Möt konstnärerna som skapar magi i sina ateljéer och bjuder in dig till en unik konstupplevelse under årets konstrunda.
Österåker har länge lockat kreativa och framgångsrika konstnärer. I helgen, under årets upplaga av Konstrundan i Roslagen, kommer många av dem att öppna sina ateljéer för allmänheten – för några är det den 26:e gången, för andra är det första.
Konst i Roslagen Österåker (KiR) är en populär och välbesökt konstrunda som pågår den 28-29 september. Över 30 jurybedömda konstnärer, fotografer, keramiker och hantverkskonstnärer har valts ut av ett fristående granskningsråd. Sju av deltagarna har också skänkt ett konstverk som besökarna kan vinna genom gratislotter.
– Jag rekommenderar att man börjar med att åka till Länsmansgården och tittar på samlingsutställningen för att få ett helhetsgrepp, säger KiR ordförande Karin Åbom.
”Det har blivit min grej”
Bland de deltagande konstnärerna återfinns flera välkända namn, bland annat Elisabeth Gauffin.
– På grund av hennes höga ålder är det sista gången hennes familj arrangerar en utställning i Åkersbro. Sedan har vi två nya namn, Mia Tell med keramik och Elisabet Andersson som målar, säger Karin Åbom.
Mia Tell tar emot i sitt charmiga 1700-talstorp på Gamla Skolvägen i Ljungsboda. Sedan år 2000 har hon bokstavligen fastnat för leran.
– När jag hade en jäktig period i livet kom jag att tänka på att min lärare i skolan en gång sa att keramik var ett hantverk för mig – för då satt jag still, säger hon och skrattar. Under åren har jag vidareutbildat mig och utvecklat min teknik med att kavla och ringla leran. Det har verkligen blivit min grej, säger Mia, som har haft flera utställningar med sin brukskeramik.
– Det ska bli jätteroligt att vara med i KiR. Att få träffa konstintresserade och berätta mer om mina arbeten, säger hon.
Redaktörens trädgård
På Saturnusvägen i Österskär blommar inte bara Elisabeth Anderssons trädgård för fullt, utan även den konstnärliga kreativiteten flödar i hennes ateljé. Den tidigare chefredaktören för Allt om Trädgård har, efter pensionen, tagit tag i sitt måleri på allvar. Hennes tidigare studier på Konstfack ligger till grund för skapandet, och hennes verk fångar ofta naturens och renässansens former med ljusa färger, ibland på gränsen till det abstrakta.
– Jag kan börja med en idé som sedan blir något helt annat, säger hon och förklarar att hon ofta överraskar sig själv med slutresultaten. Hon ser fram emot att ta emot konstintresserade i sitt hem. Tidigare har hennes trädgård varit öppen för visningar under evenemanget 100 Trädgårdar, men nu är det hennes konst som står i fokus.
För den som vill fortsätta sin konstresa, håller ett fyrtiotal konstnärer i Täby och Vallentuna sina ateljéer öppna för allmänheten den 5-6 oktober. Österåkers konstrunda är en av många kreativa höjdpunkter i regionen – ett tillfälle att upptäcka både etablerade och nya konstnärer på nära håll.
Agneta Johansson
På Kårboda Gård tar en gammal dröm form – ett bryggeri där öl, mat och natur ska mötas
Polisanmäls efter att ha läst skyddade socialärenden – kommunen inför ny säkerhetsrutin
Åkersberga IBF:s damlag fixade allsvenskt spel även nästa säsong – mitt i klubbens 40-årsjubileum
Felix Dahlgren bytte sport – nu jagar han allsvenskt avancemang med Åkersberga IBF
Kakao, kaffe och mejerier ökar mest – konsumenterna letar billigare alternativ
Kliv in i hemligheternas ateljé – Pelle Magnestam i Wira Bruk skapar dräkterna till Masked Singer
Andreas Novak har levt för musiken i decennier – nu tar sönerna Robin och Rasmus över stafettpinnen och kanske väntar ett familjealbum runt hörnet
Ersta diakoni säger upp avtalet – ersättningen för låg för att hemtjänstföretaget ska kunna bedriva verksamhet
Från New York till Åkersberga– nu bjuder hon på kulturmagi
Inför 8 mars lyfter Kvinnojouren och Bellis det dolda våldet – och hur vi alla kan göra skillnad
Landhockeylaget är redo för slutspel – men återväxten sviktar
Maria Hellqvist har skapat över 500 målningar och ställer nu ut sina bästa verk
Tre kommuner satsar på en ny gemensam plattform för att locka fler besökare