Hur mycket pallar du att palla? Runt om i Österåkers kommun växer både bärbuskar och fruktträd på platser där det både är enkelt och tillåtet att plocka som privatperson.
Utöver att gratis är gott är det nog många som önskar att plocka frukt gratis nu när matpriserna skenat iväg. Dessutom är det alltid sorgligt att se fin frukt bli dålig och inte uppäten. I år är det dessutom ett så kallat äppelår, med rikliga skördar som tynger grenarna.
På sajten fruktkartan.se kan privatpersoner både registrera och se platser i närområdet där det finns plockbara godsaker. Dessa buskar och träd växer på mark som räknas som allmän. I centrala Åkersberga går det bland annat att hitta både röda och gröna äpplen i området vid Röllingby backar. Körsbär går det att få tag på vid busscentralen vid Åkersberga station och längs Åkers kanal.
I andra kommuner finns specifika Facebookgrupper där användare kan tipsa varandra om var man kan plocka frukt och bär. Något liknande finns inte än i Österåker, men enstaka tips på att man får komma hem till någon och hjälpa till att plocka från övermäktiga vinbärsbuskar eller ta del av vilda rabarberskördar går att hitta på exempelvis Anslagstavlan Åkersberga eller grupper för vissa områden, som Margretelund.
Vad säger Allemansrätten?
På Naturvårdsverkets hemsida finns mängder med material att ta del av när det kommer till Allemansrättens ”dos and don’ts”. De skriver att det är tillåtet att plocka svamp och bär i skogen. Däremot får man inte plocka fridlysta svampar eller frukt och bär som är uppenbart odlade.
I radhus- och villaområden förekommer ofta allmänningar där det antingen av samfälligheten/villaföreningen planterats exempelvis bärbuskar, eller att det spridits dit från bostädernas tomter.
ETT ÄPPLE OM DAGEN. Äpplen innehåller en rad nyttiga saker som C-vitamin, kostfibrer och antioxidanter. Foto: Lina Abrahamsson
Däremot finns andra bestämmelser när det kommer till planterade träd. Enligt juristtjänsten Kliently får man inte gå in på någons tomt och palla äpplen. Både äpplen som sitter på träd och de som ligger på marknaden räknas som tomtägarens egendom. Växer en gren eller buske över till en grannes tomt får denne inte plocka frukt eller bär förrän det ramlat ner på marken – då övergår det till grannes egendom. Störs grannen av grenen som hänger över får denna sågas ner, så länge inte trädet skadas.
Kan vara brottsligt
Är man inte försiktig kan ett plockat äpple från någons tomt räknas som egenmäktigt förfarande, då frukten tillhör någon annan än dig själv. Går du in på någons tomt utan tillåtelse kan det likställas med ett hemfridsbrott, då även trädgård/tomt räknas som en del av en bostad.
Kriminallitteratur, självhjälp och världsatlas – det här vill intagna på Österåkersanstalten helst läsa
”Jag är en orolig figur som kollar mycket på science fiction”
Anser sig ha fått för låg ersättning för lokalkostnader och pekar på systematiskt underprisade hyror
Elis Erikssons samhällskritiska verk lockar hundratals besökare till folkhögskolans unika konstsamling
Medalj och känslosamt farväl för Eastcoasts seniorklass i cheerleading
Visade upp frieriet – fick höra att hon ”tar männens jobb”
Möt projektledaren som vill fylla hemkommunen med livemusik, humor och festivalstämning
Cafébord, vintunna och tvättlina skapade känslan av ett franskt torg
Ackers vann första play off-striden och möter nu ”JB” – grundseriens seriesegrare
”Många blir väldigt påverkade av föräldrarna” säger trafikläraren Kerstin Axh
Regeringen vill omförhandla infrastrukturavtal som inkluderar utbyggnad av Roslagsbanan
Siaröfortet får nya ägare – satsar på grillkvällar, midsommarfirande och öppet varje dag i sommar
Roslagsvatten planerar nya rör mellan Åkersberga och Margretelund – men eventuella fornlämningar på botten kan ändra ritningen