Syrénbuddleja, även kallad fjärilsbuske, klassas nu som invasiv enligt SLU Artdatabanken. Nyheten förvånade trädgårdsmästaren Sanna Jonsson, ger tips på hur du kan tänka.
Den blommar vackert, lockar fjärilar och är en given favorit i många trädgårdar i Österåker. Men nu har den populära busken syrénbuddleja – även kallad fjärilsbuske – hamnat i den högsta riskkategorin för invasiva arter. Beskedet förvånade Sanna Jonsson.
– Det är inte alltid man lyckas få den att övervintra, säger hon.
Ur ett kommersiellt perspektiv har syrénbuddlejan varit uppskattad. Den är vacker, lättskött och den gynnar fjärilar och bin. Men det finns en baksida som ofta glöms bort.
– Den är bra för fjärilar, men inte för deras larver. Dessutom sprider den sig extremt lätt när den väl får fäste. Och då kan den bli upp till två meter och konkurrera ut andra arter som gynnar hela ekosystemet – inte bara fjärilarna, säger Sanna.
FLOWER NONGRATA. Den populära park- och trädgårdsbusken syrénbuddleja klassas nu som invasiv, enligt SLU Artdatabas. Foto: Adobe
Vad ska du göra?
Trots att Sanna förstår varför busken nu klassas som invasiv, förvånar det henne att den hamnat i den högsta riskkategorin. Men för den som redan har en syrénbuddleja i sin trädgård finns ingen anledning till panik, menar hon. Det viktiga är att hålla koll på spridningen. För de som vill avgränsa sin fjärilsbuske skickar Sanna med sina bästa tips.
– Klipp bort blommorna innan de vissnar så att inga frön sprider sig. Om busken tar över för mycket, gräv bort delar av den, med rötter, och sätt en stålkant runt för att hålla den i schack.
Varnar för annan buske
Sanna pekar på en annan växt som trädgårdsägare faktiskt bör akta sig för.
– Parkslide har skapat jätteproblem på många ställen, särskilt i Österskär. Och den är jättesvår att bli av med! Man får inte ens ta bort den själv, det krävs tillstånd för att använda de bekämpningsmedel som behövs.
Och oavsett om det handlar om syrénbuddleja eller parkslide påminner Sanna om en viktig sak:
– När du klipper bort delar av din buske – släng aldrig avfallet i naturen! De kan ligga vilande i flera år och plötsligt börja sprida sig igen. Det bästa är att se till att resterna blir uppeldade, avslutar hon.
Ackers vann första play off-striden och möter nu ”JB” – grundseriens seriesegrare
”Många blir väldigt påverkade av föräldrarna” säger trafikläraren Kerstin Axh
Regeringen vill omförhandla infrastrukturavtal som inkluderar utbyggnad av Roslagsbanan
Siaröfortet får nya ägare – satsar på grillkvällar, midsommarfirande och öppet varje dag i sommar
Roslagsvatten planerar nya rör mellan Åkersberga och Margretelund – men eventuella fornlämningar på botten kan ändra ritningen
Tusentals djur korsar vägen – får hjälp av människor för att inte bli överkörda
Med nya styrelsemedlemmar och bredare nätverk vill Kulturföreningen i Österåker skapa ett levande och inkluderande kulturliv
Paret Säfström tog hand om pojken Colin i två år – nu vill de ha rättvisa efter att socialtjänsten plötsligt omplacerade honom
”Jag blev förvånad”, säger trädgårdsmästaren Sanna Jonsson
Nicoleta Zugravu förverkligar sin glassdröm och tävlar nu om titeln Sveriges glassmästare – med smaker inspirerade av Ljusterö
Stefan Pettersson om sitt uppdrag, fotbollsdrömmar och utmaningar inför VM-kvalet
Befolkningen ökade med 505 personer 2024 – inflyttning kompenserar för rekordlågt barnafödande
På Kårboda Gård tar en gammal dröm form – ett bryggeri där öl, mat och natur ska mötas
Polisanmäls efter att ha läst skyddade socialärenden – kommunen inför ny säkerhetsrutin