NYHETER 2024-09-26 KL. 10:02

Så hjälper dina loppisfynd katastrofdrabbade i Nepal

Av Lina Abrahamsson

Förra onsdagen fick Berga Second Hand långväga besök. Raju Adhikari från organisationen Goda Grannar gjorde ett stopp i Åkersberga för att tacka för det ekonomiska stöd som försäljningen av begagnade prylar möjliggjort. Pengarna har bland annat gått till att hjälpa katastrofdrabbade familjer och till utbildning för kvinnor och barn.

Så hjälper dina loppisfynd katastrofdrabbade i Nepal
HJÄLPINSATSER. Goda Grannar är den organisation som Raju Adhikari var med och startade för över 20 år sedan. Torsten Åhs, till höger i bild, är ordförande i Nepals Vänner. Foto: Lina Abrahamsson

– Jag har längtat i flera år efter att få komma hit och personligen säga tack till er. Det är otroligt att se ert arbete, och det ni gör bidrar till viktiga insatser som förändrar liv, sade Raju Adhikari från den nepalesiska organisationen Goda Grannar när han förra veckan besökte Berga Second Hand.

Besöket på second hand-butiken var en del av Raju Adhikaris turné genom Sverige för att besöka de föreningar och organisationer som stöttat Goda Grannars välgörenhetsarbete.

RÖKFRITT. Pengar från Sverige har bland annat gått till att finansiera rökfria spisar åt tusentals hushåll i Nepal. Foto: Privat

Svår barndom

Raju hade en tuff uppväxt i Nepal – när han var barn dog hans pappa och hans mamma övergav honom för en ny familj. Hans lillebror skickades i väg till en farbror medan Raju fick klara sig på egen hand. Han fick kontakt med en skola där han kunde kombinera studier med sitt jobb inom jordbruket. Han insåg hur viktigt det är med utbildning och den insikten ligger till grund för arbetet med Goda Grannar, som idag fokuserar på långgående insatser som undervisning för kvinnor och skydd för katastrofdrabbade personer.

– Vi hjälper ekonomiskt utsatta hushåll, det är ofta de som drabbas hårdast av naturkatastrofer som jordskred och översvämningar då de har enkla hus som inte står emot naturens krafter. Vi satsar också mycket på att utbilda och stötta kvinnor så att de kan bli självständiga och få en fungerande ekonomi, berättar Raju.

Katastrofdrabbat land

Nepal är ett land som ligger i ett så kallat seismologiskt aktivt område, vilket innebär att det ofta är jordskalv där. De senaste tio åren har flera kraftiga jordbävningar drabbat delar av landet och lett till att tusentals personer dött och att miljoner människor förlorat sina hem, arbetsplatser och skolor. Föreningen Nepals Vänner är en av de organisationer som genomför stödinsatser i Nepal. Åkersbergabon Torsten Åhs är ordförande i föreningen och den som haft kontakt med Raju Adhikari och Goda Grannar.

– Folk skänker saker till Berga Second Hand som personalen plockar upp och säljer. Pengarna kan vi sedan ansöka om till olika projekt. Nyligen fick vi ett större ekonomiskt bidrag godkänt som ska hjälpa personer som drabbades av ett jordskred i november, säger Torsten.

Dokumentärfilm från Nepal

Torsten har varit nere i Nepal sex–sju gånger, har både varit med och skrivit en bok om deras arbete och har även varit nere i Nepal och gjort en dokumentärfilm tillsammans med sin granne Valter Nyman om hur stödinsatser kan förändra livet för många. Filmen förhandsvisades för Berga Second Hands personal i samband med Raju Adhikaris besök. Den riktiga premiären sker den 28 september i Örebro.

– Vi planerar att visa filmen även i Åkersberga, men plats och dag är inte bestämt än, avslutar Torsten Åhs.