Enhetschefen och psykologen Jila Eftekhari jobbar på Aleris Psykiatri i Alceahuset som satsat på samverkan och gruppterapier. Hon blev nyligen utsedd till en av årets eldsjälar av Ing-Marie Wieselgrens stiftelse. Trots glädjen över priset finns en stor oro på mottagningen, som hotas av nedskärningar.
– Det finns en risk att tillgängligheten till psykiatrin förloras och det blir sämre för invånarna i Österåker.Det säger Jila Eftekhari när Kanalen besöker mottagningen i Åkersberga där hon arbetar.
Det är tydligt hur Jila Eftekhari ser på psykiatrisk vård – den ska vara mer än medicinering och sjukskrivningar.
– Det handlar om att ha ett helhetsperspektiv. Utöver behandling är det också viktigt med sömn, kost och motion, berättar Jila.
För en dryg vecka sedan kom beskedet att Jila Eftekhari blivit utsedd till en av årets eldsjälar av Ing-Marie Wieselgrens stiftelse. Ing-Marie Wieselgren var psykiatriker och nationell psykiatrisamordnare. Under Almedalsveckan 2022 blev hon mördad. Nu driver Wieselgrens familj en stiftelse där insatser för psykisk hälsa premieras.
– Jag är noga med att lyfta att utmärkelsen är till oss alla på mottagningen. Alla gör ett viktigt jobb, från sekreteraren som bokar in terapipass till sjuksköterskorna och psykologerna som behandlar patienterna. Vi har utmanat strukturerna och skapat ett lyckat arbetssätt.
Gruppterapi
För snart tre år sedan började mottagningen att satsa på gruppterapi. De har idag ett tiotal gruppbehandlingar, däribland en traumagrupp och en grupp för de med OCD. Det ligger hårt arbete bakom gruppterapierna, både för att få psykologer och sjuksköterskor att bli trygga att leda gruppbehandlingar men också att få patienterna att förstå vinsterna med att delta i gruppterapi.
– Det har verkligen gett resultat. Vi har kortat vårdköerna, kapat ner sjukskrivningstiderna och kunnat erbjuda behandling istället för piller, säger Jila.
Teamwork
Det är 22 personer som jobbar på Aleris Psykiatri i Åkersberga, däribland psykologer, sjuksköterskor, rehabkoordinator och läkare. Tack vare samverkan mellan personalen, men också med socialtjänsten och husläkarmottagningen, har man lyckats skapa en psykiatri som påverkar Österåker positivt.
Men det finns en risk att allt Jila och hennes kollegor byggt upp raseras. Vart åttonde år upphandlar Region Stockholm om psykiatrin. Nu har en upphandling med runt en miljard mindre kronor i budget vunnit, vilket gör att psykiatrin ska arbeta med 60 procent mindre pengar, jämfört med andra områden i regionen. Personalen befarar att regionens beslut går ut över patienterna och medarbetarna.
– Det är mycket oro här bland personalen. Tidigare har det varit fokus på kvalitet, men nu har de bara tänkt på kostnader.
Kämpar vidare
Trots oron för de stora neddragningarna arbetar Jila och hennes team vidare för att hjälpa patienterna att må bättre och komma tillbaka till sina liv.
– Vi jobbar ständigt framåt och ska fortsätta att förbättra mottagningen, avslutar Jila.
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor
Efter flera års uppehåll har Österåker åter fått tillgång till gynekologisk vård
Lumpenidé ledde till insamling för Ukrainas barn
Bostadsrätterna steg svagt – medan villorna tappade i pris
Fyra år efter att han kom till Sverige får Ali Nazemisalman utmärkelsen Årets elev vid ÖG – för både studieresultat och kamratskap
Roslagskulla föll tungt i första ronden mot Vallentuna – men naturgräset kan vända på steken