Anstalten i Österåker kan bli en av åtta anstalter som från och med nästa sommar kan komma att ta emot interner i åldrarna 15–17 år. Detta gäller de som begått grova brott och som i dag döms till till sluten ungdomsvård, om lagen ändras av riksdagen.
I förra veckan gick Kriminalvården ut med information om att ett inriktningsbeslut fattats om att Österåkersanstalten kan bli aktuell för att ha barn- och ungdomsavdelningar. De andra anstalterna som nämns i beslutet är Täby, Högsbo, Kumla, Rosersberg, Sagsjön, Skenäs och Ystad. Tanken är att barn i åldrarna 15–17 år, som blivit dömda till sluten ungdomsvård för grova brott, ska hamna på dessa barn- och ungdomsavdelningar.
– Det är ett otroligt angeläget ämne som berör samhället i stort. Österåker passar både lokal- och bemanningsmässigt för uppdraget. Det rör sig om små avdelningar med fem–åtta intagna. Österåkersanstalten har förutsättningarna, det går att se till att de unga intagna får skolgång och fritidsaktiviteter, berättar Fredrik Thunberg, kriminalvårdschef för anstalterna Österåker och Täby.
Det var i september 2023 som Kriminalvården fick i uppdrag av regeringen att utreda hur möjligheterna såg ut för att ha ungdomsavdelningar på anstalterna i landet. I höst förväntas regeringen att lämna in en proposition till riksdagen om inrättningen av dessa avdelningar.
– Det finns ingen lagstiftning än, utan vi tittar på hur förutsättningarna ser ut om ett sådant här beslut skulle fattas, säger Fredrik Thunberg.
Enligt Kriminalvården handlar det om runt 100 platser under 2026 och därefter en successiv ökning till 250–300 platser fördelade på de åtta anstalterna. Det är i juli 2026 som det kan bli aktuellt med avdelningarna för 15-17-åringar på Österåker.
På Kårboda Gård tar en gammal dröm form – ett bryggeri där öl, mat och natur ska mötas
Polisanmäls efter att ha läst skyddade socialärenden – kommunen inför ny säkerhetsrutin
Åkersberga IBF:s damlag fixade allsvenskt spel även nästa säsong – mitt i klubbens 40-årsjubileum
Felix Dahlgren bytte sport – nu jagar han allsvenskt avancemang med Åkersberga IBF
Kakao, kaffe och mejerier ökar mest – konsumenterna letar billigare alternativ
Kliv in i hemligheternas ateljé – Pelle Magnestam i Wira Bruk skapar dräkterna till Masked Singer
Andreas Novak har levt för musiken i decennier – nu tar sönerna Robin och Rasmus över stafettpinnen och kanske väntar ett familjealbum runt hörnet
Ersta diakoni säger upp avtalet – ersättningen för låg för att hemtjänstföretaget ska kunna bedriva verksamhet
Från New York till Åkersberga– nu bjuder hon på kulturmagi
Inför 8 mars lyfter Kvinnojouren och Bellis det dolda våldet – och hur vi alla kan göra skillnad
Landhockeylaget är redo för slutspel – men återväxten sviktar
Maria Hellqvist har skapat över 500 målningar och ställer nu ut sina bästa verk
Tre kommuner satsar på en ny gemensam plattform för att locka fler besökare