Av Jesper Almèn
Roslagen är en av Sveriges mest välkända skärgårdsregioner, men hur ska området bäst marknadsföras?
Efter att destinationsbolaget Visit Roslagen gick i konkurs förra sommaren har tre kommuner – Österåker, Norrtälje och Östhammar – planerat en nystart. Nu lanseras en ny gemensam webbplats för turism i området.
– Det finns en stor fördel att marknadsföra sig under namnet Roslagen, men samtidigt behöver varje kommun få sin egen identitet, säger Anna Hallqvist, näringslivschef i Österåker.
I april lanseras roslagen.se, där turister kan hitta information om evenemang och utflyktsmål i tre olika delar av Roslagen: södra (Österåker), mellersta (Norrtälje) och norra (Östhammar). Här ska finnas tips på utflyktsmål och evenemang. Hos gamla Visit Roslagen skedde bokning av events hos de företag som betalade för det och var medlemmar. På roslagen.se får alla företag vara med, utan betalning. Skillnaden mot tidigare är att det inte sker någon försäljning på själva sidan, utan på företagens och föreningarnas egna sidor.
INFORMATIV. Österåkers näringslivschef Anna Hallqvist visar upp en av Österåkers tolv InfoPoints, placerad i entrén i kommunhuset. Foto: Jesper Almén
Turistbyråer
I Norrtälje och Östhammar finns fortfarande traditionella turistbyråer. I Österåker stängdes de fysiska turistbyråerna i Åkersberga och på Ljusterö redan för sex år sedan. De har i stället ersatts med så kallade InfoPoints, besöksplatser hos lokala näringsidkare med turistinformation i form av kartor, broschyrer och tips från utbildade lokala aktörer. I Österåker finns idag 12 InfoPoints, både på fastlandet och ute i skärgården. Även Norrtälje och Östhammar har InfoPoints utöver sina turistbyråer.
Det finns en del nyheter som kan öka turistintresset i Roslagen. I sommar kan det bli tillåtet med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker för bryggerier och destillerier som får sälja sina produkter i samband med visningar. I Österåker finns redan idag flera lokala intressenter. I höstas invigdes också den nya vandringsleden Stockholm Archipelago Trail som sträcker sig från Arholma i norr till Landsort i söder.
– Österåker ingår ju i Stockholm Archipelago Trail, och det är första sommaren som den nu marknadsförs, så det ska bli spännande att se hur den kommer att bemötas. Vi har såklart också span på vad som sker med reglerna för gårdsförsäljning. Vi ser även över Roslagsleden och vad vi kan göra för förbättringar där, och det finns nya planer för Domarudden. Vi jobbar brett med de här frågorna, säger Anna Hallqvist.
På Kårboda Gård tar en gammal dröm form – ett bryggeri där öl, mat och natur ska mötas
Polisanmäls efter att ha läst skyddade socialärenden – kommunen inför ny säkerhetsrutin
Åkersberga IBF:s damlag fixade allsvenskt spel även nästa säsong – mitt i klubbens 40-årsjubileum
Felix Dahlgren bytte sport – nu jagar han allsvenskt avancemang med Åkersberga IBF
Kakao, kaffe och mejerier ökar mest – konsumenterna letar billigare alternativ
Kliv in i hemligheternas ateljé – Pelle Magnestam i Wira Bruk skapar dräkterna till Masked Singer
Andreas Novak har levt för musiken i decennier – nu tar sönerna Robin och Rasmus över stafettpinnen och kanske väntar ett familjealbum runt hörnet
Ersta diakoni säger upp avtalet – ersättningen för låg för att hemtjänstföretaget ska kunna bedriva verksamhet
Från New York till Åkersberga– nu bjuder hon på kulturmagi
Inför 8 mars lyfter Kvinnojouren och Bellis det dolda våldet – och hur vi alla kan göra skillnad
Landhockeylaget är redo för slutspel – men återväxten sviktar
Maria Hellqvist har skapat över 500 målningar och ställer nu ut sina bästa verk
Tre kommuner satsar på en ny gemensam plattform för att locka fler besökare