REPORTAGE 2024-11-28 KL. 12:03

Klimathot mot öringsleken

Av Loke Johansson

En malande oro för uttorkade bäckar kommer efter stigande medeltemperaturer. Stefan Lundin, 69, är fiskevårdsansvarig på Österåkers Sportfiskeklubb och jobbar för att säkra öringsleken i Åkers Kanal.

Klimathot mot öringsleken
VETGIRIG. Det är inte ovanligt att nyfikna motionärer stannar och frågar Stefan om öringsleken i bäcken. Foto: Roffe Andersson

Att medeltemperaturen ökar vet vi. Desto mer okänt är hur det påverkar öringsleken i Åkers Kanal. I en bäck som mynnar ut i kanalen har öringshonorna lagt rom mellan stenarna – något som inte vore möjligt utan flera ton grus och sten som lades dit i somras.

– Vi har märkt en tydlig skillnad de senaste åren. Klimatförändringar gör det svårare att planera arbetet framöver, säger Stefan.

LEKPLATS. Öringarna tar sig över stenhinder på väg upp för bäcken. Foto: Roffe Andersson

Säkrar beståndet

År 2024 ser ut att bli det varmaste året hittills enligt World Meteorological Organization (WMO). Höga temperaturer och tvära kast i väderleken gör att Stefan och hans kollegor i sportfiskeklubben får anpassa sitt arbete för att stödja öringens lek.

– Ovissheten är svår. Uttorkade bäckar kan förstås drabba öringsbeståndet – men det kan även kraftig nederbörd göra. När lekperioden drar igång krävs rätt förutsättningar i vattendragen, säger han.

I en perfekt värld hade bäckarna varit mer självgående, men i Åkers Kanal behövs stödåtgärder för att skapa en gynnsam miljö för öringarna. Bland annat genom att lägga grus och sten i bäcken för att syresätta vattnet och smalna av vissa delar, vilket gör att vattnet porlar snabbare.

Hoppet vid liv

Trots klimatförändringar är Stefan optimistisk. Förra veckan samlade sportfiskeklubbens årliga tävling ”Sea Trout Challenge” in ungefär 50 000 kronor till fiskevårdsfonden. Dessutom söker klubben bidrag för att finansiera kommande fiskevårdsprojekt.

– Hoppet är långt ifrån över! I nuläget är inte öringen hotad, men utan fiskevården hade det kunnat se värre ut. Därför tycker vi att det är viktigt att arbetet fortsätter och uppskattar när folk engagerar sig.

Senare i höst ska Stefan tillsammans med övriga fiskevårdare besluta om nästa års åtgärder. Och en sak är klar: trots klimatförändringar gör den gemensamma kärleken till öringsfiske att de kommer fortsätta kämpa för öringen i Österåker.

– Det är min favoritfisk! Öringar är roliga att fånga och goda att äta. Därför vill vi ha fler och jobba för lyckat öringsbestånd även nästa år.

Han avslutar:

– Nu när jag blivit pensionär kan jag lägga min tid på att göra sånt jag tyckte var kul som barn. Att stå och plaska i en bäck är en höjdare, avslutar Stefan.