Porslin, trätallrikar och skor. Vad mer kan gömma sig på botten i vattnet mellan Näsudden och Tuna?
På grund av att Roslagsvatten vill dra nya ledningar från Åkersberga till reningsverket i Margretelund vill Länsstyrelsen att en marinarkeologisk utredning görs i området då det kan röra sig om en eventuell fornlämning.
– Vissa tolkar det som att det finns vrakdelar på området medan andra tror att det är en plats med dumpade föremål. Vår uppgift blir att försöka bringa klarhet i om det är skeppsdelar, från en sammanhängande fartygslämning eller inte samt att avgränsa den eventuella fornlämningen, vilket sedan hjälper Länsstyrelsen i sin vidare handläggning av ärendet med ledningen, säger Mikael Fredholm, intendent på Statens maritima och transporthistoriska museer och projektledare för den marinarkeologiska utredningen.
Porslin och skor
Den eventuella fornlämningen kallas Gulddraget. Enligt Riksantikvarieämbetet gjordes dykningar på platser år 1994. Då menade dykaren att området förmodligen är en så kallad dumpplats, det vill säga en plats där folk som åkt båt slängt i saker i vattnet med flit. Myndigheten skriver också att platsen bör ses som ett bevakningsobjekt som bör tas i beaktning vid en framtida exploatering.
Dykningarna som gjordes för 31 år sedan var ett samarbete mellan Österåkers hembygds- och fornminnesförening och Österåkers dykarskola. Syftet med dykningarna var egentligen att försöka hitta ärkebiskopen Johannes Magnus skatt som ska ha sjunkit med en båt i området. Man hittade inga spår efter någon skatt, men däremot hittade man vrakdelar. Dessa vrakdelar är utspridda utanför stranden i ett 50 meter långt område där det bland annat finns ett 20-tal trätallrikar, en samling porslin, läderskor, vaser och en porslinsdocka.
Utredning behövs
Det är från Sågvägen i Åkersberga till det nya avloppsreningsverket i Margretelund som Roslagsvatten vill dra nya ledningar. Tanken är att två parallella ledningar ska läggas, dels i mark, dels som sjöledning.
Länsstyrelsen menar att en marinarkeologisk utredning behövs göras på platsen för att bedöma den antikvariska statusen och vilken typ av lämning det rör sig om – kulturhistorisk lämning eller fornlämning. Preliminärt kommer fältarbete ske i slutet av april och rapport kommer under sommaren. Resultatet av utredningen kan sedan användas av Roslagsvatten när de planerar sin ledningsdragning.
– Roslagsvatten är ute i god tid och de har sagt att de kan anpassa sig gällande var ledningarna placeras. Det handlar om att avgränsa området där den eventuella fornlämningen är så de vet var de kan dra ledningarna och inte, säger Marcus Hjulhammar från Länsstyrelsen i Stockholms län.
Ackers vann första play off-striden och möter nu ”JB” – grundseriens seriesegrare
”Många blir väldigt påverkade av föräldrarna” säger trafikläraren Kerstin Axh
Regeringen vill omförhandla infrastrukturavtal som inkluderar utbyggnad av Roslagsbanan
Siaröfortet får nya ägare – satsar på grillkvällar, midsommarfirande och öppet varje dag i sommar
Roslagsvatten planerar nya rör mellan Åkersberga och Margretelund – men eventuella fornlämningar på botten kan ändra ritningen
Tusentals djur korsar vägen – får hjälp av människor för att inte bli överkörda
Med nya styrelsemedlemmar och bredare nätverk vill Kulturföreningen i Österåker skapa ett levande och inkluderande kulturliv
Paret Säfström tog hand om pojken Colin i två år – nu vill de ha rättvisa efter att socialtjänsten plötsligt omplacerade honom
”Jag blev förvånad”, säger trädgårdsmästaren Sanna Jonsson
Nicoleta Zugravu förverkligar sin glassdröm och tävlar nu om titeln Sveriges glassmästare – med smaker inspirerade av Ljusterö
Stefan Pettersson om sitt uppdrag, fotbollsdrömmar och utmaningar inför VM-kvalet
Befolkningen ökade med 505 personer 2024 – inflyttning kompenserar för rekordlågt barnafödande
På Kårboda Gård tar en gammal dröm form – ett bryggeri där öl, mat och natur ska mötas
Polisanmäls efter att ha läst skyddade socialärenden – kommunen inför ny säkerhetsrutin