REPORTAGE 2024-08-13 KL. 10:57

Den gamla tidens matbutiker

Av Lina Abrahamsson

Förr hade inte Österåker Ica-koncept eller stora Coop-butiker, utan det som fanns var handelsbodar. Tre av dessa låg i Åkerstorpsområdet, som för hundra år sedan var Österåkers mittpunkt.

Den gamla tidens matbutiker
Så här såg det ut inuti Stenhagens handelsbod. Foto: Sture Jansson

Det är svårt att tänka sig att det som från början var en snickarbod, som idag tillhör Österåkers Hembygds- och fornminnesförening, var en plats där invånare i det forna Österåker handlade matvaror. Idag är vi vana med enorma matbutiker med hyllmeter efter hyllmeter med all världens mat.

En av de butiker som fanns i det gamla Österåker var Stenhagens hande som öppnades år 1856 av handelsmannen Gustaf Söderberg. Han drev butiken i 13 år fram till att Österåkers konsumtionsförening tog över verksamheten. Det fanns inte bara livsmedel i handelsboden utan även en filial till Stockholms Sparbank huserade i fastigheten. När föreningen upphörde runt år 1885 togs butiken över av C. W Lindberg, en handlare som kom från Brottby. Efter fem år bytte verksamheten ägare igen och togs över av Gustaf och Ragnar Lindblom som drev handeln ända fram till 1953. Därefter tog Edvard Jansson AB med Vera Jansson i spetsen över och skötte affären fram till slutet 1964. Edvard Janssons AB drev även vid denna tid butiken Janssons affär vid Åkersberga station. Dagen efter Stenhagens handelsbod stängde ner öppnade bolaget upp en affär i Åkerstorp.

Min farmor arbetade i en annan av de butiker som fanns förr i kommunen, nämligen Åkers handel vid Ekbacken. Fastigheten byggdes av Ivar Hahne men drevs till en början av Philip Tjernberg, pappa till skådespelaren Ove Tjernberg, på 1930-talet. År 1938 togs butiken över av köpmannen Sven Andersson som sex år senare flyttade. Då tog Joel och Linnea Eriksson över Åkers handel. I början av 1976 hotades affären av nedläggning, någonting som togs upp av en icke identifierad dagstidning av skribenten Ingemar Lundkvist. I artikeln står det att ägaren blivit sjuk och inte kan ägna sig åt affären, utan den sköts av två expediter och en chaufför. En kund vid namn Ulf Hjertquist uttalar sig: ”Det finns allting här av dagligvaror. Jag tycker inte om att köpa mat i plastförpackning och jag tycker inte om att handla i större varuhallar. Vi måste få behålla Åkers handel! Det önskar alla som bor här omkring”.

Åkers handel med expediten Ulla Abrahamsson och kunden Johanna Hjertquist. Foto: Österåkers Hembygds- och fornminnesförening

Tidningen beskriver Åkers handels rika utbud – det fanns bröd, mjölk och kött men även porslin, leksaker och öl. Häften av varorna såldes via telefonorder och hemkörning. Journalisten Ingemar Lundkvist, som tidigare skrev om att butiken hotats av nedläggning skrev följande ett par veckor senare: ”l slutet av februari - 76 började en snabb utförsäljning. Innehavaren hade dött på sjukhuset och personalen såg ingen möjlighet att ta över butiken och allt skulle säljas undan. Och för första gången fick nu kunderna gå bakom disken. Folk rev och slet i lådor och kartonger. Det var som man trodde att man kunde få en bit av själva ställningen med sig hem."

Även vid Åkersbro vid entrén till Norrö drevs lanthandel i slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Butiken drevs under slutet av 1800-talet av Oscar Hybbinette men övertogs senare av Carl Pålhammar. Han startade även en handelsbod vid den nya järnvägsstationen Åkers-Berga 1901. Efter två ägarbyten stod år 1919 slutligen handelsboden vid stationen i Edvard och Tekla Janssons ägo. Den butiken blev känd som Janssons affär och det var alltså även deras bolag Edvard Jansson AB som drev Stenhagens handel och därefter Åkerstorps handel. Bolaget drev även Tuna handel.

Åkersbro var tidigare centrum i Österåker.

Källa: Österåkers hembygds- och fornminnesförening och transkriberat föredrag av Torsten Jansson om handeln i Österåker 1856–1984