Från ett vardagsrum vid Valsjön till en storsatsning vid Åkers kanal. Efter att ha drivit hemmarestaurangen &Mat med plats för 35 gäster tar kockarna Magnus Pettersson och Simon Söderberg nu steget och öppnar i Chinakejsarens gamla lokaler.
– Vi ska ordna så att Åkersberga får en riktig restaurang.
Med den visionen tar kockarna Magnus Pettersson och Simon Söderberg nästa steg. Efter succén med hemmarestaurangen &Mat flyttar de snart in i Chinakejsarens gamla lokaler vid Åkers kanal.
Hemma-hos-idé
Simon och Magnus träffades 2012 när de båda arbetade på Skåvsjöholm. Efter några år började de prata om att öppna något eget, och kom på att hemmarestaurang är vägen att gå.
I januari 2020 öppnade &Mat upp i Magnus villa vid Valsjön, där de kunde ta emot 35 matgäster per kväll.
– Det gick bra, men sen kom pandemin och allt blev avbokat. Vi gjorde en omstart 2022 vilket blev uppskattat, berättar Simon.
Restaurangen gick bra med många bokningar, men det blev för mycket för både huset, Simon och Magnus. De gjorde allt själva och insåg att de behöver skala upp för att kunna fortsätta på det sättet de ville.
– Vi stängde ner förra året och har letat lokalt sedan dess. Det har inte varit helt lätt, men nu har vi hittat det här stället, säger Magnus.
– Läget är centralt och det finns ett stort kök med allt man behöver. Vi får plats med runt 70 sittande gäster plus 20 i baren, tillägger Simon.
Visionen för nya lokalen
Nycklarna får de den första oktober och då inleds ett renoveringsarbete med lokalen. En ytterligare kock har redan anställts men serveringspersonal behövs. I mitten av november hoppas &Mat kunna öppna. Maten är svensk-fransk och modern och vinerna är franska, främst från Bourgogne.
– Vi kommer köra samma koncept som innan, en fast fyrarättersmeny som vi byter ut varje månad. Det var liksom kärnan i vår verksamhet och det är kul att jobba med mat på det sättet, säger Magnus.
– Vid barplatserna kommer man att kunna dricka hantverksdrinkar och äta snacks, kanske även smårätter, säger Simon.
Tanken är att ha kvällsöppet onsdagar–söndagar i november, sedan ha julbord i december. Fyra dagar i veckan kommer &Mat även servera luncher, i ett ”lyxigare segment” enligt Magnus och Simon.
– Vi vill bli det självklara valet för födelsedagar och AW:s. Ja, det stället man tänker på när man ska gå och käka helt enkelt, förklarar Simon.
– Vi ska försöka få till en bra helhetsupplevelse, avslutar Magnus.
Robin Muhr, känd från revyscenen och tv-produktioner, bokdebuterar med en tragi-komisk roman om faderskap, sorg och skuld
Den 11 oktober intar Klimatdagen centrum med föreläsningar, provsmakning och aktiviteter för hela familjen
Hemma hos Bibbi samsas mänger av förnödenheter som ska skickas till soldater, barn och djur
TFU Åkersberga gör nattvandring möjlig utan föreningskoppling – trygghet först
Obesegrade Ackers i tabelltoppen efter rysare mot Värmdö
De klassiska tunnbrödsrullarna från Lidingö serveras från foodtruck
Få uppger brottsutsatthet - oro för inbrott och fordonsbrott ligger på ensiffriga nivåer
Provfisken visar ökning innerskärgården – men i ytterskärgården ser det värre ut
Restaureringen blir dokumentärfilm – Roger Persson har följt hela arbetet med kameran
IT-veteran från Österåker släpper bok för nybörjare
Thomas Mohlin har fotograferat sedan barnsben – nu är han i final med fyra bilder i svenska mästerskapet i fotografi
Artisten från Åkersberga hyllar sin farmor i en ny låt – och berättar om styrkan i musiken
Lokala bagare bjuder på hemligheter som lyfter vetebrödet och tipsar om nytt bullrecept