NYHETER 2024-10-03 KL. 10:03

Christina hemma från klimatmanifestation i Bryssel

Av Lina Abrahamsson

I förra veckan var Christina Wulff nere i Belgien för att delta i en aktion för klimatet utanför EU-parlamentet. Hon var där som en del av gruppen Rebellmammorna. ”Det var en speciell upplevelse”, säger Christina om manifestationen.

Christina hemma från klimatmanifestation i Bryssel
KLIMATKÄMPE. Christina Wulff är nyligen hemkommen från Bryssel där hon deltagit i en klimatmanifestation. Foto: Jenny Thörnberg

Tillsammans med tio kvinnor från gruppen Rebellmammorna och rörelsen Knitting For Climate – Sticka för klimatet, tog Christina Wulff tåget ner till Belgien den 23 september. Med sig hade de röda halsdukar som de stickat som skulle lämnas till EU-parlamentariker.

– Det var inte tillåtet att vistas på torget utanför Europarlamentet så vi fick vara i en park mitt emot i stället. Där lade vi presenningar på marken och placerade ut ”rosorna” – långa, ihoprullade längder av stickade halsdukar, berättar Christina.

ROSOR. Stickade halsdukar bildar röda rosor i en park utanför EU-parlamentet. Foto: Privat

Halsduk med budskap

Det var Rebellmammor från flera länder på plats och varje lands mammor hade med sig halsdukar till Europaparlamentariker. Sveriges halsdukar lämnades över till EU-parlamentarikerna Hanna Gedin, Isabella Lövin och Per Holmberg. Halsdukarna ska fungera som en påminnelse om deras ansvar att se till att Parisavtalet följs och att den globala uppvärmningen stannar under 1,5 grader.

– Varje halsduk har en historia – en har ett barn på åtta år stickat, den andra har en 98 år gammal dam gjort och en är från en av parlamentarikernas hemort. Det blev en fin manifestation, parlamentarikerna tog emot halsdukarna, satte på sig dem och tackade med korta tal.

Efter manifestationen i parken utanför parlamentet gick Rebellmammorna sjungandes på Bryssels gator för att avsluta dagen vid Rosas träd – ett träd som planterats för att påminna om den unga klimataktivisten Rosa Reichel som dog i översvämningar under ett klimatläger.

– Det var första gången som Knitting For Climate-aktiva träffades. Det kändes tydligt att det här bara är början, säger Christina.

Mycket på gång

Framöver har Christina Wulff en hel del planerat. Inför nästa kommunfullmäktigesammanträde i Österåker ska Rebellmammorna i kommunen genomföra små manifestationer, som att sticka på Roslagsbanan i rusningstrafik, sätta halsdukar på statyer och sitta på torget och sticka.

– Vi ska göra det flera gånger och envist. Vårt mål är att Parisavtalet uppfylls, avslutar Christina.