En havsörnshona hittades i Västerås och hamnade hos Stockholms Vildfågel Rehab i Svinninge, då hon hade huvudskador. Efter ett par veckors rehabilitering kunde örnen släppas fri.
För några veckor sedan hittades en havsörnshona i vattnet där hon hade kraschat efter att ha fått ett rejält huvudtrauma. Förmodligen hade örnen blivit slagen i huvudet av en annan örn eller någon annan sorts fågel. Hon hittades plaskandes i vattnet, en bra bit ut i Mälaren, utanför Tidö-Lindö i Västerås kommun. Om hon inte hade fått hjälp hade hon med största sannolikhet drunknat.
ÖRNGOTT. Inför frisläppet fick örnhonan kalasa på sill. Foto: Lina Abrahamsson
Efter att örnhonan fiskats upp med håv av upphittaren hämtade volontärer från Stockholms Vildfågel Rehab, SVR, upp henne i Västerås och körde henne till deras anläggning i Svinninge. Victor Persson, som driver den ideella verksamheten, berättar att örnhonan är den näst största de någonsin haft inne.
– Den vuxna honan var, förutom huvudskadan, i fint skick och vägde nästan 6,3 kilo. Den ska dock helst väga 6,8–7 kilo, säger han.
Åter till det fria
Efter rehabilitering och tid för återhämtning och viktuppgång kom äntligen dagen då örnhonan skulle få återvända till det fria. Victor fångade in örnen, som den senaste tiden bott i anläggningens största voljär, och gav den lite färdkost i form av tuppkyckling och sill. Anledningen till att hon fick mat innan frisläppet var att hon skulle slippa jaga det första dygnet och att energin kunde läggas på acklimatisering.
– Eftersom häckningssäsongen är över bor inte örnarna på en fast plats. Under hösten och våren flyger de över stora områden. Därför släppte vi den här i Svinninge, det fanns ingen anledning att köra den med bil tillbaka till Västerås, förklarar Victor Persson.
FRI. Efter ett par veckors rehabilitering kunde örnhonan återvända till det fria livet. Örnhonan ringmärktes av SVR vilket ger dem en chans till uppföljning. Foto: Lina Abrahamsson
Från ett berg ett stenkast från SVR:s anläggning kunde örnen släppas fri och flög fort bort över havet.
– Det är bra att den kommer ut. Ju kortare tid vi har den inne hos oss, desto större chans har den att klara sig i det fria, säger Victor.
Mycket att göra
Sedan årsskiftet har SVR haft inne nio örnar för rehabilitering, vilket enligt Victor Persson är ovanligt många.
– Just nu har vi två örnar. Det ser ljust ut för båda två och vi planerar att frisläppa dem innan september är slut.
Att de haft ovanligt många örnar inne kan bero på att SVR haft mer att göra generellt. Sommaren, som är årets mest intensiva period för SVR, var hektisk.
– Det har varit jättemycket. Det är förmodligen för att fler känner till oss. Förr kom 90 procent av larmen från Stockholms län, men i år har endast 60 procent varit från Stockholm och resten från våra sex grannlän, avslutar Victor.