NYHETER 2024-10-03 KL. 10:02

Massiv kritik mot Enebackens äldreboende

Av Lina Abrahamsson

Ett öppet brev från nuvarande och tidigare personal larmar om stora brister på det privata äldreboendet. Oppositionen kräver återigen att verksamheten ska övergå i kommunal regi.

Massiv kritik mot Enebackens äldreboende
KRITISERAT. Enebackens äldreboende har flera gånger fått kritik för brister i omsorgen. Nu har personalen gått ut i ett öppet brev där de vittnar om en rad missförhållanden. Foto: Lina Abrahamsson

Enebacken är Österåkers största särskilda boende med 108 lägenheter där äldre personer med stort omsorgsbehov och demenssjukdomar bor. Sedan Enebacken invigdes i augusti 2006 har det drivits i privat regi, av flera olika företag.

Genom åren har verksamheten på Enebacken fått kritik från både anhöriga och personal med vittnesmål om allt från bristande rutiner och stor personalomsättning till brister i avvikelsehantering och läkemedelshantering. Under 2022 tog företagsledningen på dåvarande driftaren A & O tillsammans med Österåkers kommun fram en åtgärdsplan där tjänstemän från socialförvaltningen regelbundet skulle besöka Enebacken för kontroller.

Detta tyckte dock oppositionspartierna S, RP, V och MP inte räckte, utan de krävde i september 2022 att verksamheten skulle övergå i kommunal regi för att säkra en god och säker omsorg för de boende. Tre månader senare köptes A & O upp av den danska koncernen Forenede Care. Forenede vann den sedan den senaste upphandlingen av Enebacken och det nya avtalet med kommunen trädde i kraft 1 juni i år.

Kritik från personal

För ett par veckor sedan publicerades ett öppet brev på 28 sidor, signerat både nuvarande och tidigare medarbetare på Enebacken med kraftig kritik mot såväl arbetsmiljö som ledning och omsorgskvalitet. Efter det har ytterligare skriftliga vittnesmål kommit fram från fler medarbetare och en rad medier har rapporterat om personalens vittnesmål inifrån Enebacken.

Svårt att kommentera

I en kommentar från Forenede Care, daterad 20 september, skriver företaget att man har svårt att kommentera det öppna brevet från personalen och skriver vidare: ”Vi vill dock bemöta denna kritik med fakta och betona att vi tar arbetsmiljöfrågor, våra medarbetare och kvalitet på största allvar. Vi vill också betona med största allvar att alla påståenden om tystnadskultur och vinstpolicys som tas upp i den 28 sidor långa skrivningen inte är överensstämmande med verkligheten och grundlösa”. Företaget räknar i skrivelsen upp ett antal åtgärder som genomförts på Enebacken i samarbete med facket, arbetsmiljöverket och Österåkers kommun.

Oppositionen fortsatt kritisk

Vid Vård- och omsorgsnämndens möte tisdagen den 24 september fanns representanter från Forenede Care på plats för att för ledamöterna beskriva situationen. Oppositionspartierna S, RP, V och MP är dock fortsatt djupt kritiska till det rådande läget och lämnade in ett nämndinitiativ med krav på att säga upp det nuvarande avtalet med Forenede Care och att kommunen tar över driften av Enebacken. Nämndinitiativet är överlämnat till förvaltningen för beedning och tas upp tidigast vid nästa nämndmöte den 22 oktober. De senaste åren finns flera exempel från olika kommuner i Sverige där privata äldreboenden övertagits i kommunal regi. Bara i Stockholm har fem tidigare privata äldreboenden övertagits i kommunal regi sedan förra valet.

I tisdags kväll hölls ett extrainsatt möte för vård- och omsorgsnämnden. Anledningen till mötet och vad som sades där var ej klart vid denna tidnings pressläggning.