Av Jesper Almèn
Högstadiet på Ljusterö skola och mellanstadieklasserna på Roslags-Kulla och Röllingby läggs ner från och med nästa termin. Det vikande elevunderlaget sägs vara orsaken.
I veckan kom beskedet att tre kommunala grundskolor i Österåker bantas rejält. Från och med höstterminen 2025 kommer Ljusterö skola att gå från att vara en F-9-skola till att enbart ha låg- och mellanstadieklasser. Roslags-Kulla skola får enbart lågstadium och så även Röllingbyskolan i centrala Åkersberga.
Beslutet togs av Utbildningsnämnden vid ett extrainsatt möte förra torsdagen och behandlades sedan i kommunstyrelsen i måndags. Anledningen till att detta skett så skyndsamt just nu är på grund av skolvalet som pågår mellan 1–15 februari. Då behöver de sökande veta att det inte finns möjlighet att söka till de berörda klasserna.
Beskedet en chock
Joel Stadius är Ljusteröbo och pappa till tre barn, varav den äldsta just nu går i lågstadiet. Nyheten att högstadiet läggs ned på Ljusterö kom som en chock för honom och gör att familjen nu börjat ångra valet att flytta till ön.
– För våra högstadieelever kommer det att innebära två timmars resväg varje dag till och från skolan. Dessutom är det inte säkert att de skolorna som nu erbjuds i Åkersberga är bättre, det verkar inte som att de prioriteras särskilt heller, säger han.
Framför allt ställer sig Joel Stadius frågande till varför beslutet att lägga ner högstadiet på Ljusterö kommer just nu.
– Det har ekonomiskt sett likadan ut på Ljusterö skola i mer än 30 år. Det måste helt enkelt få kosta lite mer att ha skola ute i glesbygden och skärgården. Min förhoppning när vi flyttade ut hit var att ön skulle utvecklas och de senaste åren har befolkningen vuxit också. Nu vet vi inte hur det blir, säger han.
Berör 150 elever
Utbildningsnämndens ordförande Hampe Klein (M) säger att åtgärderna krävs på grund av att elevunderlaget helt enkelt är för litet.
– Det går väldigt mycket färre elever i vissa av skolorna, vilket gör att både kvaliteten och ekonomin påverkas, säger han.
Det rör sig i dagsläget om totalt cirka 150 elever som kommer att behöva flyttas till någon annan skola. På Röllingbys mellanstadium berörs ett nittiotal, På Roslags-Kulla är det 26 elever som berörs och på Ljusterös högstadium går 31 elever som från och med i höst kommer att få en avsevärt längre väg till skolan.
Överetablering
Oppositionsråd Sofia Almgren Johansson (S) kallar beslutet för skärgårds- och landsbygdsfientligt och menar att den uppkomna situationen beror på överetablering på grund av att Internationella engelska Skolan IES öppnade i Åkersberga i höstas.
– Den styrande majoriteten har skapat den här situationen eftersom man valde att bjuda in IES. Det har gjort att det nu finns en enorm överkapacitet i centrala Åkersberga, säger hon.
Hampe Klein menar dock att den avstannande inflyttning och lägre elevunderlag som ligger till grund för nedskärningarna inte kunde förutses då IES ansökte om etablering i Österåker för sju år sedan.
– Då gjordes en prognos som såg helt annorlunda ut än hur det är idag. Det blev tyvärr inte den utveckling som vi prognosticerat. Men vi värnar det fria skolvalet och efterfrågan på IES var har varit stor bland Österåkersborna, säger han.
Almgren Johansson har förståelse för att Röllingbys mellanstadieklasser läggs ned, då skolan är den som har minskat mest i elevantal den sista tiden och överetableringen i centrala Åkersberga är så stor. Däremot vänder hon sig emot neddragningarna på Roslags-Kulla och Ljusterö.
– Skolans uppgift är inte att vara lönsam, det är att utbilda. Högstadiet på Ljusterö skapades just för att de boende skulle slippa långa resvägar, samma med Roslags-Kulla. Man har helt enkelt inte gett skolorna de förutsättningar de behöver, säger hon.
Jobbpusslet
Under våren påbörjas nu det som inom förvaltningen kallas jobbpusslet. Det är ett trettiotal tjänster som berörs, personal som nu ska erbjudas arbete på någon av de andra skolorna eller annan plats i verksamheten.
– Enligt den analys som tjänstemännen gjort så bedöms det finnas plats. När det gäller eleverna så kommer de främst att kunna gå på Söra, Solskiftesskolan eller Margretelund, men det står dem fritt att söka till någon annan skola också, säger Hampe Klein.
Slutligt beslut tas i kommunfullmäktige den 3 februari.
BANTAD. När Röllingbyskolan i Åkersberga lägger ner sitt mellanstadium kommer ett nittiotal elever som går där idag att behöva byta till någon annan skola till hösten. Foto: Lina Abrahamsson
På Kårboda Gård tar en gammal dröm form – ett bryggeri där öl, mat och natur ska mötas
Polisanmäls efter att ha läst skyddade socialärenden – kommunen inför ny säkerhetsrutin
Åkersberga IBF:s damlag fixade allsvenskt spel även nästa säsong – mitt i klubbens 40-årsjubileum
Felix Dahlgren bytte sport – nu jagar han allsvenskt avancemang med Åkersberga IBF
Kakao, kaffe och mejerier ökar mest – konsumenterna letar billigare alternativ
Kliv in i hemligheternas ateljé – Pelle Magnestam i Wira Bruk skapar dräkterna till Masked Singer
Andreas Novak har levt för musiken i decennier – nu tar sönerna Robin och Rasmus över stafettpinnen och kanske väntar ett familjealbum runt hörnet
Ersta diakoni säger upp avtalet – ersättningen för låg för att hemtjänstföretaget ska kunna bedriva verksamhet
Från New York till Åkersberga– nu bjuder hon på kulturmagi
Inför 8 mars lyfter Kvinnojouren och Bellis det dolda våldet – och hur vi alla kan göra skillnad
Landhockeylaget är redo för slutspel – men återväxten sviktar
Maria Hellqvist har skapat över 500 målningar och ställer nu ut sina bästa verk
Tre kommuner satsar på en ny gemensam plattform för att locka fler besökare