Av Jesper Almèn
Fredrik Pettersson gillar att jobba i en kommun där man kan bygga långsiktiga relationer mellan alla goda krafter. En stor utmaning är att stoppa rekryteringen av barn in i de kriminella nätverken som även har kopplingar här i Österåker.
Får vi presentera Österåkers nye kommunpolis? Fredrik Pettersson är förvisso ingen främling i kommunen, han bor här själv sedan fem år tillbaka med familjen, sambo och två småbarn. Arbetsmässigt, däremot, kommer han närmast från grannkommunen Vallentuna, där han varit kommunpolis i två år. Både Vallentuna och Österåker ingår i lokalpolisområde Södra Roslagen som även inbegriper kommunerna Danderyd, Täby och Vaxholm.
– Det är inte så jättestor skillnad i arbetet. Vi arbetar ju alla inom LPO Södra Roslagen. Det är väldigt många kollegor som jobbat i LPO:t länge och har bra koll på alla kommunerna i området och dess problematik. Det har även jag stor nytta av, säger Fredrik.
Bollnäsbo
Fredrik Pettersson är född och uppvuxen i Bollnäs i Hälsingland. Polis var hans drömyrke från barnsben och efter aspirantutbildning hamnade han rakt in i hetluften, hos Norrmalmspolisen inne i Stockholm. Där blev han kvar i åtta år, innan han bytte till lokalpolisområde Södra Roslagen.
– Det var en stor omställning att gå från Norrmalm till Roslagen. Inne i stan blir det lätt opersonligt då man träffar så många olika människor och oftast bara en gång, från fall till fall. Att jobba så här lokalt handlar mycket om relationsbyggande. Vi kommunpoliser förvaltar ju myndighetens relationer med alla olika aktörer, det är ett brett jobb, säger han.
Viss växtvärk
Det pratas en hel del i politiken om satsningar på polisen. Regeringen vill skjuta till pengar för höjd aspirantlön och för avskrivning av studielån för personer som har utbildat sig till poliser. Här i Österåker vill den styrande majoriteten erbjuda polisaspiranter förtur i bostadskön hos Armada. Just nu är det brist på nya poliser.
– Ja, det är en viss växtvärk, det vill säga vi växer för långsamt. Det pågår en nationell rekryteringskampanj som vill påvisa vilket bra, intressant och viktigt yrke det är att vara polis. Sedan hade de ju såklart varit fantastiskt att få ta emot alla resurser i världen, men det är naturligtvis en fråga om prioriteringar, säger Fredrik Pettersson.
De polisiära utmaningar som finns i Österåker och de andra norrortskommunerna är desamma som finns i hela landet, med utbredd narkotikahandel och rekrytering till de kriminella nätverken.
– Ett stort problem är att rekryteringen nu går ner i åldrarna. Där vill vi jobba ännu tajtare med socialtjänst, skola, föreningsliv och andra samverkanspartners. Alla goda krafter måste samarbeta. Jag kan ha en lägesbild utifrån min kunskap och statistik men det behöver inte alltid betyda att jag har rätt. Vi behöver jämföra våra olika lägesbilder för att få en gemensam som är ännu mer korrekt, säger Fredrik Pettersson.
Från hett jalapeñosalt till egna kryddblandningar – Micke låter chilin ta plats i både kök och trädgård
Österåker United i behov av en ordentlig comeback i höst
Ryssland tros ligga bakom utslagna GPS-signaler som stör båttrafiken
Appen samlar hundratals kostnadsfria aktiviteter för barn och unga i Stockholmsregionen
Österåkers kommun kartlägger hur hushållen klarar sig vid kris
Oavsett om du gillar klassiskt kött, vegetariskt eller wokat – här är tipsen som gör sommarmaten både enkel och god
Hans Buhre har en liten Robban Broberg inne i huvudet, gillar god mat och dryck, musik och kluriga ordlekar
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor