Trots en uppväxt i Danderyd och boende i en lägenhet nära stan fick Anna för sig att köpa ett hus på landet i Österåker. Under några år har hon förvandlat ett torp som varit sommarbostad till en lantlig idyll där hon bor året runt med sina tre katter och tretton höns.
Ett gäng höns står och pickar och räfsar runt i marken på tomten till Annas röda torp.
– Jag har aldrig bott på landet men redan som liten drömde jag om att bli bonde. Min kärlek till djuren gjorde att jag ville bo så här, säger Anna.
För lite mer än tre år sedan lämnade Anna lägenhetslivet i Danderyd och renoveringarna i torpet började direkt.
– Torpet hade använts som sommarstuga och det fanns bara en mulltoa. Genom åren har jag renoverat fönstren, satt upp pärlspont, tapetserat och målat, dragit bort plastmattor, byggt en hönsgård... Ja, massor av saker.
Anna har gjort många av renoveringarna själv och har lärt sig under arbetets gång.
– Google har varit min bästa vän, skrattar hon.
KONTAKT. Innan Anna köpte torpet var det en äldre kvinna som hade det och kvinnans dotter sålde det sedan till Anna. De håller fortfarande kontakten och de har träffats ett par gånger sedan försäljningen. Foto: Roffe Andersson
Lång historia
Torpet byggdes i mitten av 1850-talet och har varit ett dagsverkstorp under en större gård. Den siste torparen huserade i bostaden mellan åren 1892–1898.
– Jag blir mer och mer nyfiken på husets historia och vilka som bott här. Det är nästan så att jag vill vara med i tv-programmet ”Det sitter i väggarna”, berättar Anna.
Djurens roll
Tillsammans med Anna i torpet bor även tre katter – två äldre herrar från Vaxholms katthem och en ung honkatt. Det har även blivit många höns genom åren och just nu bor tio hönor och tre ungtuppar hos Anna. I våras kom räven och tog 18 höns.
– Jag låter dem bara vara ute när jag är hemma. Räven har lärt sig var det finns höns och det finns även rovfåglar som vill ta dem, säger Anna och fortsätter:
– Katterna ger mig väldigt mycket. Det är fint att ha någon att komma hem till som kommer och hälsar i hallen.
SÄLLSKAP. Idag bor både höns och katter hos Anna. En dröm vore att ha en hund, men just nu räcker inte tiden till. Foto: Roffe Andersson
Drömmer om gård
Det bästa med att bo i ett eget torp är att man får göra det man vill, menar Anna. Hon kan tapetsera mitt i natten eller möblera om, ingen annan bestämmer.
– Det är terapi att hålla på, som att måla lister. Jag får utlopp för det jag vill göra här. Torpet är ett pågående projekt, och jag blir tyvärr aldrig nöjd. Det finns alltid saker att ta tag i.
IDYLL. Utöver torpet finns det en gäststuga med jordkällare, en stor vedbod, växthus och ett mindre uthus. Är man nyfiken på att se fler bilder på torpet går det att följa på Annas Instagramkonto @mittrodatorp Foto: Roffe Andersson
En stor dröm som Anna har är att bo på en gård och ha fler djur. Torpet är som hennes gårdsdröm men i miniformat.
– Det vore samtidigt sorgligt att flytta med tanke på all tid och kärlek jag lagt ner på torpet. Jag vet i alla fall att jag aldrig kommer att bo i lägenhet igen!
Kriminallitteratur, självhjälp och världsatlas – det här vill intagna på Österåkersanstalten helst läsa
”Jag är en orolig figur som kollar mycket på science fiction”
Anser sig ha fått för låg ersättning för lokalkostnader och pekar på systematiskt underprisade hyror
Elis Erikssons samhällskritiska verk lockar hundratals besökare till folkhögskolans unika konstsamling
Medalj och känslosamt farväl för Eastcoasts seniorklass i cheerleading
Visade upp frieriet – fick höra att hon ”tar männens jobb”
Möt projektledaren som vill fylla hemkommunen med livemusik, humor och festivalstämning
Cafébord, vintunna och tvättlina skapade känslan av ett franskt torg
Ackers vann första play off-striden och möter nu ”JB” – grundseriens seriesegrare
”Många blir väldigt påverkade av föräldrarna” säger trafikläraren Kerstin Axh
Regeringen vill omförhandla infrastrukturavtal som inkluderar utbyggnad av Roslagsbanan
Siaröfortet får nya ägare – satsar på grillkvällar, midsommarfirande och öppet varje dag i sommar
Roslagsvatten planerar nya rör mellan Åkersberga och Margretelund – men eventuella fornlämningar på botten kan ändra ritningen