NYHETER 2024-09-19 KL. 12:03

MSB uppmanar svenskarna att leta mat – så hittar du ätbart i skogen

Av Lina Abrahamsson

Om det skulle bli en kris eller krig i landet, eller om importen av livsmedel av annan anledning skulle bli störd vore det bra om svenskarna kunde finna mat på egen hand. Det tycker i alla fall Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som uppdaterat sin krisberedskapsbroschyr.

MSB uppmanar svenskarna att leta mat – så hittar du ätbart i skogen
BLÅA HAV. Än finns det blåbär kvar att plocka i skogen. Foto: Pixabay

Långvariga strömavbrott, stopp i exportkedjor eller att betalsystem ligger nere. Vad gör du om du en dag inte kan traska in på närmaste matvarubutik och köpa bananer från Centralamerika, nudlar från Asien eller oliver från medelhavsområdet? Den tanken vill nu Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att vi tänker. De har nämligen uppdaterat sin krisberedskapsbroschyr ”Om kriget eller krisen kommer” på uppdrag av regeringen. I den nya broschyren kommer det att finnas ett avsnitt om att svenska folket bör ta vara på mat som finns i naturen.

Broschyren kommer att skickas ut till 4,9 miljoner svenska hushåll under vecka 47. MSB:s presstjänst uppger för Kanalen att de inte vill ställa upp på en intervju om innehållet i den nya broschyren förrän då. I ett pressmeddelande från i våras uttalade sig MSB:s generaldirektör angående omarbetningen av broschyren.

– Det är ett stort och viktigt uppdrag för MSB. Versionen från 2018 fick ett mycket gott mottagande både nationellt och internationellt och den har varit viktig för många människor, inte minst vid allvarliga händelser som Rysslands storskaliga anfall mot Ukraina. Naturligtvis eftersträvar vi att även denna version ska få ett lika bra mottagande och bli användbar för många, säger generaldirektören Charlotte Petri Gornitzka.

Naturens skafferi

Det finns runt 200 ätliga växter i Sverige, samt en rad svampar och bärsorter. Jennica ”Jenka” Andersson är svampkonsulent från Svampkonsulenternas Riksförbund och har många goda tips till de som vill testa att plocka svamp.

– I Stockholmstrakten är det alltid bra att försöka hitta skogar där det inte är så mycket folk, eller att gå så långt in i skogen som man känner sig trygg med. Det är alltid mer folk nära vägar och större stigar. Ett annat tips är att gå i skog med olika typer av träd för större variation av svampar som växer i symbios med olika träd. Väderförhållandena måste ha varit bra och det är svårt att påverka. Svampar gillar mycket regn och värme i en härlig blandning. Sist men inte minst är det viktigt att ha med fika till skogen så att det blir en härlig dag i skogen även om svampkorgen inte blir full, berättar Jenka Andersson.

Viktigt med försiktighet

Jenka Andersson framhåller vikten av att aldrig äta svamp som man inte är säker på, och menar att det är viktigt att använda sig av nya, uppdaterade svampböcker på sin svamprunda i skogen.

– Bra nybörjarsvampar är sådana som inte kan förväxlas med andra arter som är giftiga. Kantareller, trattkantareller, rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp har alla åsar på undersidan. Blek taggsvamp och rödgul taggsvamp har taggar på undersidan och är lätta att känna igen. Även soppar med rör på undersidan är bra nybörjarsvampar, säger Jenka Andersson.

Vad säger allemansrätten?

Enligt allemansrätten får man plocka svamp, bär och växter som inte är fridlysta. Man ska inte plocka växter på ett sådant sätt som skadas av plockningen, som att gräva upp rötter eller lökar. I Österåkers kommun fick flera skogar att promenera i och kolla efter ätbara ting som växer, som Domarudden, Trastsjöskogen och skogarna på Ljusterö, förslagsvis runt pilgrimsleden.