Av Jesper Almèn
Roslagen är en av Sveriges mest välkända skärgårdsregioner, men hur ska området bäst marknadsföras?
Efter att destinationsbolaget Visit Roslagen gick i konkurs förra sommaren har tre kommuner – Österåker, Norrtälje och Östhammar – planerat en nystart. Nu lanseras en ny gemensam webbplats för turism i området.
– Det finns en stor fördel att marknadsföra sig under namnet Roslagen, men samtidigt behöver varje kommun få sin egen identitet, säger Anna Hallqvist, näringslivschef i Österåker.
I april lanseras roslagen.se, där turister kan hitta information om evenemang och utflyktsmål i tre olika delar av Roslagen: södra (Österåker), mellersta (Norrtälje) och norra (Östhammar). Här ska finnas tips på utflyktsmål och evenemang. Hos gamla Visit Roslagen skedde bokning av events hos de företag som betalade för det och var medlemmar. På roslagen.se får alla företag vara med, utan betalning. Skillnaden mot tidigare är att det inte sker någon försäljning på själva sidan, utan på företagens och föreningarnas egna sidor.
INFORMATIV. Österåkers näringslivschef Anna Hallqvist visar upp en av Österåkers tolv InfoPoints, placerad i entrén i kommunhuset. Foto: Jesper Almén
Turistbyråer
I Norrtälje och Östhammar finns fortfarande traditionella turistbyråer. I Österåker stängdes de fysiska turistbyråerna i Åkersberga och på Ljusterö redan för sex år sedan. De har i stället ersatts med så kallade InfoPoints, besöksplatser hos lokala näringsidkare med turistinformation i form av kartor, broschyrer och tips från utbildade lokala aktörer. I Österåker finns idag 12 InfoPoints, både på fastlandet och ute i skärgården. Även Norrtälje och Östhammar har InfoPoints utöver sina turistbyråer.
Det finns en del nyheter som kan öka turistintresset i Roslagen. I sommar kan det bli tillåtet med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker för bryggerier och destillerier som får sälja sina produkter i samband med visningar. I Österåker finns redan idag flera lokala intressenter. I höstas invigdes också den nya vandringsleden Stockholm Archipelago Trail som sträcker sig från Arholma i norr till Landsort i söder.
– Österåker ingår ju i Stockholm Archipelago Trail, och det är första sommaren som den nu marknadsförs, så det ska bli spännande att se hur den kommer att bemötas. Vi har såklart också span på vad som sker med reglerna för gårdsförsäljning. Vi ser även över Roslagsleden och vad vi kan göra för förbättringar där, och det finns nya planer för Domarudden. Vi jobbar brett med de här frågorna, säger Anna Hallqvist.
Helena & Co blir Ljusterö lanthandel – med ny form och större utbud
Simon Colombo, 19, prisas för sin kortfilm – inspireras av Bergman och drömmer om jobb i branschen
De tre bröderna ser fram mot ökat antal deltagare i Österåkersmilen
Premiär för satsningen Wildwood Country Music Fest i juni
Marinarkeologisk utredning hittade ingen fornlämning, men utredningen har väckt nytt liv i jakten på det mytomspunna Gulddraget
Åkersberga kyrkliga centrum har renoverats och byggts om – och har äntligen fått en körsal
Kommunen hoppas på att locka fårägare till området med nya lösningen
Tunnbrödsrullar, Bergapizza och sushi – tre snabbmatsfavoriter gör entré på olika håll i Österåker
Ledde överraskande med 2-1 i halvtid men tappade till 2-4
Prisutdelningen av Årets företagare i Österåker växer med fler utmärkelser och inslag som livemusik och dans
I Roslags-Kullas församlingshem samlas seniorer för att skriva ner sina livsberättelser och bevara ortens historia för framtida generationer
OK Österåker bjuder in till årets friluftssatsning med fem områden och nya, tillgängliga slingor
Patric Melins anpassade lägenhet ska renoveras – men han har ingenstans att ta vägen
”Jätteviktigt för landsbygden” – men beslutet väcker blandade reaktioner
Eva kombinerar yrket som beteendevetare med inriktning sexologi med att driva egen växtförsäljning