KULTUR 2024-08-22 KL. 10:03

Ny utomhuskonst invigs i Fredsborg

Av Jesper Almèn

Tomas Lackes konstverk leker ofta med effekter som skapas av symbiosen med de omkringliggande miljöer de placeras i.

Ny utomhuskonst invigs i Fredsborg
Än så länge står skulpsturen Vogel i Tomas Lackes ateljé vid Stora Säby, men på lördag ska den vara på plats i den mindre parken i Fredsborg.

Åkersbergakonstnären Tomas Lacke är känd för sina stora metallskulpturer som utgår från hans målningar av personer han ofta fotograferat själv och som sedan förstoras upp och skärs ut med en särskild teknik. Hans konstverk Luna finns sedan tidigare att beskåda vid Åkers kanal i centrala Åkersberga och nu på lördag invigs en ny skulptur av honom, konstverket ”Vogel” i den lilla parken i Fredsborg, i korsningen Husbyvägen, Fredsborgsvägen och Torgvägen. Verket Vogel, som helt enkelt betyder fågel på tyska, föreställer en ung pojke som håller i just en fågel på väg att lyfta.

– Jag har försökt fånga en rörelse i motivet, bland annat genom ränderna i tröjan på pojken, säger Tomas. Platsen där skulpturen ska stå är lite speciell, det är kuperat och en hel del träd runtomkring. Jag fick ta hjälp av en ljuskonsult för att placera skulpturen på bästa sätt. Jag tycker om att jobba med sådana här stora skulpturer för de kan skapa så roliga effekter i den miljö de placeras i.

10-årsjubileum

Han tycker själv att platsen för verket är passande, då det bor många barnfamiljer i närområdet som naturligt kommer att kunna ta del av motivet.

– Kanske de förbipasserande kommer att fundera och ställa frågor, som varför pojken drar i fågeln, eller om det kanske är tvärtom.

Tomas Lacke firar tioårsjubileum med sin ateljé som ligger vid Stora Säby gård vid infarten till Åkersberga. Det är där han skapar både sina stålskulpturer och tavlorna som görs i olika former av blandteknik, såväl olja och sprayfärg som bets och akryl.

– Jag tror det är kul för besökare och kunder med blandningen av tavlor och statyer. De går att kombinera i olika uttryck i utställningen, säger Tomas.

I sommar har han haft en utställning på Edsviks konsthall i Sollentuna och även några mindre utställningar utomlands, bland annat i London. Senare i höst är han med i den årliga konstrundan Konst i Roslagen som arrangeras i slutet av september. Men närmast är det alltså invigningsdags av Österåkers senaste offentliga konstverk , på lördag klockan 13 i lilla parken i Fredsborg.