Det har gått drygt en månad sedan Risto Hurskainen klev in i rollen som ny samordnare för finskt förvaltningsområde i Österåker. Han vill vara behjälplig för både kollegor och finskspråkiga invånare och hoppas på att få till många kulturevenemang framöver.
Främja den finska kulturen och vara ett stöd för finskspråkiga Österåkersbor. Det är så Risto Hurskainen sammanfattar sitt uppdrag som samordnare för finskt förvaltningsområde.
– Förr var inte Sverige så bra på att ta hand om sina minoriteter, tvärtom. Jag hoppas att man nu ska kunna känna stolthet över att tillhöra den sverigefinska minoriteten.
I Österåker bor det runt 5 000 sverigefinnar och sedan 2010 har kommunen varit förvaltningsområde för finska språket. Det innebär att sverigefinnar har särskilda rättigheter, som att man har rätt att ha kontakt med kommunen på finska och att barn har rätt till förskola helt eller till väsentlig del på finska. Det innefattar även rätt till modersmålsundervisning och att man som äldre har rätt att få omsorg helt eller delvis på finska. Risto Hurskainens jobb innefattar att arbeta med dessa frågor.
– Just nu håller jag på att uppdatera viss information på kommunens hemsida och översätter till finska. Jag kommer också ha kontakt med finsktalande och vara ett stöd för tjänstemännen när de har kontakt med finskspråkiga personer. Tanken är också att jag ska vara med på Träffpunkten Fyren ibland när tjänstepersoner informerar om kommunal service.
Tvåspråkig
Det är 55 år sedan Risto själv kom till Sverige från Finland, tillsammans med sina föräldrar och syskon. Familjen kom hit under den stora arbetskraftsinvandringen rekordår 1968 – 1971 då det kom runt 111 000 finländare till Sverige.
– Jag hade turen att få modersmålsundervisning från lågstadiet till gymnasiet. På det sättet har jag fått ett levande språk och bevarat finskan, berättar Risto.
Mer kultur
En annan del i att Österåker är ett förvaltningsområde för finska är att invånarna har större möjligheter att utöva sverigefinsk kultur. Och just kulturen är något som Risto vill satsa på framöver och hoppas på att nå människor i alla åldrar.
–Vi ska bland annat ha konserter, filmvisningar på Facklan och sångstunder med finska barnsånger. Den 22 februari, två dagar innan Sverigefinnarnas dag, kan man sjunga ABBA på finska på Österåkers bibliotek. I Finland gillar man att översätta låtar till finska, så ”Dancing Queen” heter ”Prinsessa” till exempel, säger Risto och tillägger:
– Flera av evenemangen är tvåspråkiga och filmerna som visas har svensk text. Alla är välkomna att delta!
På Kårboda Gård tar en gammal dröm form – ett bryggeri där öl, mat och natur ska mötas
Polisanmäls efter att ha läst skyddade socialärenden – kommunen inför ny säkerhetsrutin
Åkersberga IBF:s damlag fixade allsvenskt spel även nästa säsong – mitt i klubbens 40-årsjubileum
Felix Dahlgren bytte sport – nu jagar han allsvenskt avancemang med Åkersberga IBF
Kakao, kaffe och mejerier ökar mest – konsumenterna letar billigare alternativ
Kliv in i hemligheternas ateljé – Pelle Magnestam i Wira Bruk skapar dräkterna till Masked Singer
Andreas Novak har levt för musiken i decennier – nu tar sönerna Robin och Rasmus över stafettpinnen och kanske väntar ett familjealbum runt hörnet
Ersta diakoni säger upp avtalet – ersättningen för låg för att hemtjänstföretaget ska kunna bedriva verksamhet
Från New York till Åkersberga– nu bjuder hon på kulturmagi
Inför 8 mars lyfter Kvinnojouren och Bellis det dolda våldet – och hur vi alla kan göra skillnad
Landhockeylaget är redo för slutspel – men återväxten sviktar
Maria Hellqvist har skapat över 500 målningar och ställer nu ut sina bästa verk
Tre kommuner satsar på en ny gemensam plattform för att locka fler besökare