29 maj blir butiken Helena & Co historia. Nu kliver Ljusterö lanthandel fram – med större fokus på råvaror, vardagsmat och delikatesser. Bakom satsningen står Helena Rosencranz.
Efter sex år på torget har Helena & Co blivit en välkänd mötesplats på ön. Men nu får butiken ett nytt ansikte. Under namnet Ljusterö lanthandel ska verksamheten breddas: delin växer, nya varor tas in och fokus förflyttas från bistro till butik.
– Konkret betyder det att vi utvecklar vår deli och utökar utbudet med mer kött, fisk, grönsaker och andra delikatesser. Vi vill vara ett komplement till mataffären, säger Helena Rosencranz.
Tajmar in sommaren
Snart går Ljusterös befolkning från ungefär 5 000 till 30 000. Och planerna inför sommaren är stora.
– Vi ser fram emot det jättemycket. Vi hoppas att det blir som ett vardagsrum för öns gäster. Och för de som bor på ön året runt är det viktigt att vi förnyar oss och att de känner att det händer grejer på ön, säger Helena.
Helenas höjdpunkt är när hon får möta kunderna, och hon har en särskild förmåga att minnas dem.
– Kommer en kund in och frågar vilken ost de köpte förra veckan så kan jag ofta svara direkt. Jag känner igen alla. Det är nog min starka sida.
LADDAR. Butiken har öppet alla månader och nu till sommaren väntas de mest intensiva månaderna på året. Foto: Roffe Andersson
Hjälp från sonen
Med i satsningen är också sonen Benjamin Rosencranz, 26, som i vanliga fall arbetar som kameraman.
– Allt som är dyrt att fixa, foto, layout och hemsida sätter jag Benjamin på att göra, säger Helena och skrattar.
Benjamin avslutar med att berätta att det i sommar kommer bli evenemang på lanthandlen, som quiz- och musikkvällar.
– Vi märker att det finns en efterfrågan på det, så vi kommer fixa roliga kvällar i vår bistro, avslutar Benjamin.
Från hett jalapeñosalt till egna kryddblandningar – Micke låter chilin ta plats i både kök och trädgård
Österåker United i behov av en ordentlig comeback i höst
Ryssland tros ligga bakom utslagna GPS-signaler som stör båttrafiken
Appen samlar hundratals kostnadsfria aktiviteter för barn och unga i Stockholmsregionen
Österåkers kommun kartlägger hur hushållen klarar sig vid kris
Oavsett om du gillar klassiskt kött, vegetariskt eller wokat – här är tipsen som gör sommarmaten både enkel och god
Hans Buhre har en liten Robban Broberg inne i huvudet, gillar god mat och dryck, musik och kluriga ordlekar
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor