På återvinningscentralen Brännbacken i Österåker har gammalt porslin och keramik fått nytt liv.
Genom ett unikt konstprojekt har tre kubikmeter inlämnat material förvandlats till färgstarka mosaikskyltar som hjälper besökarna att sortera sitt avfall. Projektet är ett samarbete mellan Roslagsvatten, Remakebolaget och Österåkers konsthall, och visar hur trasigt porslin kan bli både konst och praktiska skyltar.
I projektet har deltagare, unga som gamla, under ett par veckor arbetat tillsammans i kreativa workshops. Under ledning av konst-närerna Carin Nordling och Nillan Holmgren har mosaikbilder skapats som nupryder återvinningsstationen.
– Det har varit jättespännande och roligt. Det behövdes inga förkunskaper, man fick en färdig mall på ett nät, så var det bara att sätta igång och pussla ihop bitarna man klippte till, säger konstnären Carin Nordling och pekar ut en mosaikskylt i form av en dammsugare, som hon och kollegan Nillan Holmgren skapat.
Vill ta emot mer
Andra konstverk som skapats under projektet inkluderar en röd limflaska, som pusslades ihop av en liten pojke och hans mamma. Skyltarna visar inte bara vägen för återvinning utan fungerar också som påminnelser om återbrukets kraft och värde.
Varje år tar Roslagsvatten emot cirka 10 000 ton avfall på Brännbacken, vilket motsvarar 150–200 fulla containrar i månaden. Peter Nyström, avfallschef på Roslagsvatten, ser mosaikprojektet som ett exempel på hur återvinning kan förena nytta med estetik.
– Vi arbetar aktivt med att säkerställa att vi nyttjar allt som kommer in som värdefulla resurser så att allt material kan användas igen, säger Peter Nyström och tillägger att det inte bara är plast, glas och gips som återvinns. Även möbler och andra föremål går in i ett återbruksflöde.
Förra året tog Brännbacken emot omkring 500 ton till återbruk, och målet är att öka den siffran.
– Det bästa är när vi kan fånga det som kommer till oss och föra det vidare till återbruk, säger Nyström. Vårt syfte med att delta i utställningen Återvinn-Återfinn på Länsmansgården var att inspirera kommuninvånarna och visa hur trasiga keramikföremål kan få ett nytt liv.
Ökar medvetenheten
Helen Rydberg, konstnärlig ledare på Remakebolaget som ledde workshops på Länsmansgården, har lång erfarenhet av att arbeta med återvunnet material i konstprojekt. Hon har gjort ett 30-tal kollektiva utsmyckningar med återvunnet material runt om i Stockholm.
KREATIV. Helen Rydberg konstnärlig ledare på Remakebolaget höll workshop på Länsmansgården. Foto: Privat
– Nu fick vi in cirka tre kubikmeter med tallrikar och koppar. En hel del hade kunnat säljas eller återbrukas, de var i väldigt fint skick, säger Helen Rydberg och understryker vikten av att folk tänker på att skänka eller sälja sitt porslin istället för att det hamnar på deponi.
Projektet har inte bara skapat vackra och funktionella konstverk, utan också bidragit till ökad medvetenhet kring återvinning och återbruk i samhället. Genom att kombinera konst med hållbarhet har Brännbacken nu skyltar som både visar vägen för avfall och inspirerar till ett miljövänligare sätt att tänka.
Agneta Johansson
Kriminallitteratur, självhjälp och världsatlas – det här vill intagna på Österåkersanstalten helst läsa
”Jag är en orolig figur som kollar mycket på science fiction”
Anser sig ha fått för låg ersättning för lokalkostnader och pekar på systematiskt underprisade hyror
Elis Erikssons samhällskritiska verk lockar hundratals besökare till folkhögskolans unika konstsamling
Medalj och känslosamt farväl för Eastcoasts seniorklass i cheerleading
Visade upp frieriet – fick höra att hon ”tar männens jobb”
Möt projektledaren som vill fylla hemkommunen med livemusik, humor och festivalstämning
Cafébord, vintunna och tvättlina skapade känslan av ett franskt torg
Ackers vann första play off-striden och möter nu ”JB” – grundseriens seriesegrare
”Många blir väldigt påverkade av föräldrarna” säger trafikläraren Kerstin Axh
Regeringen vill omförhandla infrastrukturavtal som inkluderar utbyggnad av Roslagsbanan
Siaröfortet får nya ägare – satsar på grillkvällar, midsommarfirande och öppet varje dag i sommar
Roslagsvatten planerar nya rör mellan Åkersberga och Margretelund – men eventuella fornlämningar på botten kan ändra ritningen