Det är lätt att förstå vad det militära uppdraget är under ett krig eller kris, men vad är egentligen den civila biten i totalförsvaret? Den frågan kommer gå att få svar på under Österåkers första totalförsvarsdag som arrangeras nu på lördag vid Alceahuset.
Nu på lördag anordnar kommunen för första gången en totalförsvarsdag i Österåker. Säkerhetschef Ulf Palmgren och beredskapssamordnare Henrik Björk visar Kanalen runt utanför Alceahusets huvudentré och pekar ut var de över trettio utställarnakommer stå under Totalförsvarsdagen. På grönytan vid sidan av kommunhuset ska utställare visa upp sina verksamheter på olika sätt och deltagare med tunga fordon kommer uppehålla sig på parkeringen. Helikoptrar kommer landa en kort bit därifrån, på säkert avstånd.
– Kom gärna till evenemanget med kollektivtrafiken, eller välj cykeln eller ta en promenad. Behöver man åka bil måste man parkera på en annan plats än just vid Alceahuset, säger Henrik.
Totalförsvarsdagen är ett politiskt uppdrag och ett tillfälle för utställarna att möta allmänheten som då får lära sig mer om beredskap.
– Efter andra världskriget byggde Sverige upp ett mycket omfattande totalförsvar. Därför är Sverige idag det näst skyddsrumstätaste landet i Europa. I takt med ett allt säkrare omvärldsläge och minskad risk för väpnad konflikt beslutades tyvärr om avveckling av stora delar av totalförsvaret, vilket pågick under cirka trettio år. På grund av det försämrade säkerhetspolitiska läget i vår omvärld beslutade regeringen 2015 att Sverige nu återigen ska bygga upp och etablera ett robust totalförsvar. Det är ett omfattande arbete som berör hela samhället och kommer pågå under lång tid. I det arbetet kan allabidra på olika sätt. Har man en bra hemberedskap och engagerar sig i exempelvis en förening hjälper det samhället i stort, säger Ulf Palmgren.
Mycket aktivitet
Det kommer finnas mycket att ta del av under Totalförsvarsdagen som panel-samtal, tävlingar med prisutdelning och prova-på-aktiviteter.
– Det är svårt att välja någon aktivitet som sticker ut när det är så mycket roligt och viktigt som kommer hända, men alla blåljus-fordon, att träffa polishundar och polishästar, testa att släcka bränder samt titta på helikoptrar är några höjdpunkter, berättar Henrik Björk.
Det är lätt att associera totalförsvar med enbart grönt kamouflageklädda personer och vapen, men det är så mycket mer än så. Det blir särskilt tydligt under Totalförsvarsdagen då bara en del av utställarna har militär koppling och fler tillhör det civila försvaret, till exempel Roslagsvatten, Svenska Kyrkan, Scouterna, Brottsofferjouren och flera frivilliga försvarsorganisationer.
– Hela samhället behövs, inte bara militären. Att förskolan kan hålla öppet, att äldreboendena kan ta hand om våra anhöriga och att det finns dricksvatten är samhällsviktiga verksamheter som måste fungera även i kris och så länge det är möjligt under krig, säger Ulf Palmgren.
Sätt igång!
Varje år är Österåker också med i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) nationella beredskapsvecka, vecka 39. I år är temat ”Sätt igång!” med syfte att få hela samhället med näringsliv, myndigheter och allmänheten att sätta igång med att stärka sin egen-beredskap innan en kris eller krig hotar.
Beredskapsveckan behövs inte minst på grund av det säkerhetspolitiska läget i vår omvärld men vi behöver även vara förberedda inför en kris, som längre strömavbrott och dricksvattenstörning.
– Vår förmåga att klara kriser och ännu värre – ett krig – behöver bli bättre och byggas upp i god tid innan det händer något allvarligt, säger Henrik Björk.
Under Totalförsvarsdagen kommer kommunen att finnas på plats med olika delar ur sin verksamhet som trygghetssamordnare som pratar om det brottsförebyggande arbetet samt den civila försvarsdelen, där bland andra Armada och Roslagsvatten kommer vara med.
– Österåker är generellt väl förberedda, men det finns mer att göra. Vi har lärt oss jättemycket av bland annat stormen Alfrida, pandemin och genom de utbildningar och övningar vi genomfört. Vi har också ett mycket bra regionalt samarbete med en inarbetad metodik att använda när det inträffar allvarliga händelser. Vi tar stora steg framåt, säger Ulf Palmgren.
– Det finns en stor vilja att bli ännu bättre och det satsas på dessa frågor i Österåker, tillägger Henrik Björk.