Av Jesper Almèn
Stefan och Victoria Fallenius förverkligar drömmen om ett eget ölbryggeri. På deras gård på Ljusterö vill de skapa ett kulinariskt besöksmål med start redan i sommar.
Den tidiga vårsolens strålar värmer upp gårdsplanen på Kårboda Gård, som fortfarande till stor del är en byggarbetsplats. Stefan Fallenius kommer spankulerande med lätta steg, pigg på att visa upp sitt stora projekt för Kanalens utsända. Drömmen om att starta ett eget bryggeri har han närt länge, men den tog riktigt fart för åtta år sedan genom en slags uppenbarelse.
– En natt vaknade jag plötsligt upp av att det stod en man i vit kostym mitt i sovrummet. Han sade att jag skulle tillverka cider på Ljusterö. Grejen är ju bara den att jag inte gillar cider, jag gillar öl, säger Stefan och skrattar.
Fyra år i Österrike
Dröm eller ej, Stefan såg det som ett tecken och började konkretisera sin idé. Som den entreprenör han är, har han hunnit med många olika karriärer, bland annat inom IT och som företagare inom hydraulik. Nu fick han med sig fru Victoria och de tre barnen på de nya planerna som sakta började ta form. Men så kom något emellan som ingen hade räknat med. Coronapandemin. Victorias pappa som är österrikare blev sjuk och familjen Fallenius flyttade dit för att hjälpa honom att driva företaget vidare. Väl på plats i ett land där ölkulturen är utbredd, kände Stefan att nu var det dags att passa på att verkligen förkovra sig i ämnet.
– Jag fick kontakt med ett av de bästa hantverksbryggerierna i Österrike och började jobba där en vecka i månaden, helt gratis, för att lära mig allt om hur man brygger öl på bästa sätt, säger Stefan.
NYBYGGT FÖR NYBRYGGT. Den gamla maskinhallen på Kårboda har renoverats, byggts om och byggts ut för att inom kort tjäna som mikrobryggeri. Här inne ska det bryggas tusentals liter hantverksöl av olika sorter och smak. Foto: Roffe Andersson
Efter pandemin började familjen fundera på att flytta tillbaka till Sverige och starta det nya kapitlet i deras liv. Och det skulle ske på Ljusterö. Kårboda Gård, med anor ända från 1700-talet ligger på östra delen av ön och ägs av familjen. Länge har byggnaderna på gården hyrts ut eller stått oanvända. Men nu ser det annorlunda ut. Sedan ett par år har Stefan med jämna mellanrum pendlat mellan Österrike och Ljusterö.
– Jag har ritat hela anläggningen själv från grunden. Sedan köpte vi ett komplett bryggeri från Italien som monterats ner, skickats hit och numera står installerat här i brygghuset, säger Stefan och visar stolt runt i lokalerna.
Det nya bryggeriet är ursprungligen gårdens maskinhall. Här finns brygghuset med kopparpannorna där vörten kokas som sedan ska bli till öl och lagras i de stora tankarna i fermenteringshallen. Tankarna klarar en årlig produktion på 140 000 liter om året, men så mycket räknar inte Stefan med att komma upp i än på flera år.
– Tanken är att vi ska ha fyra, fem olika sorter i det ständiga sortimentet, bland annat lager, IPA, APA och kanske en stout. Jag vill också göra en batch varje månad med en ny unik öl. Jag har flera idéer, till exempel att göra öl på granskott i stället för humle.
Intill brygghuset finns ett så kallat tap room, en inglasad serveringsdel för provsmakningar samt gårdsförsäljning av både hemmagjord keramik och egenproducerad honung, hantverk och förhoppningsvis även den egna ölen.
Ny lag om gårdsförsäljning
Enligt ett nytt lagförslag från regeringen ska gårdsförsäljning av öl och vin tillåtas i Sverige från och med juni. Då kan småskaliga producenter sälja begränsade mängder alkoholhaltiga drycker direkt till konsumenter vid besök på gården. Det är något som Kårboda Bryggeri definitivt kommer att satsa på. Stefan vill kombinera den lokala ölproduktionen med en upplevelse som lockar fler besökare till Ljusterö.
– Öl och mat hör ihop. Vi kommer att ha Street food-truckar här ute på gården med olika sorters mat efter smak, lust och tillfälle. Vi är ju även självförsörjande av det vi odlar, ja till och med det vi jagar. Jag tänker skaffa en rök för att kunna göra ölkorv av vildsvinen vi skjuter på markerna, säger Stefan.
JÄS, SIR! Då brygghuset kommer att vara Stefans arbetsplats i stor utsträckning så vill han att miljön ska vara skön för ögat. Därför är rummet inrett med grönt kakel på väggarna och murrigt trävirke från Polen. Foto:Roffe Andersson
Klimatsmart
Brygghuset är inte det enda på gården som är nytt. Den närliggande gamla ladugården har byggts om till bostadshus. Ladugårdstaket är täckt med solpaneler som genererar energi åt båda byggnaderna genom att återvinning av värme från bryggeriet värmer upp bostadshuset och nedkylningsprocessen i bryggeriet drivs genom överskottsvärme.
Planen är att bryggeriet ska stå helt klart under tidig sommar och att den första bryggningen ska ske 1 juli. Kårbodaölen ska kunna köpas på Systembolaget men Stefan satsar främst på att distribuera dryckerna genom samarbete med restauranger och skärgårdskrogar. Och självklart ska man kunna njuta av den på plats i bryggeriet.
– Ljusterö är den näst största ön i hela skärgården och ändå är det inte särskilt mycket som händer här ute. Vi vill bidra till att sätta Ljusterö på kartan som ett attraktivt resmål för ölälskare och besökare i skärgården. Det ska bli en självklar mötesplats, säger Stefan.
Med över tusen uppdrag årligen förbereder sig Sjöräddningssällskapet i Österskär för en intensiv sommar
Nya krav från Socialstyrelsen gör det omöjligt för kvinnojouren att vara tillgängliga dygnet runt – trots 25 volontärer
Simon Imhäuser vann världsmästerskapet i calisthenics
Projekt i Österåkers skärgård ska skydda havsbotten från ankringsskador
Avslöjar: Detta får du inte göra på Roslagsbanan
Företagarna Österåker hyllade lokala drivkrafter under gala
Tolv nya laddare vid ICA Maxi kan inte tas i bruk – E.ON pausar inkoppling på grund av facklig konflikt
Petra Wadström från Åkersberga visar sina verk på Länsmansgården – känd för uppfinningen Solvatten
Viskväll i slottsparken blir startskottet för ny kultursatsning i norra Österåker
Helena & Co blir Ljusterö lanthandel – med ny form och större utbud
Simon Colombo, 19, prisas för sin kortfilm – inspireras av Bergman och drömmer om jobb i branschen
De tre bröderna ser fram mot ökat antal deltagare i Österåkersmilen
Premiär för satsningen Wildwood Country Music Fest i juni
Marinarkeologisk utredning hittade ingen fornlämning, men utredningen har väckt nytt liv i jakten på det mytomspunna Gulddraget
Åkersberga kyrkliga centrum har renoverats och byggts om – och har äntligen fått en körsal