Det har gått drygt en månad sedan Risto Hurskainen klev in i rollen som ny samordnare för finskt förvaltningsområde i Österåker. Han vill vara behjälplig för både kollegor och finskspråkiga invånare och hoppas på att få till många kulturevenemang framöver.
Främja den finska kulturen och vara ett stöd för finskspråkiga Österåkersbor. Det är så Risto Hurskainen sammanfattar sitt uppdrag som samordnare för finskt förvaltningsområde.
– Förr var inte Sverige så bra på att ta hand om sina minoriteter, tvärtom. Jag hoppas att man nu ska kunna känna stolthet över att tillhöra den sverigefinska minoriteten.
I Österåker bor det runt 5 000 sverigefinnar och sedan 2010 har kommunen varit förvaltningsområde för finska språket. Det innebär att sverigefinnar har särskilda rättigheter, som att man har rätt att ha kontakt med kommunen på finska och att barn har rätt till förskola helt eller till väsentlig del på finska. Det innefattar även rätt till modersmålsundervisning och att man som äldre har rätt att få omsorg helt eller delvis på finska. Risto Hurskainens jobb innefattar att arbeta med dessa frågor.
– Just nu håller jag på att uppdatera viss information på kommunens hemsida och översätter till finska. Jag kommer också ha kontakt med finsktalande och vara ett stöd för tjänstemännen när de har kontakt med finskspråkiga personer. Tanken är också att jag ska vara med på Träffpunkten Fyren ibland när tjänstepersoner informerar om kommunal service.
Tvåspråkig
Det är 55 år sedan Risto själv kom till Sverige från Finland, tillsammans med sina föräldrar och syskon. Familjen kom hit under den stora arbetskraftsinvandringen rekordår 1968 – 1971 då det kom runt 111 000 finländare till Sverige.
– Jag hade turen att få modersmålsundervisning från lågstadiet till gymnasiet. På det sättet har jag fått ett levande språk och bevarat finskan, berättar Risto.
Mer kultur
En annan del i att Österåker är ett förvaltningsområde för finska är att invånarna har större möjligheter att utöva sverigefinsk kultur. Och just kulturen är något som Risto vill satsa på framöver och hoppas på att nå människor i alla åldrar.
–Vi ska bland annat ha konserter, filmvisningar på Facklan och sångstunder med finska barnsånger. Den 22 februari, två dagar innan Sverigefinnarnas dag, kan man sjunga ABBA på finska på Österåkers bibliotek. I Finland gillar man att översätta låtar till finska, så ”Dancing Queen” heter ”Prinsessa” till exempel, säger Risto och tillägger:
– Flera av evenemangen är tvåspråkiga och filmerna som visas har svensk text. Alla är välkomna att delta!
Helena & Co blir Ljusterö lanthandel – med ny form och större utbud
Simon Colombo, 19, prisas för sin kortfilm – inspireras av Bergman och drömmer om jobb i branschen
De tre bröderna ser fram mot ökat antal deltagare i Österåkersmilen
Premiär för satsningen Wildwood Country Music Fest i juni
Marinarkeologisk utredning hittade ingen fornlämning, men utredningen har väckt nytt liv i jakten på det mytomspunna Gulddraget
Åkersberga kyrkliga centrum har renoverats och byggts om – och har äntligen fått en körsal
Kommunen hoppas på att locka fårägare till området med nya lösningen
Tunnbrödsrullar, Bergapizza och sushi – tre snabbmatsfavoriter gör entré på olika håll i Österåker
Ledde överraskande med 2-1 i halvtid men tappade till 2-4
Prisutdelningen av Årets företagare i Österåker växer med fler utmärkelser och inslag som livemusik och dans
I Roslags-Kullas församlingshem samlas seniorer för att skriva ner sina livsberättelser och bevara ortens historia för framtida generationer
OK Österåker bjuder in till årets friluftssatsning med fem områden och nya, tillgängliga slingor
Patric Melins anpassade lägenhet ska renoveras – men han har ingenstans att ta vägen
”Jätteviktigt för landsbygden” – men beslutet väcker blandade reaktioner
Eva kombinerar yrket som beteendevetare med inriktning sexologi med att driva egen växtförsäljning