NYHETER 2024-08-22 KL. 10:03

Nyöppnad tvåspråkig F-9-skola invigd

Av Jesper Almèn

Internationella Engelska Skolan i Österåker öppnade i nyrenoverade lokaler med unika inslag och ett starkt fokus på trygghet och gemenskap. I onsdags kunde eleverna för första gången vandra in genom portarna till sin nya skola. Kanalen fick en förhandstitt på lokalerna redan tidigare i veckan.

Nyöppnad tvåspråkig F-9-skola invigd
Bildläraren Aioni Storie packar upp material och verktyg i den nya bildsalen. I lokalerna finns även specifika slöjdsalar för såväl trä- och metall- som syslöjd och en hemkunskapssal.

Planerna att öppna en ny F-9-skola i regi av Internationella Engelska Skolan i Österåker föddes för snart tio år sedan.

Våren 2023 togs första spadtaget och nu i tisdags var det invigning med röd matta för speciellt inbjudna dignitärer i de helrenoverade lokalerna på Bergavägen i Åkersberga. I onsdags var första skoldagen för eleverna.

Lokaltidningen Kanalen fick möjlighet att redan en vecka innan få en rundvandring i de sprillans nya lokalerna.

IES Österåker är Leslie Pousettes första skola som rektor, men hon har arbetat länge inom den svenska skolvärlden och IES-koncernen.

– Det kan inte bli bättre än så här, att få vara med eleverna och deras föräldrar ända från förskolan och vidare genom hela skolgången till och med nian är så bra. Det är en trygghet för eleverna att ha samma personer runt sig under alla de viktiga skolåren, säger hon.

Skolan börjar med årskurser från förskoleklass till årskurs 7. De kommande två åren utökas årskullarna naturligt med åttor och nior. När skolan är fulltalig kommer det att finnas totalt 600 elever. Som namnet antyder är IES tvåspråkig, upp till hälften av undervisningen sker på engelska. Leslie Pousette är själv från USA och det har hon tagit inspiration av när hon satt sin personliga prägel på allt från New York-skylines på vissa väggar till Kalifornieninspirerade namn på de olika skolsalarna. Av den gamla Hackstaskolans lokaler finns inte mycket kvar. Här är allt nyrenoverat, från bild- slöjd- och hemkunskapssalar och fritidsavdelningar och Spec Ed-rum till helt nybyggd skolmatsal med eget tillagningskök.

– Det var viktigt för mig, att vi skulle ha ett eget kök där vi kan laga vår mat från grunden. Inledningsvis kommer vi att erbjuda gratis frukost för alla våra elever, säger Leslie Pousette.

IES Österåker har ett House/faddersystem lite grann i stil som de olika skolhusen på magiskolan Hogwarts i böckerna om Harry Potter.

– Varje elev hör till ett specifikt hus, vilket skapar gemenskap och samvaro över de olika årskullarna. De olika husen kommer att ha namn kopplade till Roslagen och gammal historia här i Österåker, säger Leslie Pousette.

Etableringen av IES har till viss del påverkat elevunderlaget i de andra skolorna i Österåker. Cirka 300 av eleverna som nu börjat på IES gick tidigare på några av de andra kommunala skolorna, men det är också många elever som är helt nyinflyttade, och ett mindre antal från andra kommuner.