KULTUR 2024-08-29 KL. 13:35

Kristoffer regisserar musikvideor åt svenska stjärnartister

Av Lina Abrahamsson

Kanske har du sett Miriam Bryants senaste musikvideo och utbrustit ”åh, det är ju Åkersberga!”. Hjärnan bakom videon är Sörabon Kristoffer Jansson som har en lång lista över artister han arbetat med genom åren som videokreatör.

Kristoffer regisserar musikvideor åt svenska stjärnartister
STOLT. Kristoffer tycker att det skapar en speciell stolthet när en av hans egna idéer blir en bra slutprodukt. ”Det blir som ens lilla bebis.” Foto: Lina Abrahamsson

Loreen, Måns Zelmerlöw, Samir & Victor, Tommy Körberg, Lasse Stefanz, 1.Cuzz, Dotter... Listan på artister som Kristoffer Jansson spelat in musikvideor med är lång. Tack vare tio år på skivbolaget Warner Music har han många kontakter i branschen som hör av sig med uppdrag. Numera kör han eget.

– Jag började med att göra videor åt metalband, men det är länge sedan nu. Den senaste tiden har det blivit en del hiphop, och det är kul att göra musikvideor till den typen av musik. Jag hann arbeta med C. Gambino innan han tyvärr gick bort. Det var väldigt synd, jag tyckte om att jobba med honom och vi klickade kreativt, säger Kristoffer.

Åkersberga som scen

Ett av Kristoffers senaste verk är Miriam Bryants musikvideo till låten ”Regnblöta skor”. På Stationsvägen och på Åkersberga station går Miriam runt och tittar på videor som fans skickat till henne.

–Miriam och hennes manager hade först en idé om att videon enbart skulle vara ett ihopklipp av videor inspelade av fans, men jag tänkte att det vore roligare om hon själv syntes. Jag filmade ett förslag och hon svarade ”100 procent, vi kör”, berättar Kristoffer.

LOKALT. Kristoffer Jansson lockade ut Miriam Bryant för en musikvideoinspelning på och runt Åkersberga station. Denna bild tog han kvällen de spelade in video för låten "Regnblöta skor". Kristoffer filmar mest med en hybridkamera, alltså en kamera för både foto och film, av märket Fujifilm. Foto: Kristoffer Jansson

Vägen till att bli videokreatör började under gymnasieåren. Redan i tidig ålder tyckte Kristoffer om konst och att måla och ville egentligen gå en bildlinje, men eftersom de flesta av hans vänner valde el blev det även den linjen för honom. Trots utbildningens tema var Kristoffer sin passion för film trogen och köpte en kamera. Han började filma med klasskompisar och gjorde Star Wars-filmer med sin lillebror.

– Efter studenten sökte jag in till filmskolor men kom inte in. Jag fortsatte på egen hand och började filma musikvideor åt lokala band i Söderhamn, där jag kommer ifrån. Jag insåg rätt fort att jag behövde flytta till Stockholm för att kunna arbeta heltid med filmandet, och så blev det. Nu har jag bott i Stockholm i tolv år, och i Åkersberga i fem.

Mörk och mystisk inspiration

Mörka och mystiska teman är spännande, berättar Kristoffer. En av hans förebilder är Chris Cunningham som gjort videor åt stora namn som Madonna, Aphex Twin och Björk.

– När jag var yngre såg jag hans videor och fastnade. Det är Cunninghams udda visuella språk och hans sätt att synka ljud med koreografi och klippning som gör det väldigt speciellt. Det vore en dröm att få arbeta med någon av de artister han jobbat med, men det är väl bara Johan Renck eller Jonas Åkerlund som är från Sverige som får göra sådant, skrattar Kristoffer.

Boy Destroy – ”Left Handed” och Korsvägen ”När vi var tillsammans” lyfter Kristoffer fram som två favoritvideor ur den egna portfolion.

– Korsvägen är en ganska ny duo men hade så fin kemi och samspel när vi filmade. Boy Destroy ville att vi skulle sätta bild på hans mardrömmar. Bland annat placerade vi honom i en inplastad kub och lät honom jagas av händer. Det var en spännande utmaning. Mycket i yrket som videokreatör handlar om problemlösning – vad är möjligt att genomföra med en viss budget och utifrån en viss idé? förklarar Kristoffer.

Dagen efter intervjun med Kanalen ska Kristoffer Jansson åka ner till Linköping för att filma ett samarbete mellan Coca-Cola och Liamoo. Även ett projekt i fjällen väntar, likaså ett uppdrag att filma Måns Zelmerlöws liveshow på Mosebacke i september.