Av Jesper Almèn
Sedan tidigare finns såväl fixartjänst som digital coach för äldre i Österåker. Nu införs även möjligheten att låna och prova på digitala lösningar i hemmet, som robotdammsugare och övervakningskameror.
Det är ett otvetydigt faktum att vi blir allt äldre. Om fem år beräknas gruppen 60 år och äldre i Sverige vara fler än tre miljoner, och den kvinnliga medellivslängden tros då ligga på 90 år.
Bara i Österåker uppskattas antalet 80-åringar öka med cirka tusen de närmaste åren. Detta beror naturligtvis på att vi håller oss friskare, allt fler överlever till allt äldre åldrar. Det innebär också att vi behöver se till att alla hänger med i det alltmer digitaliserade samhället.
Österåker kommun har sedan tidigare olika gratistjänster för äldre, som fixartjänst och digital coach. Snart införs ännu en service som kommunen valt att kalla välfärdsbiblioteket.
– Vi har köpt in ett antal digitala hjälpmedel som kommuninvånare över 65 år kan få låna hem och prova på, berättar Cecilia Öman, som är digital coach på Österåkers kommun.
Hembesök
I välfärdsbiblioteket finns till att börja med surfplattor, övervakningskameror för hemmet, robotdammsugare, Googleassistenter och airtags, men sortimentet kan komma att utökas i takt med att behoven utvärderas. De som bokar upp sig för lån får hembesök av Cecilia som installerar och demonstrerar produkten på plats så man vet att den är uppe och i gång och kan skötas korrekt.
– Du får låna produkten någon månad eller så för att testa om det är något som kan underlätta din vardag. Sedan är det upp till dig själv om du vill införskaffa en likadan produkt, säger Cecilia Öman.
I sitt jobb som digital coach är hon redan idag mycket ute och hjälper äldre kommuninvånare att få bukt med den digitala teknik de redan besitter, som mobiltelefoner, surfplattor och datorer. Cecilia lär ut grundläggande funktioner som att söka information på internet, installera appar, ordna digitalt BankID och Swish och skicka mejl och sms. Det är en utmaning att lära ut, lätt med dem som vill lära sig, men desto svårare med dem som känner ett starkt motstånd.
– Jag träffar många äldre som jag brukar beskriva som teknikmätta, det vill säga de är trötta på att hela tiden behöva lära sig nytt. Om det fanns något som var bra med pandemin så var det att vi var tvungna att ta jättesteg in i det digitala, där även de äldre kunde se nyttan av det, säger Cecilia Öman.
Förhindrar fallolyckor
Men allt behöver inte ha med digital teknik att göra. Gert Kihlström har hand om kommunens fixartjänst, en kostnadsfri service som nu funnits i ett tiotal år och är till för de kommuninvånare över 67 år som behöver enklare praktisk hjälp i hemmet.
– När fixartjänsten startade var ett av incitamenten att minska antalet fallolyckor i hemmet. I stället för att äldre som kanske har sämre balans ska upp och klättra på stolar eller stegar för att byta glödlampor, så kommer jag och fixar det åt dem, säger Gert Kihlström.
Han utför enklare sysslor som tar högst en halvtimme att utföra, som att byta batterier i brandvarnare, byta gardiner, hämta saker från förråd och vind eller utföra lättare småreparationer. Gert menar att tjänsten, utöver den rent praktiska hjälpen, i mångt och mycket också är en social grej.
– Finns det tid till att prata också så är ju det alltid trevligt, och då inte bara om glödlampan jag ska byta utan om allt mellan himmel och jord. Och det gör jag såklart gärna, säger Gert Kihlström.
Fakta om tjänsterna
Fixartjänsten går att kontakta via kommunens hemsida osteraker.se, eller så bokar man via telefonnummer 08-540 816 00
Digitala coachen kan du också nå via kommunens hemsida eller på
telefonnummer 08-540 818 62
Den nya tjänsten Välfärdsbiblioteket invigs på tisdagsträffen på träffpunkt Fyren den 25 februari.
Helena & Co blir Ljusterö lanthandel – med ny form och större utbud
Simon Colombo, 19, prisas för sin kortfilm – inspireras av Bergman och drömmer om jobb i branschen
De tre bröderna ser fram mot ökat antal deltagare i Österåkersmilen
Premiär för satsningen Wildwood Country Music Fest i juni
Marinarkeologisk utredning hittade ingen fornlämning, men utredningen har väckt nytt liv i jakten på det mytomspunna Gulddraget
Åkersberga kyrkliga centrum har renoverats och byggts om – och har äntligen fått en körsal
Kommunen hoppas på att locka fårägare till området med nya lösningen
Tunnbrödsrullar, Bergapizza och sushi – tre snabbmatsfavoriter gör entré på olika håll i Österåker
Ledde överraskande med 2-1 i halvtid men tappade till 2-4
Prisutdelningen av Årets företagare i Österåker växer med fler utmärkelser och inslag som livemusik och dans
I Roslags-Kullas församlingshem samlas seniorer för att skriva ner sina livsberättelser och bevara ortens historia för framtida generationer
OK Österåker bjuder in till årets friluftssatsning med fem områden och nya, tillgängliga slingor
Patric Melins anpassade lägenhet ska renoveras – men han har ingenstans att ta vägen
”Jätteviktigt för landsbygden” – men beslutet väcker blandade reaktioner
Eva kombinerar yrket som beteendevetare med inriktning sexologi med att driva egen växtförsäljning