Trots att förslaget om att skolklasser på Röllingbyskolan, Ljusterö skola och Roslags-Kulla skola dragits tillbaka av politikerna kommer inte föräldrar till berörda barn att vila. ”Skulle ett sådant här förslag gå igenom framöver vore det förödande”, säger Caroline Björk på Ljusterö.
Det är många föräldrar som engagerat sig sedan beskedet kom att det finns ett förslag om att lägga ner Ljusterö skolas högstadium och mellanstadierna på Röllingbyskolan och Roslags-Kulla skola. Det har bildats arbetsgrupper på både fastlandet och Ljusterö, en namninsamling har startats, en demonstration har planerats och föräldrar har idogt mejlat och ringt till politiker och tjänstemän.
En av dem som är engagerat sig är Karolina Wägerth. Hon bor i Wira bruk och har en son i årskurs två på Roslags-Kulla skola och en dotter som ska börja förskoleklass där i höst. Hon berättar att det har varit mycket att sätta sig in i och att informationen som kommit skapat frågor som inte till fullo eller överhuvudtaget kunnat besvaras.
– Jag förstår liksom inte processen, hur är det tillåtet att det får gå så här fort? Det är säkert juridiskt hållbart, men är det etiskt och demokratiskt försvarbart?
En sak Karolina reagerat starkt på i det hela är att källor saknas i konsekvensbeskrivningarna och att det inte tydligt framgår vilka prognoser förslaget är baserat på. Hon efterfrågar också ett barnperspektiv och förslag på alternativa lösningar.
– Vi som bor här ute både jobbar och betalar skatt. Vi har inte så mycket samhällsservice här, så att ha en skola på landsbygden är inte för mycket begärt tycker jag, säger Karolina.
Tvära kast
Strax efter att Lokaltidningen Kanalen intervjuat Karolina nås hon av nyheten om att majoriteten drar tillbaka förslaget om nedläggningen av klasser.
– Är det sant? Nu har vi en helt annan ingång. Nu är stressen inte lika stor längre, men vi kommer att arbeta vidare med det här, vi får inte sluta nu. Hela förfarandet har fortfarande skötts på fel sätt, säger Karolina.
Fortsätter kämpa
Caroline Björk bor i Åsättra på Ljusterö. Hon har tre barn som alla går på Ljusterö skola och jobbar även där själv.
– När förslaget först kom blev jag både förbannad och ledsen, jag har två barn som blir direkt påverkade. De har såklart också varit oroliga, säger Caroline och fortsätter:
– Det var ett glädjande besked att förslaget återkallades, men vi kommer driva detta vidare. Vi vill inte att idén kommer på tal igen framöver. Det skulle vara början på slutet, inte bara för skolan utan också för hela ön. Det skulle vara förödande för de familjer och företagare som bor här, och ännu värre för de som bor på Ingmarsö.
ÖBOR. Caroline Björks barn går på Ljusterö skola och skulle påverkas om skolklasser stängdes ned. Mira, 12,ska börja årkurs 7 i höst och Henning, 7, ska börja årskurs 2. Foto: Privat
Den 21 januari hölls möten på både Ljusterö och fastlandet där deltagarna planerade för en demonstration de ska hålla den 3 februari, samma dag som Kommunfullmäktiges sammanträde. Fokus för demonstrationen kommer bland annat att ligga på att fortsätta påverka politiker i skolfrågorna.
Helena & Co blir Ljusterö lanthandel – med ny form och större utbud
Simon Colombo, 19, prisas för sin kortfilm – inspireras av Bergman och drömmer om jobb i branschen
De tre bröderna ser fram mot ökat antal deltagare i Österåkersmilen
Premiär för satsningen Wildwood Country Music Fest i juni
Marinarkeologisk utredning hittade ingen fornlämning, men utredningen har väckt nytt liv i jakten på det mytomspunna Gulddraget
Åkersberga kyrkliga centrum har renoverats och byggts om – och har äntligen fått en körsal
Kommunen hoppas på att locka fårägare till området med nya lösningen
Tunnbrödsrullar, Bergapizza och sushi – tre snabbmatsfavoriter gör entré på olika håll i Österåker
Ledde överraskande med 2-1 i halvtid men tappade till 2-4
Prisutdelningen av Årets företagare i Österåker växer med fler utmärkelser och inslag som livemusik och dans
I Roslags-Kullas församlingshem samlas seniorer för att skriva ner sina livsberättelser och bevara ortens historia för framtida generationer
OK Österåker bjuder in till årets friluftssatsning med fem områden och nya, tillgängliga slingor
Patric Melins anpassade lägenhet ska renoveras – men han har ingenstans att ta vägen
”Jätteviktigt för landsbygden” – men beslutet väcker blandade reaktioner
Eva kombinerar yrket som beteendevetare med inriktning sexologi med att driva egen växtförsäljning