Automatkörkort blir allt vanligare, men många tvekar fortfarande. Trafikläraren Kerstin Axh möter dagligen blivande bilister som står i valet och kvalet. Hon delar med sig av sina råd.
Allt fler väljer automatkörkort istället för manuellt. Trenden har pågått länge men ökat rejält de senaste åren. I Sverige väljer fyra av tio automatkörkort istället för manuellt, enligt statistik som Aftonbladet tagit fram från Trafikverket. I Stockholms län är siffran ännu högre, där kör mer än varannan nybliven förare automat. Österåker är inget undantag.
Kerstin Axh är trafiklärare på Kerstins trafikskola och har sett utvecklingen på nära håll.
– Vi ligger på runt 60-70 procent som väljer att ta automat, säger hon.
Hur ska man tänka?
Varje vecka möter Kerstin elever och deras föräldrar som står i receptionen och tvekar. Ska det bli automat eller manuellt? Ett stor beslut och en diskusson som pågår i många hem. Kerstin har hunnit snappa upp ett och annat på vägen.
– För de flesta handlar det om vad de kan övningsköra med hemma. Har du ingen manuell bil hemma, då rekommenderar jag inte att du tar manuellt körkort. Annars blir det som att småjogga inför ett maraton, blir det mycket svårare.
Men det finns också en annan faktor – föräldrarna. Många ungdomar har en tydlig uppfattning om vilket körkort de vill ta, men deras föräldrar har ofta starka åsikter om vad som är rätt val.
– De som vill ta manuellt körkort gör det nästan alltid för att deras föräldrar vill det. Vissa föräldrar säger till och med: ”Jag sponsrar ditt körkort om du tar manuellt, men tar du automat pröjsar jag inte en spänn.”
Och vad brukar du säga?
– Lyssna på vad ert barn vill, det brukar jag säga till föräldrarna.
En vanlig missuppfattning
För de som är osäkra rekommenderar Kerstin ofta en annan väg: kör upp för automat och komplettera senare om du tycker det behövs.
– Många tror att man blir av med sitt automatkörkort om man kuggar den manuella uppkörningen, men det blir man ju inte! Man kan när som helst lägga till en uppkörning för manuellt och få det på körkortet – utan att behöva gå om riskettan, risktvåan, och teorin.
Och hur vanligt är det?
– Det händer absolut. Exempelvis med de som ska börja köra manuellt i jobbet, ibland kommer blivande poliser hit och kompletterar sitt automatkörkort. Det brukar gå fort eftersom man redan är trygg i trafiken då, säger hon.
Och att hoppa mellan manuell och automat som ovan förare kan leda till flera olika nybörjarmisstag. Kerstin delar med sig av några hon ofta stöter på i jobbet.
– Många som går från manuell till automat tror att de ska använda båda fötterna, säger Kerstin och fortsätter:
– Det är också vanligt med elever som blandar ihop broms och koppling och tvärnitar.
Framtiden är inte manuell
På Kerstins trafikskola är det redan fler än hälften som tar automatkörkort, betydligt fler än rikssnittet. Hon tror trenden kommer fortsätta.
– Automatbilarna var sämre förr, och då ansågs automatkörkort vara ”fusk”. Men idag är det annorlunda.
Och om hon själv skulle ta körkort idag?
– Då hade jag valt automat, avslutar Kerstin.