Av Victoria Sid
Att driva ett hunddagis kan nog många föreställa sig är ett stökigt uppdrag men Liselott Gerdlind, 57, visar motsatsen. På sitt hunddagis Fixalot märker man knappt att hundarna är där när de lagt sig till rätta efter förmiddagspromenaden.
– Vi har så himla bra hundar i dag, säger Liselott.
I höstsolen bland gula blad promenerar hunddagiset Fixalot i centrala Åkersberga. I en grupp om tolv hundar går alla fint i sina koppel. För många hundälskare finns en dröm om att få jobba på ett hunddagis men sanningen är att det inte är så drömmigt enligt ägaren Liselott Gerdlind.
– Missförstå mig rätt, det är ett skitgöra, säger hon med värme och fortsätter:
– Promenaderna är helt underbara så är det ju även om det ibland spöregnar och man ska torka alla. Men annars, det ska städas och det tror jag inte folk förstår. Hundar skitar ner grymt mycket.
FRÄSCHT. Liselott vill helst inte att det ska lukta hund därför tvättas det och städas noga i lokalerna. "En tyckte att jag hade fräschare här än vad den hade hemma. Tack, det är så det ska vara", säger hon. Foto: Victoria Sid
Högsäsong för smuts
Med hösten kommer även högsäsongen för grus, sand och annan smuts. Beroende på vad det är för päls dras det in olika mängder grus. Liselott visar upp tassarna på sin egen hund där sanden skapat klumpar längst ut i pälsen.
– Regnet för någon vecka sedan, det var inte kul. Tvättmaskinen vet att den lever.
När Liselott och kollegan kommer in med hundarna får de gå in i sina inhängnader och hitta en mysig plats att krypa upp på bland fåtöljer, sängar och dynor. Sedan är allt lugnt och tyst. Hundarna vilar intill varandra.
– Det är jätteskönt. Lugnt och harmoniskt så det är helt galet.
Stora lokaler
En bit in i hundagisets lokaler finns två stora salar som Liselott håller kurser i och hyr ut. 2015 startade hon och en kollega upp verksamheten och öppnade hunddagiset för att täcka kostnaderna för lokalerna. Efter två år blev hon själv med verksamheten. Men eftersom hon redan hade skolat in bra hundar valde hon att fortsätta. Även hennes egna hundar spelade in i beslutet.
– Ska jag jobba någon annanstans behöver jag ha någonstans att ha mina hundar, säger Liselott.
På dagiset handlar mycket om rutiner vilket även hundarna har förstått. Vid lunchtid börjar de pocka på uppmärksamhet för att få sin efterlängtade mat. Sedan är det lugnt igen till det nalkas promenad och upphämtning av ägarna.
– Det är precis som vilket dagis som helst, säger Liselott.
Till sin hjälp har Liselott två anställda som kommer från ILSA. När en av de anställda började på hunddagiset jobbade hon en timme i veckan medan hon i dag jobbar heltid. Liselott har även tidigare haft ett sammarbete med en anpassad grundskola där barn fick komma och umgås med hundar.
– Hundarna ger jättemycket och det går att kommunicera genom dem. Det var ett barn som började prata i kontakt med hundarna, säger Liselott.
Kriminallitteratur, självhjälp och världsatlas – det här vill intagna på Österåkersanstalten helst läsa
”Jag är en orolig figur som kollar mycket på science fiction”
Anser sig ha fått för låg ersättning för lokalkostnader och pekar på systematiskt underprisade hyror
Elis Erikssons samhällskritiska verk lockar hundratals besökare till folkhögskolans unika konstsamling
Medalj och känslosamt farväl för Eastcoasts seniorklass i cheerleading
Visade upp frieriet – fick höra att hon ”tar männens jobb”
Möt projektledaren som vill fylla hemkommunen med livemusik, humor och festivalstämning
Cafébord, vintunna och tvättlina skapade känslan av ett franskt torg
Ackers vann första play off-striden och möter nu ”JB” – grundseriens seriesegrare
”Många blir väldigt påverkade av föräldrarna” säger trafikläraren Kerstin Axh
Regeringen vill omförhandla infrastrukturavtal som inkluderar utbyggnad av Roslagsbanan
Siaröfortet får nya ägare – satsar på grillkvällar, midsommarfirande och öppet varje dag i sommar
Roslagsvatten planerar nya rör mellan Åkersberga och Margretelund – men eventuella fornlämningar på botten kan ändra ritningen