Svenska kommuner kämpar med sviktande födelsetal och låg invandring – men i Österåker pekar befolkningssiffrorna ändå uppåt. Hur går det ihop?
Svaret ligger i inflyttningen, som gör att kommunen trots allt växer. Förra året ökade Österåker med 505 personer och passerade 49 787 invånare, en siffra som sticker ut i ett Sverige där befolkningstillväxten saktar in.
– Vi är en av kommunerna i storstadsnära läge som fortfarande växer. Siffran en procent var lite mer än vi trodde. Faktum är att vi är en av de kommuner som växer mest, även om vi växer mindre än tidigare år, säger Ann Hallner, kvalitets- och hållbarhetschef på Österåkers kommun.
Enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB, ökar Sveriges befolkning långsamt. Det har aldrig fötts så få barn i Sverige som i dag.
Man får gå tillbaka till år 1749 för att hitta ett lika lågt födelsetal. Invandringen är också på en låg nivå vilket gör att befolkningen minskar i många kommuner.
Österåker växer
I Österåker ökade dock befolkningen ifjol med 505 personer. Det föddes 411 barn och 334 människor avled. Födelseöverskottet var således 77 personer. Att kommunen ökade med drygt 500 personer beror också på att inflyttningen var högre än utflyttningen.
Ann Hallner berättar att kommunen är medveten om de låga födelsetalen och att de kommer fortsätta vara låga ett tag till.
Samtidigt har man en bostadsbyggnadsprognos som räknar med fortsatt byggande av bostäder och därmed inflyttning till kommunen.
– Vi är en attraktiv boendekommun. Inflytt överstiger utflytt och vi fortsätter att växa också framöver, även om vi kanske inte växer lika mycket jämfört med vad vi trodde för 8–10 år sen, säger Ann Hallner.
Hon framhåller att prognoser är just prognoser, som bygger på antaganden som baseras på den bästa fakta man har att tillgå. Som barnafödandet, minskad migration och det planerade bostadsbyggandet.
– Varje år gör vi både en befolkningsprognos och en bostadsbyggnadsprognos. Vi har en ganska bra översikt om vad som ligger i pipen, vad som ska byggas framöver. Kommunen har också börjat ta fram en ny översiktsplan som pekar ut den fysiska utvecklingen framåt, vad som planeras att byggas under en längre tid.
Svalare bostadsmarknad
Byggandet av bostäder rullar på i Österåker, även om det svalnat lite de senaste åren.
– När vi gick in i en lågkonjunktur skickades färre ansökningar om bygglov in. Ganska få bostadshus kommer att stå klara under 2025, men både 2026 och 2027 ser vi att det planeras för fler bostäder, säger Ann Hallner.
Både på kort och på lång sikt är en mindre befolkningsökning något som påverkar landets kommuner. Ett exempel är att när barnkullarna minskar kan förskolor och skolor behöva stänga. Och när allt färre ska försörja allt fler, påverkar det ekonomin.
I Österåker är dock ekonomin fortsatt god, enligt Michaela Fletcher (M) kommunstyrelsens ordförande i Österåker och det planeras inte för någon höjning av kommunalskatten.
Skolor ses över
Som Lokaltidningen Kanalen tidigare berättat om föreslog den politiska majoriteten i början av året att vissa stadier på Ljusteröskolan, Röllingbyskolan och Roslags-Kulla skola skulle lägga ner, på grund av minskat elevunderlag. Detta förslag drogs sedan tillbaka.
Vad innebär befolkningssiffrorna för kommunens planering framåt, kan förskolor eller skolor behöva stänga?
– Vi bevakar ständigt de prognoser vi får in och för oss som kommun är det viktigt att alltid hålla jämna steg med kommunal service. Vi gör en översyn av vår verksamhet med anledning av att vi har färre barn. Men vi har ändå en inflyttning. Hur det blir framöver vet vi inte, men idag ser vi inte att några skolor behöver stängas, säger Michaela Fletcher.
Hon poängterar också att Österåker är en inflyttningskommun för både yngre och äldre.
– Undersökningar visar att vi är en av de mest trygga kommunerna och Villaägarna, som utser Sveriges bästa småhus-kommuner, har utsett oss till numer ett bland storstadsnära pendlingskommuner, säger Michaela Fletcher.
Anneli Leijel
anneli@hemmaplanmedia.se
Ackers vann första play off-striden och möter nu ”JB” – grundseriens seriesegrare
”Många blir väldigt påverkade av föräldrarna” säger trafikläraren Kerstin Axh
Regeringen vill omförhandla infrastrukturavtal som inkluderar utbyggnad av Roslagsbanan
Siaröfortet får nya ägare – satsar på grillkvällar, midsommarfirande och öppet varje dag i sommar
Roslagsvatten planerar nya rör mellan Åkersberga och Margretelund – men eventuella fornlämningar på botten kan ändra ritningen
Tusentals djur korsar vägen – får hjälp av människor för att inte bli överkörda
Med nya styrelsemedlemmar och bredare nätverk vill Kulturföreningen i Österåker skapa ett levande och inkluderande kulturliv
Paret Säfström tog hand om pojken Colin i två år – nu vill de ha rättvisa efter att socialtjänsten plötsligt omplacerade honom
”Jag blev förvånad”, säger trädgårdsmästaren Sanna Jonsson
Nicoleta Zugravu förverkligar sin glassdröm och tävlar nu om titeln Sveriges glassmästare – med smaker inspirerade av Ljusterö
Stefan Pettersson om sitt uppdrag, fotbollsdrömmar och utmaningar inför VM-kvalet
Befolkningen ökade med 505 personer 2024 – inflyttning kompenserar för rekordlågt barnafödande
På Kårboda Gård tar en gammal dröm form – ett bryggeri där öl, mat och natur ska mötas
Polisanmäls efter att ha läst skyddade socialärenden – kommunen inför ny säkerhetsrutin