SPORT 2024-09-05 KL. 10:11

Schackfeber i Söraskolan

Av Loke Johansson

I helgen fylldes Söraskolans klassrum med schackspelare från hela Stockholm när över 140 ungdomar deltog i Skärgårdens Junior Grand Prix.

Schackfeber i Söraskolan
ERFARNA. Oscar och Elliot har båda tävlat i flera år. Foto: Loke Johansson

I ett klassrum på Söraskolan sitter Elliot, 14 och Oscar, 15. Klockan är nio på morgonen och de värmer upp inför dagens schackturnering.

– Det ska bli kul att tävla idag, många här är väldigt duktiga och konkurrensen är hård, säger Oscar som tävlat flera gånger innan.

– Turneringen kommer hålla på hela dagen, så det gäller att man inte tappar fokus, säger Elliot och trycker på schackklockan.

Naturlig samlingsplats

Dagens turnering är den första deltävlingen i årets Junior Grand Prix-serie, där spelarna samlar poäng vid varje tävling. Med hjälp av volontärer och föräldrar arrnageras turneringen av Täby SK och schackalliansen ”TÅSKA”, ett samarbete mellan klubbarna i Täby och Åkersberga som bedriver sin verksamhet i Söraskolan med syftet att ungdomar i Österåker ska kunna spela schack på hemmaplan.

Jan Engfeldt är en av tävlingsarrangörerna, och han säger att det finns fler anledningar till att tävlingen arrangeras i Söraskolan.

– Skolan satsar jättemycket på schack, och det visar man också genom att arrangera en sån här stor tävling. Det är en bra miljö och fina lokaler, och det har blivit en naturlig samlingsplats för schacksugna ungdomar i Åkersberga, säger Jan.

Klassrummen är fulla och korridoren myllrar av folk, och det hör inte till ovanligheten vid schacktävlingar enligt Jan. Han säger att intresset för schack är enormt, och drar en parallell till den pågående pingisfebern.

– Intresset för schack är väldigt stort, och jag upplever att det håller sig på en hög nivå. Självklart kan det komma plötsliga uppsving, liksom Truls-febern efter OS fick schacken ett enormt uppsving i samband med att Netflix-serien ”Queens Gambit” släpptes 2020, men det uppsvinget har bara fortsatt.

PASSIONERADE. Jan Engfelt och Jana Stojmenovic är två av dagens tävlingsarrangörer. Foto: Loke Johansson

Förebilder lockar unga

Sveriges Schackförbund uppskattar att 2,7 miljoner svenskar kan spela schack. Av dessa är det 250 000 som regelbundet följer schacknyheter i tidningar eller på internet. Framför allt är intresset stort bland unga, av Svenska Schackförbundets 40 000 medlemmar är 36 000 under 25 år. Jan Engfelt säger att influencers kan vara en bidragande faktor.

– Trots att vi har få stora framgångssagor i Sverige finns det influencers som bidrar till att unga fastnar för sporten. Exempelvis svenska Anna Cramling som lockar stor publik på Youtube och Twitch. Klipp på världsmästaren Magnus Carlsen florerar också på sociala medier, han är vår Ronaldo, och utan dessa förebilder tror jag inte att intresset hade varit lika stort bland unga, säger Jan.

Väljer helst svart

I korridoren sitter Vilja, hon fyller snart sju år och tävlar i den yngsta åldersgruppen. Hon säger att hon har spelat schack sen hon var fyra år och idag ska hon tävla för andra gången.

– Det roligaste med schack är att se vad den andra gör för drag, säger Vilja och avslöjar sitt bästa schack-tips:

– Mitt bästa tips är att alltid spela med svarta pjäserna. Det är alltid vita spelaren som startar, och då kan man se vad den andra gör för drag, säger hon.

TÄVLING. Lukas, Miona, Anna-Maria, Lilly och Vilja är några av dagens yngsta tävlande. Foto: Loke Johansson

Vilja sätter sig framför sin motståndere, Jan kliver in i rummet och förklarar tävlingens upplägg. Tysnaden lägger sig i klassrummet, varpå barnen (nästintill komiskt synkroniserat) skakar hand – tävlingen är igång.

Utanför klassrummet står Viljas storasyster Mira, 10. Hon ska på kalas i eftermiddag och kan därför inte vara med och tävla. Istället har hon tagit med sig farmor för att heja på lillesyrran.

Jan kliver ut ur rummet, nu hörs bara klickande schackklockor från klassrummen. Om några minuter kommer deltagarna strömma ut i korridoren. Jan säger att det är lätt att känna sig besviken när man förlorar, särskilt i individuella sporter.

– Vi brukar säga till barnen att alla stormästare har förlorat minst 1000 partier för att komma dit de är idag, så efter varje förlust så närmar de sig vinsten.

Hoppas på fler klubbar

Nu hoppas Jan att fler idrottsklubbar börjar med schackverksamhet, särskilt då intresset är så pass stort.

– Den gruppen som vuxit mest är nybörjarna, de senaste åren har antalet utövare ökat enormt. Därför är det viktigt att vi matchar efterfrågan i våra stora klubbar. Vi ser redan nu att större idrottsklubbar börjar satsa på schack, exempelvis har Djurgårdens IF egen schacksektion nu, och jag hoppas att fler klubbar börjar med schack också.

Nu är första matchen över, några är glada och vissa är besvikna efter dagens första parti. Härnäst väntar lunch om omladdning inför nästa runda. När korridoren fylls av känslor passar Jan på att förklara tjusningen med spelet.

– Jag brukar säga att ett schackparti kan jämföras med att driva en affärsverksamhet, det är taktik och strategi. Det är du som bestämmer över dina pjäser och tar alla beslut själv, och det kan innebära offringar för att uppnå vissa situationer. Schack kan på många sätt liknas med livet och beslut man ställs inför, och det är vad som gör schack så fascinernade.

– Lite som monopol fast vackrare, säger Jan och skrattar.