Från 1 juni blir det tillåtet att sälja alkohol direkt från gårdar. En som skålar över detta är lokala bryggmästaren Stefan Fallenius. Men beslutet möts också av kritik.
Beskedet får bryggmästaren Stefan Fallenius på Ljusterö att dra på smilbanden och genast börja planera för sommarförsäljningen.
– Jag är jätteglad för detta. Det här är viktigt för Ljusterö, för Österåker och för hela vår landsbygd, säger han.
Fallenius har bott fyra år i Österrike och är van vid att man där kan köpa vin och öl direkt från tillverkaren.
– Kolla bara utomlands, där man kan köpa från gårdar. Det sätter fart på landsbygden. Jag tror att vi kommer gå åt det hållet. Om tio år tror jag inte att monopolet finns kvar, säger han.
Stefan tror att det här beslutet kommer föra människor samman och han tycker att man ska kunna köpa av lokala producenter ute på landsbygden. Ljusterö är en av många öar utan eget systembolag. Den lokala mataffären agerar ombud, men då krävs beställning i förväg.
– Här ska man väl kunna köpa en lokal öl också? Det här beslutet kommer föra människor samman. Jag tror det skapar nya möten ute på landet, säger han.
Men Stefan riktar också kritik mot reglerna som kommer med beslutet. Reglerna för gårdsförsäljning innebär bland annat att alkohol bara får säljas i samband med ett så kallat ”kunskapshöjande besöksarrangemang” – alltså en sorts utbildning som producenten själv måste hålla.
– Jag skrattade faktiskt till när jag läste det, säger Stefan och fortsätter:
– Min granne kommer över och ska köpa en IPA – då måste jag hålla en kurs för honom? Och så kommer han tre dagar senare. Ska jag hålla samma kurs igen? Det blir jättekonstigt.
Tror du att producenter kommer börja tumma på regeln?
– Ja, det tror jag. Det finns ju ingen som kontrollerar att det verkligen sker. Då kommer producenter börja skarva med reglerna till slut. Folk kommer göra nån snabb rundtur och sen är det klart. Det är lite naivt av lagstiftarna, säger Fallenius.
Bryggeriet på Ljusterö kommer att söka tillstånd så fort det går – med målet att kunna börja sälja redan i sommar. Det kan innebära extra klirr i kassan för bryggeriet när invånarantalet på Ljusterö går från de ungefär 2 000 året-runt boende, till de över 30 000 som bor där på sommaren.
– Det är lågkonjunktur och vi behöver all hjälp vi kan få. Det här är viktigt för vår överlevnad, säger han.
Ser du några risker med det här beslutet?
– Nej, det enda jag tycker är riktigt viktigt att tänka på nu är att den här alkoholen som börjar säljas på gårdar inte når barnen, annars tycker jag det här beslutet är jättebra, säger Fallenius.
Nykterhetsrörelse kritiserar
Men alla är inte lika glada. Beslutet i riksdagen klubbades igenom med 154 ja-röster mot 129 nej – och bland kritikerna finns nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, som varnar för att beslutet kan underminera Systembolagets monopol.
”Att införa gårdsförsäljning är att chansa med människors liv och hälsa. Faller monopolet, faller också Sveriges starkaste skydd mot alkoholens skadeverkningar”, skriver Lucas Nilsson, förbundsordförande i IOGT-NTO, i ett pressmeddelande.'
Lagen införs tillfälligt i sex år, därefter ska den utvärderas innan den kan införas permanent.
Tunnbrödsrullar, Bergapizza och sushi – tre snabbmatsfavoriter gör entré på olika håll i Österåker
Ledde överraskande med 2-1 i halvtid men tappade till 2-4
Prisutdelningen av Årets företagare i Österåker växer med fler utmärkelser och inslag som livemusik och dans
I Roslags-Kullas församlingshem samlas seniorer för att skriva ner sina livsberättelser och bevara ortens historia för framtida generationer
OK Österåker bjuder in till årets friluftssatsning med fem områden och nya, tillgängliga slingor
Patric Melins anpassade lägenhet ska renoveras – men han har ingenstans att ta vägen
”Jätteviktigt för landsbygden” – men beslutet väcker blandade reaktioner
Eva kombinerar yrket som beteendevetare med inriktning sexologi med att driva egen växtförsäljning
Så går det för den lokala Svinningebutiken – tufft läge men optimistisk framtidssyn
Efter prisökningarna – ”pensionärer har inte råd att handla mat”
African Soul Hair sprider stil, värme och hemlängtan
"Sommaren 1985" utspelar sig på en ö med 80-talscharm – nu förbereder sig hela bygden inför kamerornas intåg
Efter förra årets uppskattade tävling var det självklart för Hilda och Nelly att köra igen. Målet? Mer gemenskap och mer käpphästglädje
Suzanne Jörgensen skriver om att våga kämpa för sina drömmar
Tränaren ändå positiv till mycket – utom offensiven
Mobiliserar sälförsvar med högfrekventa ljudvågor – ”Förhoppningen är att de håller sig borta nu”