”Vi har viljan och färdigheterna men tappar lätt humöret.” Den analysen ger lagkapten Lukas Gyllensten efter första omgången i U19-SM.
Sverigemästerskapet i U19-basket är igång och Åkersberga har skrapat ihop sina bästa killar födda 06/07. I helgen fick Åkersberga stå värd för första gruppspelsomgången och fick finbesök av Tureberg, Östersund och Wetterbygden Stars i Österåkers Sportcentrum. Tillsammans utgör lagen grupp fem i SM-gruppspelet.
Sött och salt
Inte helt oväntat blev det Wetterbygden Stars som Åkersberga hade svårast mot. Bägge lagen vann båda sina matcher mot Tureberg och Östersund, och nu väntade ett rivalmöte med tanke på att Wetterbygdens herrlag nästan spelade lika mot Åkersberga i superettanpremiären. Något av en bragd för Åkersberga, som skulle få det mycket tuffare nu. Wetterbygden kunde jogga hem vinsten med sin skickliga U19-trupp och vann tillslut med 56–85.
– Gårdagens matcher mot Tureberg och Östersund kändes sådär, men vi lyckades ändå ta oss tillbaka in i matchen när det gick dåligt. Men idag inledde vi dåligt och blev ännu sämre genom matchen, säger en besviken Lukas Gyllensten.
Förlusten innebär att Åkersberga hamnar på andraplats i gruppen efter två vinster. I rysarmatchen mot Tureberg blev det vinst med 90 – 88 och mot Östersund blev det 89 – 81.
SHOOTING GUARD. Lukas Gyllensten spelar med herrlaget i Superettan. Nu är han lagkapten i U19-laget. Foto: Roffe Andersson
Lagkapten Gyllensten
I startfemman ingick Lukas Gyllensten, född 2007, som vi fått följa i herrlaget och i höstens säsong i Superettan. Där har han vuxit till en viktig spelare som skrapat ihop träffsäkra trepoängare som shooting guard. Trots sin ringa ålder har han hakat på storspelarna i Superettan, och fått erfarenheter som kommer till nytta nu när han är lagkapten i U19-laget.
– För mig blir det mer ansvar. Varken vi eller motståndarna är lika stora som i Superettan. Det är stor skillnad och jag är ödmjuk inför motståndet.
Måste hålla huvudet kallt
Men idag stämde det inte. Det såg understundom ut som att Åkersberga och Wetterbygden spelade i helt olika divisioner. Bortalaget gjorde skickliga brytningar och lyckades allt som oftast göra poäng på sina kontringar. Därtill fanns förbättringspotential på straffronten, där träffprocenten var sämre än vanligt.
– Vi sätter inte bollen i korgen. Jag kanske satte en på 20 idag, det säger ganska mycket, säger Gyllensten
Men en som lös extra starkt under helgen var Hugo Borg. Från läktarplats märktes det att han var på hugget och han utsågs inte helt oväntat till omgångens spelare i Åkersberga.
Nu ligger Åkersberga tvåa i gruppen. Turneringen kommer avgöras först i maj, och nu får killarna återgå till vanligt seriespel innan nästa omgång spelas i slutet av vintern. Tills dess hoppas Lukas att killarna jobbar ännu mer på det mentala.
– Det mesta sitter i huvudet. Vi måste hålla oss kalla och inte sura ihop om man missar korgen.
– Jobbar vi på oss själva och spelar som ett lag kan vi gå hur långt som helst, avslutar Gyllensten.
Kriminallitteratur, självhjälp och världsatlas – det här vill intagna på Österåkersanstalten helst läsa
”Jag är en orolig figur som kollar mycket på science fiction”
Anser sig ha fått för låg ersättning för lokalkostnader och pekar på systematiskt underprisade hyror
Elis Erikssons samhällskritiska verk lockar hundratals besökare till folkhögskolans unika konstsamling
Medalj och känslosamt farväl för Eastcoasts seniorklass i cheerleading
Visade upp frieriet – fick höra att hon ”tar männens jobb”
Möt projektledaren som vill fylla hemkommunen med livemusik, humor och festivalstämning
Cafébord, vintunna och tvättlina skapade känslan av ett franskt torg
Ackers vann första play off-striden och möter nu ”JB” – grundseriens seriesegrare
”Många blir väldigt påverkade av föräldrarna” säger trafikläraren Kerstin Axh
Regeringen vill omförhandla infrastrukturavtal som inkluderar utbyggnad av Roslagsbanan
Siaröfortet får nya ägare – satsar på grillkvällar, midsommarfirande och öppet varje dag i sommar
Roslagsvatten planerar nya rör mellan Åkersberga och Margretelund – men eventuella fornlämningar på botten kan ändra ritningen