Om krisen eller kriget kommer behöver samhället inte bara tänka på skyddsrum och konserver, utan även blodlager och blodgivare. Enligt Socialstyrelsen behöver antalet blodgivare fördubblas.
Inne i blodbussens entré sitter två personer och väntar på sin tur medan en annan fyller i en hälsodeklaration. I stolar längre ner ligger blodgivare och lämnar ifrån sig 450 milliliter blod var. Trots att det känns rätt trångt inne i den mobila blodcentralen är det enbart två–tre procent av alla svenskar som ger blod.
Del av beredskap
Vården behöver mer blod och fler blodgivare för att kunna säkerställa samhällets beredskap vid händelse av kris eller krig. Som det ser ut nu råder det redan brist på flera håll i landet, och om en större kris skulle uppstå finns inget snabbt sätt att få fram mer blod på. Enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen som publicerades i somras under Internationella Blodgivardagen behöver antalet blodgivare i Sverige bli dubbelt så många. Har vården ett större antal godkända blodgivare kan dessa fort kallas in vid ett akut och stort behov av blod.
– Det handlar om att bredda vårt register av blodgivare. Det är ingen kris idag, men med tanke på vad som händer i världen har vi en önskan om att få fler personer som är redo att ge blod. Alla behöver inte springa och ge blod, utan det gäller att registrera sig och ge blod någon gång så att man blir registrerad och står som aktiv blodgivare, säger Ingrid Engström, presskontakt på Blodcentralen i region Stockholm.
Många vill
I en undersökning som Socialstyrelsen genomfört framgår det att 64 procent av svenskarna kan tänka sig att ge blod. Trots den höga siffran är det endast runt 200 000 personer som idag är aktiva blodgivare.
– Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att inleda en kampanj för att få fler blodgivare. Den kampanjen kommer ut under hösten. Vi på Blodcentralen försöker nå fler via våra sociala medier och uppmanar blodgivare att dela ett inlägg när de varit hos oss, säger Ingrid Engström.
På Kårboda Gård tar en gammal dröm form – ett bryggeri där öl, mat och natur ska mötas
Polisanmäls efter att ha läst skyddade socialärenden – kommunen inför ny säkerhetsrutin
Åkersberga IBF:s damlag fixade allsvenskt spel även nästa säsong – mitt i klubbens 40-årsjubileum
Felix Dahlgren bytte sport – nu jagar han allsvenskt avancemang med Åkersberga IBF
Kakao, kaffe och mejerier ökar mest – konsumenterna letar billigare alternativ
Kliv in i hemligheternas ateljé – Pelle Magnestam i Wira Bruk skapar dräkterna till Masked Singer
Andreas Novak har levt för musiken i decennier – nu tar sönerna Robin och Rasmus över stafettpinnen och kanske väntar ett familjealbum runt hörnet
Ersta diakoni säger upp avtalet – ersättningen för låg för att hemtjänstföretaget ska kunna bedriva verksamhet
Från New York till Åkersberga– nu bjuder hon på kulturmagi
Inför 8 mars lyfter Kvinnojouren och Bellis det dolda våldet – och hur vi alla kan göra skillnad
Landhockeylaget är redo för slutspel – men återväxten sviktar
Maria Hellqvist har skapat över 500 målningar och ställer nu ut sina bästa verk
Tre kommuner satsar på en ny gemensam plattform för att locka fler besökare