Av Jesper Almèn
Först kom beskedet om att flera kommunala skolklasser skulle läggas ner, men efter starka reaktioner och förändrade politiska ställningstaganden drogs förslaget tillbaka.
Det hela började på utbildningsnämndens extrainsatta möte den 9 januari. Där presenterades ett förslag om att tillfälligt lägga ner mellanstadiet på Röllingby och Roslags-Kulla skolor samt högstadiet på Ljusterö skola inför läsåret 2025/2026. Orsaken var ett minskande elevunderlag. Beslut behövde fattas snabbt eftersom skolvalet öppnar 1 februari och de berörda klasserna i så fall inte skulle vara sökbara.
Reaktionen bland föräldrar och vårdnadshavare var omedelbar. Arbetsgrupper bildades, namninsamlingar startades och protester planerades. Framför allt på Ljusterö och i Roslags-Kulla var motståndet massivt. Frågor om skolskjuts, elevernas trygghet och långsiktiga effekter för landsbygden väckte oro.
SD och C backade
På kommunstyrelsens möte den 13 januari röstade den styrande majoriteten (M, L, C och KD) samt SD för förslaget, medan S och V motsatte sig delar eller hela nedläggningsplanen. Oppositionen uttryckte skarp kritik, och senare samma vecka ändrade sig både SD och C. Båda partierna meddelade att de nu skulle rösta emot förslaget vid kommunfullmäktiges möte den 3 februari.
Med SD:s och C:s mandat emot fanns inte längre majoritet för beslutet. På fredagen den 17 januari gick M, L och KD ut med ett pressmeddelande där de drog tillbaka förslaget. Samtidigt hölls informationsmöten med vårdnadshavare på de berörda skolorna. Skolchef Joakim Östling mötte stark oro och många frågor bland landsbygdsborna.
– Både Roslags-Kulla och Ljusterö har varit väldigt enade i sin oro, framför allt gällande frågor om skolskjuts, både ur perspektivet säkerhet och hur över lång tid resorna skulle komma att ta. Det fanns även oro för vad besluten skulle betyda för eleverna, särskilt de med behov av särskilt stöd. Men nu kan jag bekräfta att det när skolvalet öppnar 1 februari kommer att vara möjligt att som tidigare söka till såväl åk 4 på Röllingby och Roslags-Kulla som till åk 7 på Ljusterö skola, säger Joakim Östling.
Trots lättnaden bland föräldrar fortsätter många sitt engagemang. Demonstrationer planeras för att säkerställa att liknande förslag inte väcks igen.
På Kårboda Gård tar en gammal dröm form – ett bryggeri där öl, mat och natur ska mötas
Polisanmäls efter att ha läst skyddade socialärenden – kommunen inför ny säkerhetsrutin
Åkersberga IBF:s damlag fixade allsvenskt spel även nästa säsong – mitt i klubbens 40-årsjubileum
Felix Dahlgren bytte sport – nu jagar han allsvenskt avancemang med Åkersberga IBF
Kakao, kaffe och mejerier ökar mest – konsumenterna letar billigare alternativ
Kliv in i hemligheternas ateljé – Pelle Magnestam i Wira Bruk skapar dräkterna till Masked Singer
Andreas Novak har levt för musiken i decennier – nu tar sönerna Robin och Rasmus över stafettpinnen och kanske väntar ett familjealbum runt hörnet
Ersta diakoni säger upp avtalet – ersättningen för låg för att hemtjänstföretaget ska kunna bedriva verksamhet
Från New York till Åkersberga– nu bjuder hon på kulturmagi
Inför 8 mars lyfter Kvinnojouren och Bellis det dolda våldet – och hur vi alla kan göra skillnad
Landhockeylaget är redo för slutspel – men återväxten sviktar
Maria Hellqvist har skapat över 500 målningar och ställer nu ut sina bästa verk
Tre kommuner satsar på en ny gemensam plattform för att locka fler besökare