Svinninge Blomster och Skafferi har öppnat för säsongen – för tredje året i rad. Bakom satsningen står Eva Silfverhammar, som delar sin tid mellan att sälja växter och arbeta som föreläsare inom ämnet sexualitet, samtycke och relationer samt coacha enskilda och par som behöver hjälp med sitt intima liv.
– Jag trivs med att kombinera mina två jobb, det blir ju blommor och bin året runt!
Det säger Eva Silfverhammar när Kanalen träffar henne i växtförsäljningen hon driver på Svinninge torg. För ungefär en månad sedan öppnade Svinninge Blomster och Skafferi för tredje säsongen sedan starten 2023.
– Jag har ett stort trädgårdsintresse, det kommer säkert från mamma och hennes rosor. Mitt tonårsrum hade jag täckt av gröna växter. Jag har alltid gillat blommor, speciellt de med färg, säger Eva och visar en av favoriterna – blyblomma.
Kombinerar två jobb
Hur kommer det sig då att en beteendevetare med inriktning sexologi säljer växter halva året? Allt började med en fråga från lokala trädgårdsdesignern Madeleine Krampe om Eva ville vara med en säsong och sälja lite växter. När Madeleine senare tog sig an andra designuppdrag kände Eva att hon ville köra vidare ändå.
SMÅSKALIGT. Alla blommor och växter kommer från Årsta. Presenter och skafferivaror kommer från små aktörer – Eva gillar att stötta andra när hon själv driver en liten verksamhet. Foto: Roffe Andersson
Mellan mars och september är det fokus på växterna, medan resterande månader ägnas åt verksamheten Vara Nära där hon undervisar i ämnet sexualitet, samtycke och relationer för grundskoleelever, föräldrar och skolpersonal samt ger rådgivning till privatpersoner med intimitetsproblem.
– Jag får det bästa av två världar, jag gillar att kombinera mina yrken. Gemensamt för jobben är mötet med människor, vilket jag älskar.
Efter att ha arbetat som bland annat pedagog och kommunikatör började Eva studera psykologi. Efter att ha tagit examen i psykologi valde hon att fördjupa sig i sexologi, ett ämne som hon fastnade extra mycket för. Eva menar att sexologin förklarar mycket om vårt samhälle och vilka vi är utifrån heteronormen, HTBQI+, kultur och funktionshinder. Hon ville förstå hur olika kulturer, könsnormer, intimitet och relationer påverkar oss. Eva brinner särskilt för att nå barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning – inte minst på grund av egna erfarenheter som förälder.
– De löper större risk att bli utnyttjade och har ofta svårare att förstå vikten av gränssättning. Samtycke finns inte bara när det handlar om att vara intima med varandra – det handlar om vad som är okej och inte, även i en lek.
Framtidsplaner
Responsen från Svinningeborna har varit varm.
– Jag får möta människor i både sorg och glädje. Någon letar blomma till en begravning, en annan ska på kalas. Många kunder har blivit vänner, säger Eva.
Att välja mellan de två yrkena är inte aktuellt. Däremot bubblar en tredje dröm i bakgrunden.
– Jag har länge velat skriva en barnbok. Vi får se. Jag har många idéer!
Från hett jalapeñosalt till egna kryddblandningar – Micke låter chilin ta plats i både kök och trädgård
Österåker United i behov av en ordentlig comeback i höst
Ryssland tros ligga bakom utslagna GPS-signaler som stör båttrafiken
Appen samlar hundratals kostnadsfria aktiviteter för barn och unga i Stockholmsregionen
Österåkers kommun kartlägger hur hushållen klarar sig vid kris
Oavsett om du gillar klassiskt kött, vegetariskt eller wokat – här är tipsen som gör sommarmaten både enkel och god
Hans Buhre har en liten Robban Broberg inne i huvudet, gillar god mat och dryck, musik och kluriga ordlekar
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor