För 30 år sedan bytte Jens Bergström en annonsplats i en vintagebutik mot en tatuering. Han fastnade direkt för konstformen och har sedan dess blivit utsedd till landets bästa tatuerare två gånger, blivit ordförande i Sveriges Registrerade Tatuerare och kämpat för att göra tatuerandet till ett rumsrent hantverksyrke.
– Om hon hade gått förbi butiken hade jag kanske aldrig blivit tatuerare.
Det säger Jens Bergström när han tänker tillbaka på hur den långa och framgångsrika karriären började. Det var nämligen ingen självklarhet att det var just tatueringar han skulle syssla med.
I mitten på 1990-talet jobbade Jens i en butik som sålde vintagekläder och en dag kom en kvinna förbi. Hon var tatuerare och ville synas i butiken. Jens gick med på detta i utbyte mot en gratis tatuering.
– Jag blev fast. Tatuerandet är ett perfekt uttryck för mig då det kombinerar måleri, tecknande och hantverk.
Jens påbörjade en hantverksutbildning och resten är historia. Nu har 29 år gått sedan han startade den välkända studion Heavenly Ink.
Numera huserar studion i Kanalstaden i Åkersberga men den har tidigare varit placerad på både Kungsholmen och på Österåkersadresserna Storängsvägen och Bergavägen.
GULD. Skyltfönstren har smyckats med 24 karat guld, ett jobb som Åkersbergabon Robin Enström utfört. Foto: Roffe Andersson
Talang för måleri
Att ha känsla för konst och kunna teckna och måla är bitar som en tatuerare behöver i sitt yrke. Som åttaåring började Jens Bergström att måla med oljefärger.
När hans föräldrar hade en konstkännare över på middag såg denne Jens alster och tog föräldrarna åt sidan.
– Hon sa åt dem att jag hade något speciellt och att de har ett ansvar att förvalta min talang, berättar Jens.
Föräldrarna stöttade måleriet, men i övre tonåren försvann intresset för det konstnärliga. Det var först när han upptäckte tatuerandet som den lusten kom tillbaka.
MINNE. Tatueringen på överarmens insida är gjord av tatuerarlegenden Ove "Doc Forest" Skog och är en minnestatuering för Jens pappa. Foto: Roffe Andersson
Jubilerar 2025
I år är det tjugo år sedan Jens blev utsedd till ” Tattooist Of The Year” – Sveriges bästa tatuerare. Det är en utmärkelse han vunnit två gånger, 2005 och 2011. Det är dock inte den bedriften han är mest stolt över, utan det är att han varit med och utvecklat gesäll- och mästarbreven för tatuerare.
– Jag var den första i Sverige som gick en hantverksutbildning för tatuering, jag var liksom ett undantag, någon som fick vara med på nåder. När jag skulle ta gesällbrev fanns det inget sådant för mitt yrke, så det och mästarbrev har jag varit med och tagit fram för tatuerare. Det är nog det som jag tycker jag gjort bäst under min karriär.
Föreläser om hygien
År 2012 blev Jens i egenskap av ordförande för Sveriges Registrerade Tatuerare, SRT, tillfrågad om han kunde vara med och föreläsa om hygienrutiner för miljöinspektörer. Det har han fortsatt med och föreläser idag flera dagar i veckan.
– För mig är samhällsnytta ett viktigt ord. Jag såg andra som hade jobb som gör skillnad, och tänkte vad är det för nytta med tatueringar? Med föreläsningarna känner jag att jag faktiskt gör skillnad, säger Jens.
KOLLEGOR. Amanda och Jonathan jobbar också på tatueringsstudion Heavenly Ink. Jens är mån om att se till att deras karriärer ska gå bra. Foto: Roffe Andersson
Fokus på andra
Jens Bergström berättar att han är på en bra plats i livet och är tillfreds med att vara ”tatueraren på hörnet”.
–Jag tatuerar tre dagar i veckan och föreläser resten av tiden. Mitt fokus nu ligger på att stötta de andra tatuerarna i studion, Amanda och Jonathan. Det känns skönt i själen att ha landat i Kanalstaden och jag känner fortfarande arbetsglädje och att jag fortsätter att utvecklas, avslutar Jens.
Från hett jalapeñosalt till egna kryddblandningar – Micke låter chilin ta plats i både kök och trädgård
Österåker United i behov av en ordentlig comeback i höst
Ryssland tros ligga bakom utslagna GPS-signaler som stör båttrafiken
Appen samlar hundratals kostnadsfria aktiviteter för barn och unga i Stockholmsregionen
Österåkers kommun kartlägger hur hushållen klarar sig vid kris
Oavsett om du gillar klassiskt kött, vegetariskt eller wokat – här är tipsen som gör sommarmaten både enkel och god
Hans Buhre har en liten Robban Broberg inne i huvudet, gillar god mat och dryck, musik och kluriga ordlekar
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor