Gäddan ser ut att göra en efterlängtad comeback i Stockholms innerskärgård efter flera års larm om sviktande bestånd. Det visar nya resultat från Länsstyrelsens projekt ReFisk. Fiskevårdaren John Kärki är glad över att det hårda arbetet nu ger utdelning.
Projektet ReFisk arbetar för att stärka rovfiskbestånden i innerskärgården. För ungefär fem år sedan visade provfisken, bland annat i Österåkers kommun, ett mycket svagt gäddbestånd. Men årets uppföljning visar ett helt annat resultat, vilket Deep Sea Reporter var först att rapportera om.
– Jag är väldigt glad över att vi ser den här ökningen. Vi gör jättemycket åtgärder för att det ska bli ett starkare fiskbestånd, och nu ser vi lite frukten av det faktiskt, säger John Kärki, fiskevårdare på Sportfiskarna.
Åttafaldig ökning
Provfiskena genomfördes i 26 vikar varav hälften i så kallade fredade vikar, där det är fiskeförbud. I Myttingeviken söder om Ljusterö visade resultatet ungefär en åttafaldig ökning – från under 0,5 gäddor per spötimme till fyra.
– På vissa håll är det dramatiska ökningar, och det är jättepositivt. Men man måste förstå att det också görs väldigt mycket åtgärder, och fiskevården spelar verkligen in sin roll här, säger Kärki.
”Fredade vikar gör skillnad”
Enligt Kärki är fredningsområden en nyckel till framgången. Där är fiske förbjudet, vilket ger gäddan chans att leka ostört.
– Folk får inte fiska på vissa platser och under vissa perioder, och vi vet att det är nödvändigt – särskilt under lekperioden. Att fredade vikar ofta respekteras tycker jag är jättebra, och det är delvis det vi ser resultatet av nu, säger han.
VIKTIGT. Med allvar i rösten beskriver fiskevårdaren John Kärki hur spiggen hotar gäddans framtid i ytterskärgården. Foto: Roffe Andersson
Obalans i ytterskärgården
Trots att gäddbeståndet ser ut att få ett uppsving i innerskärgården ser det inte lika ljust ut i ytterskärgården, enligt John Kärki. Där är ett svagt gäddbestånd fortfarande ett stort problem.
– Vi har fortfarande en ganska dålig situation för gäddan i hela skärgården. På vissa håll ser vi mer gädda, men längre ut finns det många vikar som fortfarande ekar helt tomma.
Varför?
– Som jag ser det har vi gjort väldigt mycket åtgärder för fiskbeståndet i innerskärgården. Vi har satt upp sälstaket, bedrivit säljakt på vissa håll och fått en bättre skarvförvaltning än för tio år sedan. Vi gör också fiskevårdande insatser – anlägger våtmarker och tar bort vandringshinder i vattendragen så att gäddan får fler lekområden.
– I ytterskärgården ser det däremot annorlunda ut. Där har vi ett problem med att det finns väldigt mycket spigg som äter upp gäddans ägg och konkurrerar ut ynglen. Spiggen förstör bestånden, och att de blivit så många beror på att vi trålar upp för mycket strömming i ytterskärgården – flera tusen ton. Strömmingen äter spigg, och när strömmingen försvinner minskar blir det för mycket spigg, som i sin tur äter upp för mycket gäddägg och yngel.
Vad betyder ett ökat gäddbestånd för skärgården?
– Från ett ekologiskt perspektiv är gäddan jätteviktig för vattenkvalitén och att ekosystemet ska hålla sig i balans, säger John Kärki och avslutar:
– Men den är också viktig från ett näringsperspektiv, att folk vill komma ut till skärgården och fiska gädda. Det gynnar exempelvis turismen.
Än så länge är det för tidigt att säga om utvecklingen håller i sig, men provfisket pekar på att gäddan åter kan få en starkare roll i innerskärgårdens ekosystem.
Robin Muhr, känd från revyscenen och tv-produktioner, bokdebuterar med en tragi-komisk roman om faderskap, sorg och skuld
Den 11 oktober intar Klimatdagen centrum med föreläsningar, provsmakning och aktiviteter för hela familjen
Hemma hos Bibbi samsas mänger av förnödenheter som ska skickas till soldater, barn och djur
TFU Åkersberga gör nattvandring möjlig utan föreningskoppling – trygghet först
Obesegrade Ackers i tabelltoppen efter rysare mot Värmdö
De klassiska tunnbrödsrullarna från Lidingö serveras från foodtruck
Få uppger brottsutsatthet - oro för inbrott och fordonsbrott ligger på ensiffriga nivåer
Provfisken visar ökning innerskärgården – men i ytterskärgården ser det värre ut
Restaureringen blir dokumentärfilm – Roger Persson har följt hela arbetet med kameran
IT-veteran från Österåker släpper bok för nybörjare
Thomas Mohlin har fotograferat sedan barnsben – nu är han i final med fyra bilder i svenska mästerskapet i fotografi
Artisten från Åkersberga hyllar sin farmor i en ny låt – och berättar om styrkan i musiken
Lokala bagare bjuder på hemligheter som lyfter vetebrödet och tipsar om nytt bullrecept