SPORT 2024-09-12 KL. 12:02

Berga Saints redo för historisk säsong

Av Loke Johansson

Kanalen var på plats i multiarenan där det snackades taktik och förväntningar inför den spännande säsongen.

Berga Saints redo för historisk säsong
TAGGADE. I höst väntar både högre tempo och tuffare motstånd när herrarna äntrar Superettan. Foto: Tomasz Piwinski

I våras stod det klart – efter en stark säsong i Basketettan har Berga Saints nu klättrat upp till Sveriges näst högsta serie, Superettan.

Med hemmapremiär den 21 september laddar laget nu upp inför sin största utmaning hittills, där både gamla och nya ansikten kommer kämpa mot storlag som Djurgården, AIK och Blackeberg.

– Vi ses nog som underdogs, många räknar nog med att vi blir ett bottenlag. Jag ser fram emot att visa att de har fel, säger nyförvärvet DaeShawn Beasley.

LEDARE. I höst kommer DaeShawn Beasley både agera tränare på damsidan och spela för herrlaget. Foto: Tomasz Piwinski

Förra säsongen blev en succé för herrlaget i Åkersberga Basket. De tog hem SM-guld i U21-klassen och avancerade från Basketettan till Superettan.

Truppen, som främst består av en stark generation killar födda 03/04, har tränat tillsammans sedan barnsben.

– Vårt lag bygger på gruppen killar som vunnit tre SM-guld i U-16, U-19 och nu senast U-21. Det är en stark stomme av spelare som nu är runt 21 år gamla. Sen har vi en trygg lagkapten i Jonte Gunnarsson, han är några år äldre och har tidigare erfarenhet från både Superettan och högstaligan (SBL). Kombinationen av rutinerade och yngre spelare har fungerat utmärkt, och är en stor faktor till att vi tagit oss till Superettan, säger coach Jens Larsson.

Heta nyförvärv

Laget har lyckats behålla de flesta av spelarna från förra säsongen, men har också värvat tre viktiga spelare. Ett av dessa är Hampus Åhlin, en rutinerad 29-åring som återvänt efter att ha vunnit SM-guld med Norrköping Dolphins 2022.

– Vi har en bra bredd och spelare som utvecklas snabbt. Jag har sett förbättringar redan under sommaren, och det är ett gott tecken, säger Hampus.

Laget har också fått förstärkning av 18-årige Noah Candell, som med sina 207 centimeter blir lagets längsta spelare. Dessutom har de värvat amerikanen DaeShawn Beasley, som både kommer agera tränare för damlaget och spela för herrarna.

– Beasley var från början bara tänkt som tränare, men vi upptäckte att han är en riktigt duktig spelare också. Med hans erfarenhet och taktiska insikter kommer han bli ett värdefullt tillskott, säger huvudcoach Jens.

Med sin erfarenhet som tränare i USA tar DaeShawn Beasley med sig en spelförståelse som kan göra stor nytta i det unga laget.

– Basketen skiljer sig lite mellan USA och Sverige. Min styrka ligger i att analysera spelet, och jag tror att jag kan hjälpa laget att ta rätt beslut. Det är ett ungt och hungrigt lag, och vi har alla förutsättningar att utvecklas, säger Beasley.

Laddar upp

Uppladdningen inför Superettan är i full gång. Jens säger att fokuset ligger på att förbereda sig på högre tempo och mer fysiska motståndare.

– Träningarna har haft bra dynamik, och våra nyförvärv har kommit in i laget på ett fint sätt. En omställning är att vi nu pratar mer engelska, men vi ser till att Beasley lär sig våra svenska kodord. Att börja coacha på engelska har varit en rätt stor omställning för min del, säger Jens.

Han har tränat flera av killarna sedan de var sju år gamla, och han säger att den långa vänskapen mellan spelarna har lett till respekt och ett bra samspel.

– Det finns en grundtrygghet och en väldigt fin gemenskap i gruppen som också märks av på basketplanen. Det är en grund som byggts upp under flera år, och det är samma grund som lett till våra framgångar, säger Jens och fortsätter:

– Det är med den ”vi-känslan” som vi går in i Superettan. Vi är ödmjuka inför uppgiften och förstår att det är riktigt duktiga lag vi ska möta.

Tufft motstånd

Trots en ödmjuk inställning äntrar herrarna Superettan med stort självförtroende. Förra säsongen vann de 18 av sina 25 matcher, och Jens säger att laget genomsyras av en stark vinnarmentalitet.

– En stor styrka med den här gruppen är att de är väldigt orädda, den som har mest nerver inför säsongen är nog jag. Jag försöker vara ödmjuk och sätta realistiska målsättningar, men den här gruppen har överraskat mig så otroligt många gånger. Vi har vunnit matcher som inte borde vara möjliga att vinna.

Hampus Åhlin, som är en av de äldre spelarna i laget, säger att det är hungriga grabbar som kommer ta sig an Superettan.

– Nerverna finns absolut där, men jag märker framför allt att vi är extremt taggade, säger Åhlin.

Efter både SM-guld i U-21 och avancemang till Superettan säger Jens att den största utmaningen blir att hålla humöret uppe när motståndet blir tuffare.

– Killarna är ju inte vana vid att förlora, så för mig blir utmaningen att se till att vi inte låter oss knäckas när motståndet blir tuffare. Vi måste förbereda oss mentalt på att det inte kommer vara lika lätt som förra säsongen, så inte nivåskillnaden kommer som en chock i början på säsongen, säger Jens.

I Superettan spelar totalt 14 lag, varav två kommer åka ned till Basketettan i slutet av säsongen. Jens säger att målet är tydligt: Hänga kvar i serien.

– Är vi kvar efter den här säsongen så är det dundersuccé, och då ska vi bennemej gå på Operakällaren hela laget, avslutar Jens.

Premiärmatchen mot Wetterbygdens Stars spelas den 21 september i Österåkers multiarena.