POLITIK 2024-09-05 KL. 10:07

Statsministern diskuterade mobilförbudet

Av Jesper Almèn

Ulf Kristersson pratade med eleverna om vad de tycker om det nyligen införda mobilförbudet. Söraskolan är dock inte först med att införa mobilfri skola i Österåker, snarare tvärtom.

Statsministern diskuterade mobilförbudet
SKEPTISKA. Flera av eleverna i sjundeklassen som Ulf Kristersson besökte vittnade om att det är lite kämpigt att inte få ha tillgång till mobiltelefonen under hela skoldagen. Foto: Jenny Thörnberg

Förra onsdagsmorgonen började minst sagt annorlunda för eleverna på kommunala F-9-skolan Söraskolan i Åkersberga. Klockan tio stannade en svart Säpobil med mörka fönster utanför skolentrén och statsminister Ulf Kristersson med entourage och säkerhetsvakter klev ur. Anledningen till besöket var att Söraskolan sedan terminstarten infört totalt mobilförbud under hela skoldagen och statsministern ville prata med eleverna om vad de tycker om det.

FÖLJE. Kommunstyrelsens ordförande i Österåker Michaela Fletcher (M) följde med när hennes partiledare besökte Söraskolan i centrala Åkersberga. Det var stort pådrag med både säkerhet och media på plats. Foto: Jenny Thörnberg

Vana vid mobilförbud

Regeringen och Sverigedemokraterna hade mobilfri grundskola som en av punkterna i det uppdaterade Tidöavtalet redan förra hösten. Alla skolor i landet har sedan länge förbud mot mobiltelefoner under lektionstid och flera har också infört förbud under hela skoldagen, men Tidöpartierna vill alltså att det ska bli en nationell norm och skrivas in i skollagen. När detta kan ske är inte riktigt klart, men det är på gång, enligt statsministern.

– Vi lever i utredningarnas förlovade land, och en utredning om detta pågår för fullt. Det här är en fråga som till viss del är konfliktfylld. Jag tror att det är bra att vi alla enas om gemensamma spelregler i sådana här fall. Att det nu finns skolor som till exempel den här som infört mobilförbud är bra, då kan vi lära oss av de som går före, säger han.

Statsministern började med att titta in till klass 5B. För dem är mobilförbudet inget nytt, de har haft det under alla sina skolår. Varje morgon lämnar eleverna in sina mobiler till läraren som sedan lägger dem i ett låst skåp där de förvaras till skoldagens slut. Statsministern frågade vad barnen gör i stället för att hålla på med mobilen.

– Jag och mina kompisar spelar rollspel. Annars kan man spela pingis eller King Out, sade elvaårige Elmer Valentin Kramar.

Skeptiska sjundeklassare

Han och de övriga klasskamraterna i 5B var ganska överens om att mobilerna inte är något som de saknar nämnvärt under skoldagen. De var mer intresserade av att ställa frågor till statsministern om allt från vad han gör på fritiden (springer och lyssnar på musik), till hur en vanlig arbetsdag ser ut (möten, möten och möten) och vad hans favoritsport är (gymnastik).

Eleverna i sjundeklassen som fick besök därefter var lite mer skeptiska till mobilförbudet som införts vid skolstarten.

– Det är lite kämpigt, men ibland kan det vara bra. När ingen har mobil så får man ju hitta på annat att göra, som att prata med varandra, sade en av eleverna.

FRÅGVISA. Klass 5 B hade många frågor till statsministern. Som till exempel vad han gör på fritiden, hur en typisk arbetsdag ser ut och vad som är hans favoritsport. Foto: Jenny Thörnberg

Många har mobilförbud

Söraskolan är långt ifrån ensam om att införa mobilförbud i Österåker, den är i själva verket en av de sista grundskolorna i kommunen som nu kör mobilfritt. Kommunala Skärgårdstadsskolan införde totalt mobilförbud förra läsåret.

– Det var väldigt svårt för högstadieeleverna i början. Vi tog ju bort något som många av dem tycker är det viktigaste som finns. Vi fick satsa hårt på att erbjuda aktiviteter för dem på rasterna, som pingisbord, sällskapsspel och café. Nu i år känns det som att de har vant sig, det går mycket smidigare, säger Nanna Zimmerman, som är administrativ samordnare på Skärgårdsstadsskolan.

Köpt in sällskapsspel

På Solskiftesskolan råder mobilförbud i den anpassade skolan, internationella klassen och årskurserna 4-6, men inte på högstadiet. Skolan hade tidigare ett generellt mobilförbud, men det ledde till konflikter mellan elever och lärare, så det togs bort. Ljusterö skola har haft mobilfritt för alla elever i över ett år utan större protester eller problem.

Tråsättraskolan (årskurs 4-9) har en egen variant där de, i samråd med elevrådet, har helt mobilfritt under augusti och september. I oktober tillåts mobiler på rasterna, följt av en utvärdering. Därefter är det mobilfritt igen i november, och tillåtet i december. Skolan har även skapat platser med sällskapsspel, ett rastbibliotek och två rörelserum med motionscyklar, crosstrainers, samt bordtennis- och biljardbord för att ge eleverna meningsfulla aktiviteter på rasterna.

Lärt av andra

Tre privata skolor i Österåker—Internationella Engelska Skolan, Fredsborgsskolan och Akers Friskola—har alla mobilförbud. IES Österåker har varit mobilfri sedan invigningen av skolan för några veckor sedan, Fredsborgsskolan har varit det i många år, och Akers Friskola införde mobilförbud nu vid terminsstarten efter att ha undersökt frågan, lärt av andra skolor och fört dialog med elevråd och föräldrar.

Även på Akers har man köpt in sällskapsspel och annat för att sysselsätta eleverna på rasterna. Helleborusskolan i Österåker, en privat F-9 skola för elever med funktionsvariationer, har inget uttalat mobilförbud på raster, men enligt rektor Gustav Froby har det inte varit ett problem. Skolan har färre elever och fler pedagoger än andra skolor.



LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I POLITIK

Fler nyheter