NYHETER 2024-08-22 KL. 10:04

Ta en fika och prata om döden

Av Lina Abrahamsson

Döden. Det är inte ett ämne som vanligtvis lättsamt diskuteras över en kopp kaffe och en finsk pinne. Men att diskutera döden är något som varken Camilla Sandgren eller Riina Dahlstedt undviker, tvärtom. Tillsammans har de startat upp Åkersbergas första dödscafé.

Ta en fika och prata om döden
DÖDSKUL. Camilla Sandgren och Riina Dahlstedt menar båda att samtal om döden ofta leder till skratt, då den typen av ämne oundvikligen leder in på livet i största allmänhet. Foto: Lina Abrahamsson

Ta tillbaka döden till livet och bryta det sista tabut. Det lyfter Riina Dahlstedt och Camilla Sandgren som anledningarna till att de tillsammans tagit initiativ till ett ”death cafe” – dödscafé. Det makabra namnet kan vilseleda – det handlar varken om en likvaka eller diggande av death metal, utan det hela går ut på att träffas och samtala om döden.

– Det är en av få saker som alla människor har gemensamt. Vi kommer alla att påverkas av döden och ska alla dö, säger Camilla.

Träffades på en återträff

I Sverige finns ett 30-tal certifierade dödsdoulor, personer som stöttar andra i livets slutskede. Både Camilla och Riina har gått en sådan utbildning, men under olika år. På en återträff träffades de två och insåg de att de bor på samma gata i Åkersberga. Deras yrken och erfarenheter gjorde att de ville starta upp ett dödscafé på sin hemort.

– Men vem som helst kan starta ett ”death cafe” det gäller bara att man uppfyller vissa kriterier. Det går såklart att ha en samtalsgrupp också, utan att kalla det för just death cafe, säger Riina.

Startade i Schweiz

Kriterierna hon talar om är bland annat att ett death cafe inte ska kosta att besöka, utöver fika till självkostnadspris, att alla är välkomna och att det inte finns någon agenda. Fenomenet med dödscaféerna började i Schweiz på initiativ av sociolog och antropologen Bernard Crettaz som startade upp Café Mortel år 2004.

Han menade att det otroliga hemlighetsmakeriet kring döden behövde försvinna. Drygt sju år senare togs idéen vidare till London av en webbutvecklare, som även startade upp en hemsida för konceptet. Därefter har dödscaféerna spridit sig runt om i världen.

TALA ÄR SILVER. Torp Berggren på Ekbacken kommer agera lokal för Åkersbergas första dödscafé. Camilla, till vänster i bild, hyr torpet för sin verksamhet som silversmed. Foto: Lina Abrahamsson

Åkersbergas första dödscafé kommer att äga rum inne i det idylliska Berggrenstorpet på Ekbacken. Där är det tänkt att en grupp på tio-tolv personer diskuterar döden i två timmar.

– Vi vill skapa en trend, och få fler att tala om döden. Ju mer man pratar om det, desto lättare blir det, avslutar Camilla och Riina.

Dödscaféet på Ekbacken kommer att hållas första tisdagen varje månad tills vidare.

Trendigt

Hittills har totalt 18731 death cafe-tillfällen ägt rum runt om i världen, i allt ifrån Afghanistan till Nya Zeeland.

I Sverige finns 39 registrerade dödscaféer.

Källa: deathcafe.com