Anstalten i Österåker kan bli en av åtta anstalter som från och med nästa sommar kan komma att ta emot interner i åldrarna 15–17 år. Detta gäller de som begått grova brott och som i dag döms till till sluten ungdomsvård, om lagen ändras av riksdagen.
I förra veckan gick Kriminalvården ut med information om att ett inriktningsbeslut fattats om att Österåkersanstalten kan bli aktuell för att ha barn- och ungdomsavdelningar. De andra anstalterna som nämns i beslutet är Täby, Högsbo, Kumla, Rosersberg, Sagsjön, Skenäs och Ystad. Tanken är att barn i åldrarna 15–17 år, som blivit dömda till sluten ungdomsvård för grova brott, ska hamna på dessa barn- och ungdomsavdelningar.
– Det är ett otroligt angeläget ämne som berör samhället i stort. Österåker passar både lokal- och bemanningsmässigt för uppdraget. Det rör sig om små avdelningar med fem–åtta intagna. Österåkersanstalten har förutsättningarna, det går att se till att de unga intagna får skolgång och fritidsaktiviteter, berättar Fredrik Thunberg, kriminalvårdschef för anstalterna Österåker och Täby.
Det var i september 2023 som Kriminalvården fick i uppdrag av regeringen att utreda hur möjligheterna såg ut för att ha ungdomsavdelningar på anstalterna i landet. I höst förväntas regeringen att lämna in en proposition till riksdagen om inrättningen av dessa avdelningar.
– Det finns ingen lagstiftning än, utan vi tittar på hur förutsättningarna ser ut om ett sådant här beslut skulle fattas, säger Fredrik Thunberg.
Enligt Kriminalvården handlar det om runt 100 platser under 2026 och därefter en successiv ökning till 250–300 platser fördelade på de åtta anstalterna. Det är i juli 2026 som det kan bli aktuellt med avdelningarna för 15-17-åringar på Österåker.
Från hett jalapeñosalt till egna kryddblandningar – Micke låter chilin ta plats i både kök och trädgård
Österåker United i behov av en ordentlig comeback i höst
Ryssland tros ligga bakom utslagna GPS-signaler som stör båttrafiken
Appen samlar hundratals kostnadsfria aktiviteter för barn och unga i Stockholmsregionen
Österåkers kommun kartlägger hur hushållen klarar sig vid kris
Oavsett om du gillar klassiskt kött, vegetariskt eller wokat – här är tipsen som gör sommarmaten både enkel och god
Hans Buhre har en liten Robban Broberg inne i huvudet, gillar god mat och dryck, musik och kluriga ordlekar
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor