Av Jesper Almèn
Kommunens senaste undersökning om medborgarnas upplevda trygghet är den mest omfattande hittills. Resultatet används redan som underlag i det förebyggande arbetet.
Trygghet, såväl upplevd som faktisk sådan, är ett område som har hög prioritering i alla kommuner i Sverige och Österåker är inget undantag. Den upplevda tryggheten avmäts genom undersökningar från flera olika håll, såväl regionen som polisen genomför regelbundet enkäter hos invånarna. Nu redovisas ytterligare en.
I slutet på maj skickade företaget Embrace Safety på uppdrag av Österåkers kommun ut en digital enkät till drygt 9000 österåkersbor mellan 16 och 84 år. Av dessa svarade cirka 3700, det vill säga en svarsfrekvens på 41 procent, vilket är högre än den senaste nationella trygghetsundersökningen NTU 2023 som låg på 36 procent.
– Den här undersökningen har varit mycket mer omfattande än de andra som gjorts de senaste åren. I polisens senaste, till exempel, tillfrågades 1600 personer här i kommunen. Vi är väldigt tacksamma att så många Österåkersbor verkligen tog sig tid att svara, det har gett oss ett underlag med mer pricksäkerhet än tidigare, säger Madeleine Holmström, som är trygghetssamordnare på Österåkers kommun.
Inga överraskningar
Den nya undersökningen bjuder inte på några direkta överraskningar. Tryggheten är fortsatt hög i Österåker. Sammantaget uppger hela 97,6 procent av de svarande att de upplever sig trygga ensamma ute dagtid i det område de bor i. Tryggheten kvällstid är något lägre, 79,2 procent, vilket ändå är högre än genomsnittet från nationella undersökningar.
– Det område med flest andel otrygga är Norrgårdsvägen i centrala Åkersberga. Där uppger 37,4 procent av de svarande att de är otrygga. Det följs av områden som Berga (31,3 %) och Ekbacken (24,5 %).
–Då ska man ha i åtanke att den här undersökningen gjordes strax efter att två sprängningar hade skett i bostadshus just i de områdena. Det är väldigt bra att vi fått sådan detaljerad information över de specifika områdena, det ger oss incitament att här behöver vi koncentrera arbetet med att lyfta tryggheten än mer, säger Madeleine Holmström.
Ju längre ut från centralorten man kommer, desto högre är den upplevda tryggheten. Undersökningens resultat är också uppdelat i ålderskategorier. Där kan man utläsa att den åldersgrupp som känner sig mest otrygg är den yngsta, 16-24, vilka också är de som är mest ute kvällstid. Madeleine Holmström betonar att kommunen kommer att använda sig av materialet.
– Vi har faktiskt redan börjat göra det, bland annat i ett projekt runt Åkers kanal och vid medborgardialoger. Vi vill vara helt transparenta och visa alla hur det ser ut. Hela resultatet från enkäten kommer inom kort att finnas tillgängligt att ta del av för den som vill via en länk på kommunens hemsida, säger hon.
Med SM-kapacitet och spektakulära hinder får Hackstafältet en av Sveriges största OCR-banor
Göran Bergling har sjungit i hela sitt liv – nu bjuder han hem sin kör på vårkonsert i Österåker
Hyllorna gapar tomma – Nya Pulsen stänger efter sju år i Åkersberga
Elvira, Josephine och Isak drog igång försäljningen – Erik Ekstrand köpte första blomman
Föräldrar i Svinninge slår larm om trafikkaos vid skolbussen – men myndigheterna skyller på varandra och ingen agerar
Fritidsbåtägare i Åkersberga trotsar aprilvädret för att hinna klart inför sjösättningen
Vännerna vill skapa en avslappnad mötesplats med italiensk mat och surdegspizza i centrum
Stella vill inspirera unga till bättre psykisk hälsa – utan pekpinnar eller perfektion
Ny satsning ska hjälpa syskonen till barn och ungdomar som blivit samhällsplacerade
Polisen uttrycker oro efter upptäckten längs olycksdrabbad väg i Österåker – asätare drogs till platsen
Nu börjar högsäsongen för tjuvarna – dags att öka uppmärksamheten
Livsmedelsbutiken stänger inom kort – har utförsäljning
Spånga besegrades med klara siffror i division 3-premiären
BEO kritiserar att utredning dröjde ett år – eleven hade då redan slutat