SPORT 2024-10-17 KL. 11:52

Syskonen från Ljusterö utmanar världseliten i rodel

Av Loke Johansson

Att Tyskland kunde sin sak visste vi. Alpländerna likaså. Men att Sveriges största hopp inom rodel hör hemma på Ljusterö är desto mer förvånande. Kanalen får ett snack med syskonen Tove, 23 och Svante, 26, som laddar inför världscupen.

Syskonen från Ljusterö utmanar världseliten i rodel
REDO. Det är lugnet före stormen hemma på Ljusterö. Snart bär det av till träningsläger i Sigulda, Lettland. Foto: Roffe Andersson

Syskonen Tove och Svante Kohala har precis kommit hem från en träningsvecka i Lillehammer. Nu ska de varva ned hemma på Ljusterö i några dagar innan träningen fortsätter i Sigulda, Lettland. Tillsammans med pappan – och likaså tränaren – Hans Kohala, 58, förbereder sig Ljusterösyskonen inför väldscupen i rodel.

För utländska motståndare tycks det märkligt att de elitsatsande syskonen bor på lilla Ljusterö i den lilla rodelnationen Sverige. Underdogpositionen är också vad som gör att syskonen Kohala sätter Ljusterö på rodelkartan.

– Utländska kommentatorer säger inte ”här kommer Sverige” när vi ska köra. De säger bara ”här kommer Kohala”, berättar Tove.

Fullt fokus

Förutom hård träning handlar mycket av förberedelsen om att memorera banorna. Med en maxhastighet på 150 kilometer i timmen kan ett ögonblick av okoncentration vara skillnaden mellan succé och fiasko.

FOTSPÅR. Vid syskonens sida har de pappa Hans, som bland annat representerade Sverige i OS 1992 och 1994. Nu agerar han tränare, och kommer stå vid banankanten när väldscupen drar igång i November. Foto: Roffe Andersson

– Värstingbanan ligger i Altenberg, Tyskland. Det är den banan man har mest respekt för. Det är inte stora marginaler man jobbar med, bara en sådan sak som att ligga 10 centimeter fel i banan kan bli förödande, säger Svante.

Tove fyller i:

– Det är svårare än det ser ut. Det är mycket teknik som inte syns när man ser rodel på TV. Liksom när man kollar på slalom krävs det ett tränat öga för att urskilja bra från dåliga åk.

Innan tävlingsåket får man sju träningsåk. Svante och Tove avslöjar deras rutin de alltid gör innan tävling.

MATERIALSPORT. Förutom taggiga hanskar och aerodynamiska skor har syskonen ett vallarteam som ser till att kälkarna är i toppskick. Foto: Roffe Andersson

– Man föreställer sig sitt tävlingsåk i huvudet. Man tar med sig lärdomarna från träningsåken och kör några perfekta åk i huvudet innan man kastar sig iväg.

– När man kör igenom banan i huvudet händer det ibland att man kraschar – då får man börja om, säger Svante.

Ligger i blodet

Tove och Svante tävlar för Skärgårdens rodel- och kälkklubb, en förening som pappa Hans var med och grundade. Under lågsäsongen tränar syskonen fys på Bosön utanför Lidingö. Idag finns ingen rodelbana i Sverige, närmsta banan ligger i Lillehammer.

Trots att de bor 60 mil från ”hemmabanan” i Lillehammer är Svante och Tove är inga duvungar inom sporten. Rodeln introducerades tidigt i livet genom pappa Hans, som själv gjorde karriär inom sporten. Vid 15-års ålder bestämde sig Svante för att han själv ville testa rodel, sedan hakade även Tove på tåget.

– När jag slutade min karriär sa jag att jag aldrig mer skulle köra. Jag var klar med rodel. Från början var jag skeptisk när Svante sa att han ville börja. Nu sitter jag här med inte bara en, utan två, elitåkare, säger Hans med glimten i ögat.

SWOOSH. I roden styr man mest med axlarna och fötterna. Värt att tillägga är att rodelkälkar saknar bromsar. Foto: Mareks Galinovskis

Tove och Svante gick i pappas fotspår. Vad som började med lovande juniorprestationer ledde till att båda syskonen fick representera Sverige i OS i Peking 2022.

Luge family

Nu ser Tove och Svante fram emot att träffa sina motståndare. Ett sammansvetsat gäng de själva kallar för ”Luge family” – eller rodelfamiljen på svenska. En hjärtlig samvaro där alla hjälper varandra – men där det också finns prestige. Med Tyskland, Italien och Österrike som de mest framstående rodelnationerna, är Sverige – eller Ljusterö – underdogs i världscupen

ADRENALIN. Här är Tove bara sekunden innan frånskjutet i OS i Peking 2022. Foto: Mareks Galinovskis

– Tyska åkare är nog lite kaxigare än vi svenskar. Jag minns att det sved i ett par ögon när jag började slå tyskar och italienare. Vi kommer från lilla Sverige, där det inte ens finns en rodelbana, säger Svante.

Spänner bågen

Den 30 november drar väldscupen igång med start i Lillehammer. Samma plats som pappa Hans gjorde sitt sista OS 1994. Nu ska han återigen dit med sina barn, som har satt upp tydliga mål inför säsongen:

– Jag hoppas på att komma topp tio i världscupen, säger Svante.

– Och jag siktar på topp 15, avslutar Tove.