Efter att hjärtat börjat krångla beslutade sig Kenneth Olausson för att börja med naturfotografering. Nu har snart tio år gått och nästa vecka håller han ett föredrag i Österåkers bibliotek om vackra platser i kommunens närhet och visar fascinerande foton på alltifrån rovdjur till millimetersmå kryp.
Det är bara nio år sedan Kenneth Olausson beslutade sig för att bli naturfotograf. Under den korta tiden har han bland annat hunnit vinna flera priser och fotograferar på uppdrag av olika typer av uppdragsgivare.
– År 2016 fick jag fick fel på hjärtat och tänkte ”vad har jag inte hunnit med?”. Naturen har alltid varit ett stort intresse och jag är konstnärligt utbildad så jag slog ihop de två delarna och började med naturfotografering, berättar Kenneth.
Det första fotot som Kenneth fick pris för tog han under sitt första år som fotograf. Han var i Jämtland, där han ursprungligen kommer ifrån, och såg en rävunge vid vägkanten.
– Jag förstod att den kom från en lya i närheten. Jag återvände nästa kväll och morgonen därpå. Klockan var väl 04.00 och jag fick då se sex rävungar. De var helt orädda. Där lyckades jag få bilder på två av ungarna som tittade in i kameran och nästan kramade om varandra.
Tärnanområdet en favorit
Den 30 januari håller Kenneth ett föredrag på biblioteket i Åkersberga centrum där han ska visa bilder han tagit, berätta spännande historier bakom fotografierna samt ge tips på fina platser i Österåker och dess närhet. Kenneth har bott i Österåker sedan 1989 och lyfter flera platser som till exempel Wira bruk, Östra Lagnö, Angarnssjöängen, Bogesundslandet, och Tärnanområdet. Den sistnämnda platsen är hans favorit i kommunen.
– Här finns fortfarande en del gammal skog med en stor mångfald. Kombinationen av landskapet och dess invånare, som olika däggdjur, ugglor och småkryp, gör den väldigt värd att besöka.
För att få se vilda djur på nära håll krävs en del tålamod och bra kläder, menar Kenneth. En frusen fotograf tar sällan bra bilder. Det är också bra att veta hur djuren beter sig och vad de har för vanor. Att känna till landskapet är också ett tips.
– Det är ingen idé att jaga efter djuren, vet man var de finns och orkar vänta så dyker de ofta upp till slut.
Nya böcker
Kenneth har tidigare släppt två böcker med foton från naturen. Nu har han planer på nya böcker.
– Bland annat ska det bli en bok med lite annorlunda bilder på småkryp. Inget i utbildningssyfte utan bara för att visa upp dessa fantastiska varelser på lite ovanligt sätt. De har mycket för sig som vi inte vet så mycket om!
African Soul Hair sprider stil, värme och hemlängtan
"Sommaren 1985" utspelar sig på en ö med 80-talscharm – nu förbereder sig hela bygden inför kamerornas intåg
Efter förra årets uppskattade tävling var det självklart för Hilda och Nelly att köra igen. Målet? Mer gemenskap och mer käpphästglädje
Suzanne Jörgensen skriver om att våga kämpa för sina drömmar
Tränaren ändå positiv till mycket – utom offensiven
Mobiliserar sälförsvar med högfrekventa ljudvågor – ”Förhoppningen är att de håller sig borta nu”
För första gången erbjuds hotellboende och sommaraktiviteter även för allmänheten
Med SM-kapacitet och spektakulära hinder får Hackstafältet en av Sveriges största OCR-banor
Göran Bergling har sjungit i hela sitt liv – nu bjuder han hem sin kör på vårkonsert i Österåker
Hyllorna gapar tomma – Nya Pulsen stänger efter sju år i Åkersberga
Elvira, Josephine och Isak drog igång försäljningen – Erik Ekstrand köpte första blomman
Föräldrar i Svinninge slår larm om trafikkaos vid skolbussen – men myndigheterna skyller på varandra och ingen agerar
Fritidsbåtägare i Åkersberga trotsar aprilvädret för att hinna klart inför sjösättningen
Vännerna vill skapa en avslappnad mötesplats med italiensk mat och surdegspizza i centrum
Stella vill inspirera unga till bättre psykisk hälsa – utan pekpinnar eller perfektion