I Österåker finns sju hantverkare som kan titulera sig som mästare inom sina branscher. De har alla tagit mästarbrev som är ett bevis på deras yrkesskicklighet. Kanalen har träffat tre av de sju mästare som alla bor och arbetar i kommunen.
Det högsta beviset på en hantverkarens skicklighet. Så kan man kortfattat beskriva vad ett mästarbrev är. Förutom skicklighet handlar mästarbrevet även om erfarenhet, pålitlighet och stor kunnighet inom yrket. För att kunna ta mästarbrev måste man först ta ett gesällbrev. Därefter ska man arbeta i sex år och dessutom gå en mästarutbildning.
Sju mästare
Enligt Mästarregistret finns sju verksamma mästare i Österåker – två hudvårdsterapeuter, en tatuerare, en fotograf, en byggnadsplåtslagare, en frisör och en målare. En av mästarna inom hudvård heter Cecilia Marberg. I år firar hon att hon har arbetat som auktoriserad hudterapeut i 25 år, men hennes intresse för yrket föddes redan i ungdomen.
– Jag hade problem med acne och då väcktes ett genuint intresse att kunna hjälpa andra med samma problem, säger Cecilia.
Hon tog sitt mästarbrev 2011 som ett nästa steg i sin kompetensutveckling.
– Jag tycker att det har varit en viktig kvalitetsstämpel i min yrkesutövning och många kunder har genom åren valt att komma till mig just därför, berättar Cecilia Marberg.
En annan av kommunens mästare är Oskar Antelius som är byggnadsplåtslagare.
– Jag har jobbat med det här sedan tredje december 1990, säger Oskar, som jobbar på H Norr Plåt, och fortsätter:
– Jag fick en lärlingsplats som ung och därefter har jag fortsatt inom yrket. Det bästa med jobbet är att vi är ute 90 procent av tiden. Det jag gör främst som byggnadsplåtslagare är att band- och skivtäcka tak.
Anledningen till att Oskar tog mästarbrev är hans farfar.
– Han tyckte att hantverkare skulle ha gesäll- och mästarbrev som ett tecken på kvalitet. När han gick bort tänkte jag att det var dags att ta breven, säger Oskar.
Från villan i Kvisslingby jobbar en tredje mästare, Jenny Lagerblad, i sin salong Berga Hud & Spa. Hon tog sitt gesällbrev 2017 och fem år senare tog hon mästarbrevet inom hudterepeut-yrket.
– Det var självklart att ta breven. Det är roligt att visa att man kan yrket och tar det på allvar. Det visar på yrkesstolthet, säger Jenny och fortsätter:
– Det tog mycket tid med utbildningen och slutprovet, men det är roligt med utmaningar.
Snart en till
Inom kort får Österåker ytterligare en mästare. Linda Lönneman har varit frisör sedan 1992 då hon även tog sitt gesällbrev. Nu har hon gjort klart alla moment i mästarutbildningen och väntar på att godkännas. Mästarbrevet ska hon få under en ceremoni i stadshuset.
–Det blir en fjäder i hatten. Numera arbetar jag som frisörlärare och det ger tyngd i lärarrollen att ha ett mästarbrev, säger Linda.
Lumpenidé ledde till insamling för Ukrainas barn
Bostadsrätterna steg svagt – medan villorna tappade i pris
Fyra år efter att han kom till Sverige får Ali Nazemisalman utmärkelsen Årets elev vid ÖG – för både studieresultat och kamratskap
Roslagskulla föll tungt i första ronden mot Vallentuna – men naturgräset kan vända på steken
Tekniklösningen från Alisa MedTech sparar både tid och resurser inom vården
Familj, vänner och släkt mötte glädjerusiga avgångselever på ÖG:s skolgård
Efter svag start i division 2 väljer Österåker att byta tränare – trots god stämning i laget
Från hopp till tålamod – Zelda vägrar ge upp höjdhoppet
Arrendator vädjar till allmänheten att respektera skyltar och staket
77 procent av grupperna överskrider Skolverkets riktlinjer enligt ny rapport
Privatpersoners tips viktiga för Tullverket – tips är guld värda
SL-remiss: Även tåg och båttrafik kan förstärkas i vinter
Med inspiration från skorpioner och hållbara material skapade Joel Wengström ett examensarbete som tagit honom hela vägen till Europas elhoj-elit
Levande Skärgård Österåker vill stärka skola, service och sammanhållning