REPORTAGE 2024-09-19 KL. 12:03

Kreativ resa - från reklam till recept

Vad fick Annelie Anderson från Åkersberga att lämna reklambyrålivet och istället bli en hyllad kokboksförfattare, fotograf och bloggare? Och hur blev hon en återkommande gäst i TV4 Nyhetsmorgon? Svaren fick vi när vi gjorde ett besök i hennes trädgård i Skånsta.

Kreativ resa - från reklam till recept
BOKVERK OM BAKVERK. Två böcker har Annelie Andersson gett ut, "Blomster och bakverk" samt "Baka och ta tillvara". Foto: Agneta Johannsson

Redan på långt håll märker man att här bor någon med känsla för ordning och estetik. Fina installationer pryder trädgården och välkomnar besökarna. Man kan slå sig ner och njuta medan Annelie, med ett stort leende, kommer ut med en kopp kaffe och en nybakad kaka – vackert dekorerad med florsocker och violer.

Loppisrekvisita

Annelies trädgård är omsorgsfullt indelad efter växt-ernas blomningsperioder, och i det inglasade uterummet där hon har sin fotostudio står kameran redo för dagens fotograferingar. Här skapar hon bilder för sin blogg och fotokonst och hon är noga med varje detalj i bildkompositionen.

– Redan innan jag har bestämt hur bilden ska se ut kan jag leta rekvisita från lokala keramiker eller loppisar. Det kan vara en kaffekittel i koppar eller något annat som passar sammanhanget, säger Annelie. Hon visar stolt upp sin mammas, farmors och mormors gamla handskrivna receptböcker.

– Det är en otrolig skatt som gör bakandet både roligt och inspirerande.

Nyligen var hon med i TV4.s Nyhetsmorgon för åttonde gången. Där bakade hon bland annat mandelkakor med brynt smör och björnbär, rågbröd med plommon och en mjuk kaka med päron och ingefära. Hon kokade också björnbärsmarmelad.

– Ett år efter att jag släppte min första kokbok "Blomster och bakverk" såg mitt förlag till att jag fick vara med i Nyhetsmorgon 2021. När sedan min andra bok "Baka och ta tillvara" kom ut året därpå blev jag inbjuden igen. Sedan dess har jag blivit inbjuden med jämna mellanrum, vilket är jätteroligt, säger Annelie.

Självlärd fotograf

Under varje sändning bakar Annelie något gott och säsongsanpassat. Hon visar steg för steg vad hon gör och delar gärna med sig av sina bästa tips till tv-tittarna. Avslutningsvis får programledarna smaka på hennes bakverk – ett ögonblick som ofta bjuder på positiva reaktioner.

Men vägen till där hon är idag har inte varit enkel. Efter mer än 30 år inom reklambranschen drabbades Annelie av utbrändhet. Under pandemin kom också en konkurs, och hon var tvungen att börja om. Vägen tillbaka fann hon genom sina största passioner – trädgård och bakning.

– Jag älskar perenner och att baka. Att sätta händerna i en deg är avkoppling för mig, säger hon. – Jag bakar gärna med lite jäst och låter degen jäsa över natten så att smakerna hinner utvecklas i lugn och ro. Det finns en kemi och logik i bakning som fascinerar mig.

Annelie berättar hur hon, utan några förkunskaper i fotografering, började se världen genom Instagram. Med uppmuntran från sina följare började hon dela sina recept och startade en bakblogg. Responsen lät inte vänta på sig – snart hade hon en trogen skara som efterfrågade fler recept och bilder.

– En period testade jag att driva ett hembageri, men tillslut blev det för mycket. Nu fokuserar jag på att uppdatera min webshop och Instagram, samtidigt som jag tar kreativa fotouppdrag och ställer ut min fotokonst, berättar Annelie.

Hennes fotokonst följer säsongerna och består ofta av bär, blad, frukter och växter som ramar in objekten på ett tilltalande sätt. Man kan nästan säga att Arcimboldos berömda målning Vertumnus får se lite vissen ut i jämförelse.

Agneta Johansson