Från en liten skara på elva till en av världens största innebandyföreningar – klubbchefen Janne Engvall blickar tillbaka på en 40-årig resa och ser fram emot en ny säsong med både bredd och elit i fokus.
I helgen blev det folkfest i Österåkers multiarena när Åkersberga IBF sparkade igång säsongen med 40-årsfest. Klubbchef Janne Engvall var på plats, och blickar tillbaka på en framgångssaga, där Ackers vuxit till en av Sveriges – och därav världens största innebandyföreningar.
Vid starten 1984 hade Åkersberga IBF elva medlemmar. I början på 2000-talet ökade antalet innebandyspelare explosionsartat, och år 2004 hade licensierade spelare ökat till 1000 spelare.
MILSTOLPE. "Jag är stolt över den breddverksamhet som Ackers har utvecklat, säger klubbchef Janne Engvall, som bott i Åkersberga sedan 1991. Foto: Loke Johansson
Nu har ytterligare 20 år gått. Trots resultatmässiga framgångar, bland annat spel i högstaligan, SSL, är det bredden i verksamheten som klubbchef Janne Engvall är mest stolt över.
– När allt kommer omkring är jag mest stolt över att Ackers är en klubb för alla. Här kan man spela oavsett om man är knatte eller veteran. Vi har en bra ungdomsverksamhet, och vill man elitsatsa finns den möjligheten. Sen är jag stolt över vår parainnebandy, där har vi fantastiska ledare också, säger han.
Breddverksamhet som grundbult
I grunden har Ackers alltid varit en ungdomsverksamhet. I takt med att klubben vuxit och ungdomar velat elitsatsa kan balansgången mellan ungdoms- och elitverksamheten bli tuff. Janne säger att innebandy på elitnivå inte kan jämföras med elitfotboll, då det inte finns lika mycket pengar att röra sig med.
Vårt mål är att elitverksamheten inte ska påverka breddverksamheten. Ungdoms-
verksamheten ska inte påverkas ekonomiskt av att vi har ett elitlag. Det är vår grundtanke, och bryter vi den är vi farligt ute.
Framgångar på elitnivå
Den breda verksamheten, som bidragit till generationer av gemenskap och innebandyglädje, har också lett till flera framgångar på elitnivå. En stark generation på damsidan ledde till SSL-avancemang 2022. Klubben har också fostrat flera elitspelare, bland annat före detta landslagsspelaren Mattias Samuelsson, som bland annat tagit två VM-guld med svenska landslaget. Janne säger att Ackers framgångar beror på flera saker.
– Vi har alltid varit en breddförening, alla är välkomna oavsett. Det har gjort att vi fått många medlemmar som hittat kärlek till sporten, vilket i sin tur leder till att många blir riktigt bra. Sen har vi haft tur med att hitta engagerade ledare, för det märker vi blir tuffare och tuffare för föreningarna.
– Engagemanget finns fortfarande. Men om man blickar tillbaka 20 år känns det generellt som att man hade lättare att få tiden att räcka till. Den nya generationen ledare har svårare att få ihop tidspusslet. Det leder till att vi ser att flera föreningar börjar erbjuda tränararvode, men då blir det förstås dyrare att spela också.
Världens största innebandyförening
I början av 2000-talet ökade antalet innebandyspelare i Sverige. Även i Åkersberga sköt intresset i höjden. Man talade om Ackers som ”världens största innebandyförening”. Janne minns innebandy-boomen under det tidiga 2000-talet, och tiden när Åkersberga IBF var störst i världen.
– Då var vi faktiskt det, och var man störst i Sverige så var man störst i välden på den tiden. Då tränade jag pojkar födda 1994, och i den årskullen var det 110 spelare ett bra tag. Det var helt otroligt, säger Janne och kollar ned på notisen från 2004.
Enligt Janne har spelarantaget minskat någon sedan glansdagarna 2004, och säger att man idag har runt 750 spelare. Flest i Sverige har Täby FC med cirka 1000 spelare.
– Idag är vi inte störst längre. Det kan bland annat bero på att flera föreningar väljer att slå ihop sig med varandra när det är svårt att som enskild förening få det att gå runt. Förr fanns det exempelvis flera olika föreningar i Täby, men efter sammanslagningen har spelarantalet ökat mycket, säger Janne, som själv var klubbchef i Täby FC mellan 2019 och 2021.
Blickar framåt
Nu ser Janne fram emot en ny säsong och en fortsatt ungdomsverksamhet i framkant. I eftermiddag väntar föreläsning med damlaget, då blir det taktiksnack inför den kommande säsongen i Allsvenskan. Detta efter att förra säsongen ha åkt ur högsta ligan, SSL. Damlaget, Med ny tränargrupp och flera nyförvärv väntar ny säsong för damlaget i Allsvenskan. Detta efter att förra säsongen ha åkt ur högsta ligan, SSL.
– Det har varit riktigt spännande att följa damerna i SSL. Trots att vi åkte ut tycker jag att vi gör en riktigt bra säsong. Nu har vi ny tränargrupp och flera nyförvärv, och jag hoppas att vi håller oss kvar i Allsvenskan. På sikt tror jag vi kan spänna bågen ännu högre, säger Janne.
För herrlaget väntar fortsatt spel i division ett efter förra säsongens mittenplacering.