Av Jesper Almèn
Först kom beskedet om att flera kommunala skolklasser skulle läggas ner, men efter starka reaktioner och förändrade politiska ställningstaganden drogs förslaget tillbaka.
Det hela började på utbildningsnämndens extrainsatta möte den 9 januari. Där presenterades ett förslag om att tillfälligt lägga ner mellanstadiet på Röllingby och Roslags-Kulla skolor samt högstadiet på Ljusterö skola inför läsåret 2025/2026. Orsaken var ett minskande elevunderlag. Beslut behövde fattas snabbt eftersom skolvalet öppnar 1 februari och de berörda klasserna i så fall inte skulle vara sökbara.
Reaktionen bland föräldrar och vårdnadshavare var omedelbar. Arbetsgrupper bildades, namninsamlingar startades och protester planerades. Framför allt på Ljusterö och i Roslags-Kulla var motståndet massivt. Frågor om skolskjuts, elevernas trygghet och långsiktiga effekter för landsbygden väckte oro.
SD och C backade
På kommunstyrelsens möte den 13 januari röstade den styrande majoriteten (M, L, C och KD) samt SD för förslaget, medan S och V motsatte sig delar eller hela nedläggningsplanen. Oppositionen uttryckte skarp kritik, och senare samma vecka ändrade sig både SD och C. Båda partierna meddelade att de nu skulle rösta emot förslaget vid kommunfullmäktiges möte den 3 februari.
Med SD:s och C:s mandat emot fanns inte längre majoritet för beslutet. På fredagen den 17 januari gick M, L och KD ut med ett pressmeddelande där de drog tillbaka förslaget. Samtidigt hölls informationsmöten med vårdnadshavare på de berörda skolorna. Skolchef Joakim Östling mötte stark oro och många frågor bland landsbygdsborna.
– Både Roslags-Kulla och Ljusterö har varit väldigt enade i sin oro, framför allt gällande frågor om skolskjuts, både ur perspektivet säkerhet och hur över lång tid resorna skulle komma att ta. Det fanns även oro för vad besluten skulle betyda för eleverna, särskilt de med behov av särskilt stöd. Men nu kan jag bekräfta att det när skolvalet öppnar 1 februari kommer att vara möjligt att som tidigare söka till såväl åk 4 på Röllingby och Roslags-Kulla som till åk 7 på Ljusterö skola, säger Joakim Östling.
Trots lättnaden bland föräldrar fortsätter många sitt engagemang. Demonstrationer planeras för att säkerställa att liknande förslag inte väcks igen.
Helena & Co blir Ljusterö lanthandel – med ny form och större utbud
Simon Colombo, 19, prisas för sin kortfilm – inspireras av Bergman och drömmer om jobb i branschen
De tre bröderna ser fram mot ökat antal deltagare i Österåkersmilen
Premiär för satsningen Wildwood Country Music Fest i juni
Marinarkeologisk utredning hittade ingen fornlämning, men utredningen har väckt nytt liv i jakten på det mytomspunna Gulddraget
Åkersberga kyrkliga centrum har renoverats och byggts om – och har äntligen fått en körsal
Kommunen hoppas på att locka fårägare till området med nya lösningen
Tunnbrödsrullar, Bergapizza och sushi – tre snabbmatsfavoriter gör entré på olika håll i Österåker
Ledde överraskande med 2-1 i halvtid men tappade till 2-4
Prisutdelningen av Årets företagare i Österåker växer med fler utmärkelser och inslag som livemusik och dans
I Roslags-Kullas församlingshem samlas seniorer för att skriva ner sina livsberättelser och bevara ortens historia för framtida generationer
OK Österåker bjuder in till årets friluftssatsning med fem områden och nya, tillgängliga slingor
Patric Melins anpassade lägenhet ska renoveras – men han har ingenstans att ta vägen
”Jätteviktigt för landsbygden” – men beslutet väcker blandade reaktioner
Eva kombinerar yrket som beteendevetare med inriktning sexologi med att driva egen växtförsäljning