REPORTAGE 2024-08-12 KL. 09:00

Bo som en kung på Östanå slott

Av Jesper Almén

Av de tre anrika slott som finns i Österåkers kommun är Östanå det enda där du faktiskt har möjlighet att själv bo. Sedan några år tillbaka finns möjlighet att köpa en lägenhet på det ståtliga 1700-talsgodset.

Bo som en kung på Östanå slott
I huvudbyggnaden finns idag sex ägenheter, från tvåor till femmor. Foto: Jesper Almén

Östanå slott ligger strax norr om Roslags-Kulla, i slutet av en lindallé, med utblick över Furusundsleden. Den slottsbyggnad som står där idag har närmare 230 år på nacken, men Östanås historia sträcker sig långt längre tillbaka än så. Första gången Östanå omnämns i skrift är redan 1433, då det var ett säteri som ägdes av riksrådet Anders Isaksson Banér. Därefter gick sätesgården i arv inom släkterna Bååt, Fleming och Wrede. På 1680-talet lät det kungliga rådet Fabian Wrede uppföra det herresäte av trä som finns avbildat i en teckning i det stora praktverket ”Suecia antiqua et hodierna”. Det är dock föga troligt att slottet såg ut så i verkligheten. Den överdådigt ståtliga barockparken var sannolikt mycket mer blygsam.

Erik Dahlberghs kopparstick över Östanå Slott, med huvudbyggnad, flyglar, paviljonger och överdådig barockpark a la Versailles är hämtad från det stora verket ”Suecia antiqua et hodierna” och troligen kraftigt överdrivet. Så här ståtlig var nog aldrig parken i verkligheten.

Sommaren 1719 drabbades stora delar av Roslagen av de så kallade rysshärjningarna, då ryska styrkor attackerade och brände hus och gårdar längs hela den svenska östersjökusten. Den 17 augusti 1719 landsteg en rysk armégrupp vid Östanå slott och brände ner det till grunden. På 1730-talet byggdes de två flygelbyggnader som idag står på platsen, men återbyggnaden av själva slottet drog ut på tiden. År 1782 såldes Östanå till kommerserådet Simon Bernhard Hebbe. Det var på hans initiativ som den nuvarande slottshuvudbyggnaden i nyklassisk stil uppfördes och stod klar 1794. Familjen Boström tog över ägarskapet av Östanå slott 1841. En av godsherrarna på Östanå var politikern Erik Gustaf Boström som i två perioder, mellan åren 1891–1900 och 1902–1905 var Sveriges statsminister.

År 2006 sålde familjen Boström byggnaderna på Östanå till ett fastighetsbolag som hade planer på att bygga 100 lägenheter i slottsparken. Av det projektet blev dock inget. Under 2017 såldes fastigheten vidare till en ny ägare som genomförde en omfattande renovering av både huvudbyggnaden och flyglarna och gjorde om dem till bostadsrättslägenheter för försäljning. Huvudbyggnaden har byggts om till åtta lägenheter, från tvåor till femrummare. De två flyglarna har byggts om till sex radhus. Några av bostäderna är fortfarande till salu.