Av Jesper Almèn
I sommar har den bemannade verksamheten på Domaruddens friluftsgård legat nere. Kommunen gör ett omtag och ser över hela anläggningen och hur den ska utvecklas i framtiden. Och man tar gärna emot synpunkter från Österåkersborna.
Torpet vid Domarudden har fungerat som vandrarhem, lägerkollo och populär oas för friluftsmänniskor i Österåker ända sedan 1940-talet. Här finns elljusspår, badstrand och flera vandringsleder, stugor för uthyrning, bastu och fiskemöjligheter i Drängsjön. Anläggningen ägs av Österåkers kommun men har drivits på entreprenad av olika aktörer genom åren.
Den senaste hyresgästen tog över driften av Domarudden hösten 2018. I januari i år gick det kontraktet ut och någon ny arrendator har inte utsetts. Under hela våren och sommaren har verksamheten med restaurang, kiosk, stuguthyrning och bastu legat nere.
600 inkomna idéer
Anledningen till detta är att Österåkers kommun vill göra ett omtag för hela anläggningen. En total besiktning har genomförts av samtliga byggnader. Under sommaren anlitade Kommunen två unga killar som driver företaget glassmoppen. De sålde kaffe och glass på plats, för att det skulle finnas någon form av service på plats, framför allt för badgästerna.
Sedan början på sommaren har även kommunens stora trailer ”Österåker på väg” stått parkerad vid Domarudden. Veckan innan midsommar var den öppen och bemannad och då kunde besökare prata med kommuntjänstemän och lämna synpunkter om hur de vill att verksamheten ska fungera.
– Vi har under hela sommaren också haft en digital enkät öppen som till dags dato har närmare 600 inkomna svar med idéer om Domarudden, allt från resvägar och resemönster till bastufrågor, uppmärkning, skyltning och mycket mer. I dialogerna har framkommit att många älskar lugnet och de många möjligheter och den variation som Domarudden erbjuder som plats för rekreation, säger Martin Andersson som är framtidsaccelerator på Österåkers kommun.
Många engagerade
Under våren och sommaren har dialog även förts med flera tidigare entreprenörer på Domarudden där man tagit del av deras tankar och erfarenheter av hur verksamheten fungerat historiskt.
– Nu återstår mycket arbete att sy ihop trådar och för kommunen att träffa fler grupper av intressenter kring nyttjandet av anläggningen. Arbetet går vidare, vi hoppas komma fram till flera lösningar nu under hösten, säger Martin Andersson.
Dialogenkäten finns tillgänglig på kommunens hemsida ett par dagar till. Under Kanalens Dag nu på söndag den 25 augusti är sista chansen för invånarna att lämna in tankar och synpunkter via enkäten till trailervagnen som då som finns på plats vid entrén på Säbysidan.
Uppdraget att utreda Domarudden fanns med som en post redan i kommunbudgeten 2023. Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) är glad att det arbetet nu kommit en bra bit på väg och även att det varit så pass stort intresse från invånarna.
–Det är väldigt kul att få höra om hur många som engagerat sig i att delge sina tankar om Domaruddens framtid genom den dialog som genomförts. Utredningen kommer kunna ge oss ett bra underlag för framtida politiska beslut, säger hon.